Back to top

Vendégként az erdőben

Amikor vendégségbe megyünk, indulásunkat gondos felkészülés előzi meg: kiválasztjuk az alkalomhoz illő ruházatot, átgondoljuk, hogy mit vigyünk magunkkal, ha pedig megérkezünk, kellő tisztelettel viselkedünk vendéglátóinkkal. Ne legyen ez másként akkor sem, ha az erdőbe látogatunk, ahol maga az erdő és az erdőgazdálkodó a vendéglátó.

Az erdő látogatójától az erdőtörvény elvárja, hogy ne okozzon kárt az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben, és indokolatlanul ne zavarja mások pihenését, sem az erdőgazdálkodást. Mindezt talán legszebben az Az erdő fohásza foglalja össze immár évszázadok óta. (A szövege A Mi Erdőnk facebook oldalán is olvasható.)

Az erdőben mindenki saját felelősségére tartózkodhat. Bár természetesen nincsen minden árok vagy mélyedés kitáblázva, vagy épp tökéletesen simára egyengetve, mint a városi parkokban, az erdőgazdálkodók mindent megtesznek azért, hogy az erdő vendégeit figyelmeztessék az esetleges veszélyforrásokra, és azokat a balesetek megelőzésére felszámolják. E célból előfordulhatnak útelterelések, de például szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély, erdőben végzett munkálatok esetén korlátozhatják is a szabad látogatást. Ha pedig 24 órát meghaladóan szeretnénk az adott erdőben tartózkodni vagy sátrazni (esetleg táborozni), az erdőgazdálkodó engedélyére van szükség.

Az erdőt nemcsak gyalogszerrel járhatjuk: üdülés, sportolás vagy kirándulás céljából kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki bejárhatja. A kerékpárral vagy lóval érkezők azonban a jelölt gyalogos turistautat csak abban az esetben használhatják, ha azt kerékpáros, illetve lovas használatra is kijelölték. Autóval vagy motorral tilos közlekedni az erdőben! Egyes helyeket pedig kizárólag gyalogosan látogathatunk, és a kijelölt ösvényekről sem szabad letérnünk! Ezeknek a fokozottan védett természetvédelmi területeknek a határát a térképeken feltüntetik, de táblával is jelölik a terepen.

Vendégségbe olyan helyre megyünk szívesen, ahol a társaságot és a környezetet egyaránt élvezhetjük. Egy hulladék halom mellett kifejezetten kényelmetlenül érezzük magunkat, az emberi hanyagság miatt körbeszemetelt erdőkben sem kifejezetten kellemes tartózkodni. Ez ellen kizárólag tudatosan és együtt, közösen tehetünk: a kirándulásra vigyünk magunkkal jól záródó nejlonzsákokat, amelyekben a keletkezett szemetünket a hátizsákunkba is rakhatjuk. Ügyeljünk arra és szükség esetén társainkat is figyelmeztessük, hogy ne az erdei hulladéktárolókat tömjük tele a szemetünkkel, és ne az erdőterületeket terheljük! Ne rontsuk el az utánunk érkezők pihenését.

Kutyánkat az erdei kirándulásokon mindig pórázon vezessük. Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb házi kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, megzavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget is elkaphatnak a vadon élő ragadozóktól, de magukra vonhatják a malacaikat féltő vaddisznókocák figyelmét is.

Kevés jobb dolog létezik, mint a parázsló tűzön sütött szalonna, netán egy kiadós beszélgetés a meghitten lobogóropogó tábortűz mellett. A nagy idill közepette se feledkezzünk meg arról, hogy az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad, a helytelenül eloltott tüzek évenként sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas, és így több százezer élőlény és azok élőhelyének pusztulását okozzák szerte Magyarországon.

Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad gyújtanunk, tűzgyújtási tilalom esetén pedig ott sem! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, erről időszerű információt elsősorban a http://erdotuz.hu oldalon olvashatunk.

Az erdő „önzetlenül”, ingyen és bérmentve bocsátja rendelkezésünkre kincseit és látnivalóit, amit odafigyeléssel és gondos, óvó szeretettel kell meghálálnunk.

Mészáros Péter

Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdők szerepére hívja fel a figyelmet a Föld Napján az Országos Erdészeti Egyesület

Az erdők hatékonyan csökkentik a klímaváltozás negatív hatásait, de maguk is szenvednek a felmelegedés következményeitől, amelyek már a hazai faállományokban is tetten érhetők. Éppen ezért, a Föld Napja alkalmából az Országos Erdészeti Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzésében és gyarapításában a társadalom minden tagja részéről aktív részvételére van szükség.

Belterületen is kilőhetik a vadakat Tatabányán

Komárom-Esztergom megyében egyre nagyobb problémát jelentenek a kertekbe betévedő vadak. Tatabányán vadkerítés építésére egyelőre nincs pénz, ezért a rendőrkapitányság engedélyt adott a vadak belterületen történő kilövésére. 

Kötelező erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó széndioxid kibocsátást 30 százalékkal kell csökkenteni, amiben az erdősítés is kulcsszerepet játszik. Ezen célok támogatása érdekében az Európai Parlament két jogszabályt fogadott el.

A világjáró állatillusztrátor

Kókay Szabolcs madárfestő illusztrátor műveivel sokan találkoztunk már, leggyakrabban a tanösvényeken ábrázolt madarai révén. De az emberek milliói leginkább a világ számos országában megjelent trópusi madárhatározókban látott illusztrációit ismerik.

Versengés az erdőben

Pénteken rendezték meg a mátramindszenti iskolában a XXVI. Kaán Károly Természet és Környezetvédelmi verseny Nógrád megyei döntőjét. A versenyen 5-6. osztályos diákok vettek részt. A versenyzők közül a legjobb továbbjutott az országos versenyre is.

Tisztítsuk meg együtt az erdőt!

Ne szemetelj! Ezt a felszólítást és más megfogalmazását sok-sok erdei táblán, tájékoztatóban olvashatjuk. Az óvodától és iskolától kezdve folyamatos a figyelemfelhívás a szemetelés elkerülése érdekében. Ennek ellenére tavaszra még mindig megtelik szeméttel a szalonnasütők, erdőszegélyek, bekötőutak, erdei parkolók környezete.

Élettel teli emlékerdő

Beliczay István nyugdíjas erdőmérnök éveinek számában már a második nyolcas is megjelent, de még ma is friss, pontosan idézi a legfontosabb történeteket. Valamikor a múlt rendszerben kezdte szövögetni álmát, s már huszonkét esztendeje, hogy Tompa határában megvetette alapjait az Emlékerdőnek.

A biohulladék is megmérgezi a természetet

Felsőörsön, a Malom-völgy környékén sokan a környező erdőkbe és rétekre hordják a biohulladék, mert azt hiszik, ezzel környezetbarátok. Pedig az igazság az, hogy tönkre teszik a talajt és veszélyeztetik az itt élő őshonos növény- és állatfajokat.

Újra látogatható a Galya-kilátó

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, ahol az EGERERDŐ Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen több közjóléti fejlesztést hajtott végre. A fellendülő erdei turizmus érdekében a környező erdőkben is biztonságos erdőjárást kell biztosítani. A kilátó környezetében lévő bükkös parkerdő túltartott állománya sok-sok odvas, veszélyes fából állt.

Megújul a Kiskunság ékköve

A homoki kocsányos tölgyesek megőrzésére, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmére irányul a Kunpeszér melletti Peszéri-erdőben az európai uniós LIFE pályázat nyertese, az OAKEYLIFE projekt.