Back to top

Vendégként az erdőben

Amikor vendégségbe megyünk, indulásunkat gondos felkészülés előzi meg: kiválasztjuk az alkalomhoz illő ruházatot, átgondoljuk, hogy mit vigyünk magunkkal, ha pedig megérkezünk, kellő tisztelettel viselkedünk vendéglátóinkkal. Ne legyen ez másként akkor sem, ha az erdőbe látogatunk, ahol maga az erdő és az erdőgazdálkodó a vendéglátó.

Az erdő látogatójától az erdőtörvény elvárja, hogy ne okozzon kárt az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben, és indokolatlanul ne zavarja mások pihenését, sem az erdőgazdálkodást. Mindezt talán legszebben az Az erdő fohásza foglalja össze immár évszázadok óta. (A szövege A Mi Erdőnk facebook oldalán is olvasható.)

Az erdőben mindenki saját felelősségére tartózkodhat. Bár természetesen nincsen minden árok vagy mélyedés kitáblázva, vagy épp tökéletesen simára egyengetve, mint a városi parkokban, az erdőgazdálkodók mindent megtesznek azért, hogy az erdő vendégeit figyelmeztessék az esetleges veszélyforrásokra, és azokat a balesetek megelőzésére felszámolják. E célból előfordulhatnak útelterelések, de például szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély, erdőben végzett munkálatok esetén korlátozhatják is a szabad látogatást. Ha pedig 24 órát meghaladóan szeretnénk az adott erdőben tartózkodni vagy sátrazni (esetleg táborozni), az erdőgazdálkodó engedélyére van szükség.

Az erdőt nemcsak gyalogszerrel járhatjuk: üdülés, sportolás vagy kirándulás céljából kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki bejárhatja. A kerékpárral vagy lóval érkezők azonban a jelölt gyalogos turistautat csak abban az esetben használhatják, ha azt kerékpáros, illetve lovas használatra is kijelölték. Autóval vagy motorral tilos közlekedni az erdőben! Egyes helyeket pedig kizárólag gyalogosan látogathatunk, és a kijelölt ösvényekről sem szabad letérnünk! Ezeknek a fokozottan védett természetvédelmi területeknek a határát a térképeken feltüntetik, de táblával is jelölik a terepen.

Vendégségbe olyan helyre megyünk szívesen, ahol a társaságot és a környezetet egyaránt élvezhetjük. Egy hulladék halom mellett kifejezetten kényelmetlenül érezzük magunkat, az emberi hanyagság miatt körbeszemetelt erdőkben sem kifejezetten kellemes tartózkodni. Ez ellen kizárólag tudatosan és együtt, közösen tehetünk: a kirándulásra vigyünk magunkkal jól záródó nejlonzsákokat, amelyekben a keletkezett szemetünket a hátizsákunkba is rakhatjuk. Ügyeljünk arra és szükség esetén társainkat is figyelmeztessük, hogy ne az erdei hulladéktárolókat tömjük tele a szemetünkkel, és ne az erdőterületeket terheljük! Ne rontsuk el az utánunk érkezők pihenését.

Kutyánkat az erdei kirándulásokon mindig pórázon vezessük. Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb házi kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, megzavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget is elkaphatnak a vadon élő ragadozóktól, de magukra vonhatják a malacaikat féltő vaddisznókocák figyelmét is.

Kevés jobb dolog létezik, mint a parázsló tűzön sütött szalonna, netán egy kiadós beszélgetés a meghitten lobogóropogó tábortűz mellett. A nagy idill közepette se feledkezzünk meg arról, hogy az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad, a helytelenül eloltott tüzek évenként sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas, és így több százezer élőlény és azok élőhelyének pusztulását okozzák szerte Magyarországon.

Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad gyújtanunk, tűzgyújtási tilalom esetén pedig ott sem! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, erről időszerű információt elsősorban a http://erdotuz.hu oldalon olvashatunk.

Az erdő „önzetlenül”, ingyen és bérmentve bocsátja rendelkezésünkre kincseit és látnivalóit, amit odafigyeléssel és gondos, óvó szeretettel kell meghálálnunk.

Mészáros Péter

Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság hatására az erdők fele tűnt el Európában

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt - állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói.

25 ezer hektáros óriás erdőt telepítenének Nagy-Britanniában

A héten jelentette be a brit kormány, hogy nagyszabású erdősítési projektet indítanak: ha a teljes projekt megvalósul, akkor parttól partig, Liverpool és Hull városa közötti helyenként közel 200 kilométer széles sávban fognak ötvenmillió fát telepíteni, összesen 25 ezer hektárnyi területet lefedve.

Száznál is több vaddisznót költöztettek el a főváros közeléből

A főváros környéki erdőkben csütörtök reggel öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei, ezzel egy év alatt százra emelkedett a területről sikeresen eltávolított állatok száma - közölte a társaság.

Vigyáznak az év madarára Baranyában

Az év madarának választott vándorsólyom Baranyában jó ideje megtelepedett, fiókákat is rendszeresen nevelnek ezek a ritka ragadozók. A különös értéke miatt azonban hétpecsétes titokként őrzik a fészkelőhelyek adatait a természetvédők, alapos okuk van az óvatosságra.

Már hatályos az új erdőtörvény végrehajtási rendelete

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvénynek (a továbbiakban: Evt.) az erdőgazdálkodók helyzetének javítását célzó módosítása elengedhetetlenné tette a törvényben foglaltak alkalmazásához szükséges kiegészítő jogszabályok módosítását is.

Páratlan panoráma nyílik a Balaton-felvidékre a Batsányi-kilátóból

A Keszthelyi-hegység barlangjainak, növényritkaságainak felkutatása, a hegyek-völgyek bejárása nem fér bele egy-két napba. Valamelyik kilátóra azonban néhány óra alatt is felkapaszkodhatunk, ha varázslatos tájat szeretnénk látni. Mindközül talán a Batsányi-kilátóból nyílik a legszebb panoráma.

Enyhe idő, saras utak

Elkezdődött az új év, melyben sok izgalmas feladat elé nézhetünk. Már az első héten a természet nagy kihívást adott nekünk, hiszen a téli fagy helyett a +10 fokos meleg idő köszöntött be.

Dámvadban verhetetlenek vagyunk

Az őzekkel, vaddisznókkal akár a kirándulók is találkozhatnak, s növekszik a gímszarvasok létszáma is, a megye északkeleti részében élő dámszarvas-populáció pedig a legjobb minőségű a világon – mondta el dr. Szendrei László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének adjunktusa.

Tolnai zöldutakon

A Tolnai-Hegyhát álomba varázsol és erdőbe küld, ha pedig hozzávesszük a Völgység csodás tájait is, akkor biztosan visszavágyik, aki egyszer is idelátogat. A nagyobb léptékű túraútvonal kialakítása a Zöldút gondolat jegyében történt, ami a közös értékek feltárása mellett, a ma élőkre maradt természeti és emberi örökségek megőrzésére és a tudás átadásának közösségformáló erejére törekszik.

Nemes szenvedélyek – interjú herceg Esterházy Antallal

Nagystílű hajdanvolt estélyek és vadászatok elevenednek meg herceg Esterházy Antal elbeszéléseiből, aki most a fertődi kastély dísztermében idézi a családi legendáriumot. Őt magát hamar kiröpítette a nagyvilágba a történelem háborús forgószele, de ősei magyarországi birtokai számos vadászkaland és lovas esemény helyszínéül szolgáltak.