Back to top

Vendégként az erdőben

Amikor vendégségbe megyünk, indulásunkat gondos felkészülés előzi meg: kiválasztjuk az alkalomhoz illő ruházatot, átgondoljuk, hogy mit vigyünk magunkkal, ha pedig megérkezünk, kellő tisztelettel viselkedünk vendéglátóinkkal. Ne legyen ez másként akkor sem, ha az erdőbe látogatunk, ahol maga az erdő és az erdőgazdálkodó a vendéglátó.

Az erdő látogatójától az erdőtörvény elvárja, hogy ne okozzon kárt az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben, és indokolatlanul ne zavarja mások pihenését, sem az erdőgazdálkodást. Mindezt talán legszebben az Az erdő fohásza foglalja össze immár évszázadok óta. (A szövege A Mi Erdőnk facebook oldalán is olvasható.)

Az erdőben mindenki saját felelősségére tartózkodhat. Bár természetesen nincsen minden árok vagy mélyedés kitáblázva, vagy épp tökéletesen simára egyengetve, mint a városi parkokban, az erdőgazdálkodók mindent megtesznek azért, hogy az erdő vendégeit figyelmeztessék az esetleges veszélyforrásokra, és azokat a balesetek megelőzésére felszámolják. E célból előfordulhatnak útelterelések, de például szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély, erdőben végzett munkálatok esetén korlátozhatják is a szabad látogatást. Ha pedig 24 órát meghaladóan szeretnénk az adott erdőben tartózkodni vagy sátrazni (esetleg táborozni), az erdőgazdálkodó engedélyére van szükség.

Az erdőt nemcsak gyalogszerrel járhatjuk: üdülés, sportolás vagy kirándulás céljából kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki bejárhatja. A kerékpárral vagy lóval érkezők azonban a jelölt gyalogos turistautat csak abban az esetben használhatják, ha azt kerékpáros, illetve lovas használatra is kijelölték. Autóval vagy motorral tilos közlekedni az erdőben! Egyes helyeket pedig kizárólag gyalogosan látogathatunk, és a kijelölt ösvényekről sem szabad letérnünk! Ezeknek a fokozottan védett természetvédelmi területeknek a határát a térképeken feltüntetik, de táblával is jelölik a terepen.

Vendégségbe olyan helyre megyünk szívesen, ahol a társaságot és a környezetet egyaránt élvezhetjük. Egy hulladék halom mellett kifejezetten kényelmetlenül érezzük magunkat, az emberi hanyagság miatt körbeszemetelt erdőkben sem kifejezetten kellemes tartózkodni. Ez ellen kizárólag tudatosan és együtt, közösen tehetünk: a kirándulásra vigyünk magunkkal jól záródó nejlonzsákokat, amelyekben a keletkezett szemetünket a hátizsákunkba is rakhatjuk. Ügyeljünk arra és szükség esetén társainkat is figyelmeztessük, hogy ne az erdei hulladéktárolókat tömjük tele a szemetünkkel, és ne az erdőterületeket terheljük! Ne rontsuk el az utánunk érkezők pihenését.

Kutyánkat az erdei kirándulásokon mindig pórázon vezessük. Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb házi kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, megzavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget is elkaphatnak a vadon élő ragadozóktól, de magukra vonhatják a malacaikat féltő vaddisznókocák figyelmét is.

Kevés jobb dolog létezik, mint a parázsló tűzön sütött szalonna, netán egy kiadós beszélgetés a meghitten lobogóropogó tábortűz mellett. A nagy idill közepette se feledkezzünk meg arról, hogy az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad, a helytelenül eloltott tüzek évenként sok millió négyzetméternyi erdő, rét, nádas, és így több százezer élőlény és azok élőhelyének pusztulását okozzák szerte Magyarországon.

Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad gyújtanunk, tűzgyújtási tilalom esetén pedig ott sem! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, erről időszerű információt elsősorban a http://erdotuz.hu oldalon olvashatunk.

Az erdő „önzetlenül”, ingyen és bérmentve bocsátja rendelkezésünkre kincseit és látnivalóit, amit odafigyeléssel és gondos, óvó szeretettel kell meghálálnunk.

Mészáros Péter

Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

20 ezer hektár erdő lángol Svédországban

Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, a tűzesetek eddig 600 millió svéd korona (18 milliárd 900 millió forint) "értékűre" becsült kárt okoztak - közölték csütörtökön hivatalos források.

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs a Pilisben

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben a Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és a túrára kosarat, vagy dobozt vinni, amelybe napi két kilónyi bogyót szüretelhetnek.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.

Mag Norbert: Mecseki csobogás

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Mag Norbert fotográfust mutatjuk be, aki 15 évesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását.

Változatos túraidő és zenés kisvasutazás

A nyári erdő sok kalandot ígér, szerencsére a meteorológusok szerint a hétvégén szép napos időben lehet részünk. Néhol a napsütést megzavarhatják a felhők, mint ahogy a héten több alkalommal is tapasztaltuk a Mátrában és a Bükkben, de egy pár perc intenzív eső után előbújik újra a nap.

Erdei gombát csak biztonságos helyről!

Javában tart a gombaszezon, azonban a pécsi vásárcsarnokban egyelőre nem állnak hosszú sorokban az alkalmi gombaszedő-erdőjárók, hogy bevizsgáltassák a begyűjtött termést.

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

A Hanság

Hajdan áthatolhatatlan vízi világ: tavak, nádasok, vizenyős rétek, zsombékok, kisebb erdők mozaikja, békakuruttyolástól, szúnyogzümmögéstől és madárzsivajtól hangos, ősállapotú vadon. Manapság nyílegyenes csatornákkal és kavicsos utakkal felszabdalt terület, rajta sorba ültetett nyárerdők, gondosan megművelt szántók, dús füvű rétek. A Hanság képe átalakult, de fő alakítója továbbra is a víz.

Az erdőből merít energiát

A szellemi és a fizikai munka élteti, árulta el beszélgetésünk közben egyszerűnek tűnő receptjét Balsay Endre. Az egykori Kisalföldi Állami Erdőgazdaság nyugalmazott erdészetigazgatója esetében az aktív évek kifejezés teljes mértékben értelmét veszti: az idén nyolcvanegy éves szakember ugyanis egész életét hivatása szolgálatába állította, és szakmai pályafutásának nagy részét a Hanságban töltötte.

Növekvő beruházások, emelkedő árak

A Központi Statisztikai Hivatal átfogó, „A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2017” című elemzése az ágazat tavaly elért eredményeit mutatja be. Adatai alapján hazánk az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő 2017-ben, amihez legfőképp az évről évre egyre nagyobb területen termesztett ipari növényekkel járultunk hozzá.