Back to top

Vendégként az erdőben

Amikor vendégségbe megyünk, indulásunkat gondos felkészülés előzi meg: kiválasztjuk az alkalomhoz illő ruházatot, átgondoljuk, hogy mit vigyünk magunkkal, ha pedig megérkezünk, kellő tisztelettel viselkedünk vendéglátóinkkal. Ne legyen ez másként akkor sem, ha az erdőbe látogatunk, ahol maga az erdő és az erdőgazdálkodó a vendéglátó.

Az erdő látogatójától az erdőtörvény elvárja, hogy ne okozzon kárt az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben, és indokolatlanul ne zavarja mások pihenését, sem az erdőgazdálkodást. Mindezt talán legszebben az Az erdő fohásza foglalja össze immár évszázadok óta. (A szövege A Mi Erdőnk facebook oldalán is olvasható.)

Az erdőben mindenki saját felelősségére tartózkodhat. Bár természetesen nincsen minden árok vagy mélyedés kitáblázva, vagy épp tökéletesen simára egyengetve, mint a városi parkokban, az erdőgazdálkodók mindent megtesznek azért, hogy az erdő vendégeit figyelmeztessék az esetleges veszélyforrásokra, és azokat a balesetek megelőzésére felszámolják. E célból előfordulhatnak útelterelések, de például szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély, erdőben végzett munkálatok esetén korlátozhatják is a szabad látogatást. Ha pedig 24 órát meghaladóan szeretnénk az adott erdőben tartózkodni vagy sátrazni (esetleg táborozni), az erdőgazdálkodó engedélyére van szükség.

Az erdőt nemcsak gyalogszerrel járhatjuk: üdülés, sportolás vagy kirándulás céljából kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki bejárhatja. A kerékpárral vagy lóval érkezők azonban a jelölt gyalogos turistautat csak abban az esetben használhatják, ha azt kerékpáros, illetve lovas használatra is kijelölték. Autóval vagy motorral tilos közlekedni az erdőben! Egyes helyeket pedig kizárólag gyalogosan látogathatunk, és a kijelölt ösvényekről sem szabad letérnünk! Ezeknek a fokozottan védett természetvédelmi területeknek a határát a térképeken feltüntetik, de táblával is jelölik a terepen.

Vendégségbe olyan helyre megyünk szívesen, ahol a társaságot és a környezetet egyaránt élvezhetjük. Egy hulladék halom mellett kifejezetten kényelmetlenül érezzük magunkat, az emberi hanyagság miatt körbeszemetelt erdőkben sem kifejezetten kellemes tartózkodni. Ez ellen kizárólag tudatosan és együtt, közösen tehetünk: a kirándulásra vigyünk magunkkal jól záródó nejlonzsákokat, amelyekben a keletkezett szemetünket a hátizsákunkba is rakhatjuk. Ügyeljünk arra és szükség esetén társainkat is figyelmeztessük, hogy ne az erdei hulladéktárolókat tömjük tele a szemetünkkel, és ne az erdőterületeket terheljük! Ne rontsuk el az utánunk érkezők pihenését.

Kutyánkat az erdei kirándulásokon mindig pórázon vezessük. Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb házi kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, megzavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget is elkaphatnak a vadon élő ragadozóktól, de magukra vonhatják a malacaikat féltő vaddisznókocák figyelmét is.

Kevés jobb dolog létezik, mint a parázsló tűzön sütött szalonna, netán egy kiadós beszélgetés a meghitten lobogóropogó tábortűz mellett. A nagy idill közepette se feledkezzünk meg arról, hogy az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad, a helytelenül eloltott tüzek évenként sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas, és így több százezer élőlény és azok élőhelyének pusztulását okozzák szerte Magyarországon.

Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad gyújtanunk, tűzgyújtási tilalom esetén pedig ott sem! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, erről időszerű információt elsősorban a http://erdotuz.hu oldalon olvashatunk.

Az erdő „önzetlenül”, ingyen és bérmentve bocsátja rendelkezésünkre kincseit és látnivalóit, amit odafigyeléssel és gondos, óvó szeretettel kell meghálálnunk.

Mészáros Péter

Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közös érték, közös felelősség

Áder János köztársasági elnök kiemelt figyelmet fordít a minket körülvevő természetre. Az elmúlt évek során több kezdeményezéséből kiderült, hogy fontos számára a környezet sorsa. Köztudott, hogy elhivatott horgász, és szabadidejében szívesen evez, vagy kirándul családjával.

A Pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szerveznek meg. Az Év Fája címet idén a pécsi havi hegyi mandulafa nyerte el, 4779 szavazattal. A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.

Jön a jó idő: irány az erdő!

A hosszú hétvégén szép őszi időben várnak mindenkit az erdőbe, ahol a színes falevelek csodálatos látványt nyújtanak. Az időjósok szerint napsütésre és kisebb esőre is lehet számítani, a hőmérő higanyszála meghaladja a 15 fokot. Kicsik és nagyok, túrázásra fel, irány az erdő!

A pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány.

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Mi lesz a magánerdőkkel?

A stabil birtokszerkezet megteremtése és az igényekre szabott támogatáspolitika kialakítása jelenti ma a legnagyobb kihívást a magánerdő-gazdálkodásban – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2018. október 5-én rendezett éves nagyrendezvényén, Egerváron.