0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Azok a csodás kérgek…

November végére a fák, cserjék megszabadultak lomruhájuktól, az élénk őszi lombdíszű fák is elhullatták leveleiket. A zúzmarás hajnalokon, hólepte téli napokon most tűnik elő a kérgek, vesszők eddig rejtett szépsége.

Sokan ismerik a fehér somot (Cornus alba), aminek Sibirica, illetve tarka levelű Sibirica Variegata fajtájának égővörös, fényes vesszői szinte lángolnak a hófödte tájban. Kínában, Koreában őshonos faj, kezdeti növekedés gyors, de nem burjánzó. Kifejlett korban akár 2-3 magasra is megnő, de rendszeres metszéssel korlátozható a magassága, sűríthető a bokra. Az említett fajtákon kívül több újabb, mutatós vesszőjű, betegségekkel szemben ellenálló fajtát is nemesítettek. Ilyen a szintén vörös vesszőjű Bloodgood és a sárga Bud’s Yellow. Napos helyre, csoportosan ültessük, önmaga vagy más, szintén színes vesszőjű somfajok társaságába.

A sárgavesszőjű somok régóta ismert változata az észak-amerikai származású Cornus stolonifera Flaviramea. Edzett, gyorsan növő, tarackoló díszcserje, az előző fajhoz hasonló igényekkel. Újabb fajtája a világospiros vesszőjű Cardinal. Alkatuk hasonló, így ezeket a somfajokat, fajtákat sávosan ültetve társíthatjuk egymással. Jól mutatnak fehér kérgű nyírfacsoport között is.

A színek mellett a formák is hangsúlyt kapnak télen. A spirálfűz (Salix alba Tristis Resistenta) vagy a csavartmogyoró (Corylus avellana Contorta) hamvas vesszői érdekes látványt nyújtanak a téli kertben. A csavartmogyoró hímbarkái hosszú, meleg őszön már októberben kifejlődnek.

A korán kihajtó füzek duzzadt rügyei szintén látványosak. A füzek rendkívül változatos vesszőszínét a kosárkötők már évszázadok óta kihasználják. Jó vízellátottságú talajon igen gyorsan növő igénytelen növény, de bármely talajtípuson szépen díszít. A fűz számos fajtáját termesztik külföldi faiskolák kifejezetten vesszeik téli színhatásáért. Ilyen a Salix acutifolia, a S. alba Britzensis Chermesina, Vitellina, a S. aquatica Gigantica Korso, a S. babylonica var. Pekinensis, a S. x Flame, a S. fragilis Belgium Red, a S. irrorata, a S. pendulina Elegantissima, a S. pentandra, a S. purpurea Eugenii, Nana, a S. rubens Hutchinsons Yellow, a S. udensis Sekka és a S. viminalis.

A fák közül a legközismertebb díszítő kérgű faj az eurázsiai tundrák növénye, a nyír (Betula pendula). Érdekes, leváló kérge van a fekete nyírnek (Betula nigra). Heritage fajtájának lazacrózsaszín kérge pikkelyesen leváló. Ez a fajta 15-18 méter magasra nő és száraz talajon is megél. Célszerű tőben visszavágni, és több, 4-5 törzzsel nevelni a növényt, hogy a kéregdísz még hatásosabban érvényesüljön. A himalájai nyír (Betula utilis) Jacquemontii változatának érdekessége, hogy hófehér kérge teljesen sima, idősebb korban sem repedezik fel. Tavasszal fürtben csüngő hímbarkái, ősszel pedig élénksárgára színesedő lombja igen feltűnő. Ne feledkezzünk azonban meg a platánok szabálytalan lemezekben leváló kérgéről sem.

Igazi különlegesség a papírkérgű juhar (Acer griseum) ami kétségkívül az egyik legszebb téli díszű fa. A Közép-Kínából származó növény lassan nő, végleges magassága mindössze 7-9 méter, így kis kertekbe is bátran ültethető. Rozsdabarna, papírszerű kérge kunkorodó gyaluforgácsszerűen válik le. Napos, félárnyékos helyet igényel, a talaj iránt közömbös. Őszi lombszíne élénkvörös. A közép-kínai juhart (Acer davidii) kígyóbőr kérgű juharnak is nevezik. Világoszöld kérgének fehércsíkos, barnás, márványszerű mintázata a kígyó bőréhez hasonlít (főképen). Ez az igen mutatós kéreg azonban érzékeny a tűző napsütésre, ezért célszerű félárnyékba ültetni. Középmagas, 15 méterre növő fa.

Igen szép, fénylő, mahagóni vörös, keresztirányban szalagosan hámló és repedező kérgű fa a tibeti cseresznye (Prunus serrula). Kis kertekbe kiváló választás, végső magassága 10 méter. Mérsékelten nedves, tápdús talajt és napos fekvést kedvel.

Forrás: Kerti Kalendárium