Back to top

Mesteri ajánlat: kényelmes szállás, kitűnő konyha az Isaszegi Vadászházban

A Gödöllői-dombságon s a hozzá tartozó, dél, dél-nyugati irányba húzódó homokvidéken található a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete. Ebből mintegy 1000 hektáron terül el Isaszeg határában a vadaskert. A fái közt megbújó Isaszegi Vadászház nemcsak kényelmes szállással, hanem kitűnő konyhával is várja vendégeit, a vadászokat és a környéket fölfedező megfáradt kirándulókat egyaránt.

Ferenc József osztrák császár és magyar király felesége, Erzsébet királyné életének fontos helyszíne volt Gödöllő, s az azt körülvevő erdőség. A kincstár a királynak ajándékozta a volt Grassalkovich- kastélyt, és Sissi sok időt töltött a barokk épületben. Bejárta a környező területeket, de az egész királyi család sokat vadászott az erdős területen. A Habsburg család jelenléte szinte tapintható a környéken, ezt jelzik az Erzsébet- pihenő, a Ferenc- és Rudolf-tisztás elnevezések.

„Az itteni rengeteg a Trianon előtti időszakban inkább legelőerdőnek volt mondható, a marhafelhajtó útvonal része Buda irányába” – magyarázta Magyar Ferenc, a Valkói Erdészet vezetője. A titkokat rejtő vidéket az isaszegi csata tette a magyarok számára még emlékezetesebbé. Az erdő ma is békésen őrzi a tavaszi hadjárat titkait.

A környék híres erdeinek vadbőségéről. Az erdészet kezelésében lévő vadászterületen rendszeresek a vadászatok, melyekre szükség is van, hiszen az erdőgazdálkodást, az újulat növekedését segítik. Így bőgésben akár 40-50 gímbikát, tucatnyi dámbikát, s hasonló nagyságrendben muflon kost, őzbakot és nagyon sok vaddisznót ejtenek el, utóbbit főként hajtásban. Bár a gímbikák nem túl nagyok, minősítésük során rendszeresen „be-becsúszik” egy-egy aranyérmes. A muflonoknál pedig nem számít ritkaságnak a 90 centiméternél nagyobb trófea. A dámbikák sem szerepelnek rosszul a bírálóbizottság előtt. „Vaddisznóhajtásainkat az értő vadászember mindig elismeri és ez nem véletlen” – mutatott rá az erdészetvezető, hiszen nem a mesterséges vadaskertben, hanem szabadterületen vadásztatnak, ahol a nap végén valóban az erdő ajándékának tekinthető, nagybetűs VAD előtt adnak végtisztességet.

Mivel nagy a terület, kevésbé zaklatottak az állatok, nem ritka, hogy hatalmas vadkanok is a terítékre kerülnek.

„Pörgős vadászatok zajlanak, felkészült személyzettel, hangulatos vadászházzal, és kitűnő konyhával, ez utóbbi az egyik erősségünk” – jegyezte meg Magyar Ferenc. Ráadásul – ami a külföldiek számára egyáltalán nem elhanyagolható szempont – alig háromnegyed órányira van a budapesti repülőtér.

A Gödöllői Királyi Kastély látogatása után, a dombvidéki túraútvonalakon megfáradt vándorok is megpihenhetnek az Isaszeg tőszomszédságában álló vadászház 10 kétágyas szobájának valamelyikében. A nagyterem meghitt családi rendezvények helyszíne, a szomszédos réten pedig már tartottak sátoros lakodalmat is. A ház melletti, a Felső- Tápió által táplált mesterséges tónál a vendégek horgászhatnak is.

A vadászházat alig tíz éve újították fel, a belső tér Baracsi Erzsébet belsőépítész keze munkáját dicséri. „Pontosan azt nyújtja, amit egy ilyen szolid vadászház nyújtani tud” – szerénykedett a főerdész, miközben Szilágyi Ildikóra irányította a figyelmet, aki

az idei soponyai vadgasztronómiai fesztiválon nem csak első helyezést ért el őzpörköltjével, de kiérdemelte az erdei ételek mestere címet is.

„Főnyeremény az ilyen jó szakács, neki is köszönhető, hogy sok a visszajáró külföldi és magyar vendég” – nyugtázta házigazdánk, hogy a vadászat ezer és egy okból lehet sikertelen, ami egy remek ebéddel és egy magyarázkodással helyrehozható. Ám, ha az ebéd is rossz, hiába a mentegetőzés...

Szilágyi Ildikót, a vadászház háziasszonyát, mindenesét nehéz egy percre is leültetni. Az alapanyag beszerzésétől, a főzésen keresztül a felszolgálásig szinte minden rá hárul, egyetlen segítsége Marika. Igazi konyhafőnök, a szó szoros értelmében. Mielőtt nyolc éve a vadászházhoz került, már tudták, hogy jól kiismeri magát a konyhában, előzőleg „kikóstolták” a főztjét.

Az örökmozgó fakanálvirtuóz mindent megtesz, hogy a vendég elégedetten távozzon, s szívesen térjen vissza. Fontosnak tartja, hogy a tányérra minél nagyobb hányadban kerüljenek helyben termett, az évszaknak megfelelő alapanyagok. „A vadhússal való főzésre itt szoktam rá” – vallotta be, hogy korábban nehezebben jutott hozzá e nemes alapanyaghoz, de ma már mindenki elismeréssel szól főztjéről.

Pácoláshoz sok vadon gyűjtött fűszert használ, maga kísérletezte ki, melyik vadhoz milyen ízek dukálnak.

A soponyai versenyen készült őzraguhoz például a megszokottnál is bőkezűbben bánt a kakukkfűvel.

Az erdei gombák gyakori szereplői az asztali örömöknek. Ezekből többféle köret készül. A főszakács bátran kiéli kísérletező kedvét – és a visszajelzések szerint kiváló ízléssel. Konyhájában megjelennek az idénygyümölcsök, a körte, az alma, a szőlő, a meggy vagy éppen a gesztenye. Köretek, szószok, mártások fontos alapanyagai, vagy együtt süti a hússal.

„A dám az egyik kedvenc vadhúsom” – mondja őszintén, a vendégeik szerint országos hírű a belőle készített vadasa. A zsemlegombóchoz zsíron pirítja a péksüteményt, majd kevés liszttel, tojással és krumplival készített nokedli tésztába forgatja. Ettől válik „ildikóssá”. Vadasára a vendégek gyakorta már jó előre bejelentkeznek. A dámból főzött remek tárkonyos raguleves is az ínyencek kedvence. A vaddisznót a pácolás után inkább süti, de a pörköltek – legyen dámból vagy vaddisznóból – is vonzzák a vendégeket. A fácán szintén mindenese a konyhának, akár levesnek, akár pástétomnak. „Nem vagyok híve a fagyasztott zöldségeknek, gyümölcsöknek, friss legyen az alapanyag, s ez vonatkozik a húsra is” – jegyezte meg Szilágyi Ildikó, aki számára mindegy, hogy 2-3 vagy 20 emberre kell főzni.

„Szabadtűzön ugyanúgy szeretek főzni” – vallotta be, hogy az üst, a bogrács, vagy a grillrács mellett is jól érzi magát.

Mások az ízek, a füst valami összetéveszthetetlen egyediséget ad az ételhez.

Grillezésnél a dám – néhány napos vörösboros-olívás pácolást követően – elvarázsolja a vendéget, de csakis frissen. A kihűlt hús hajlamos megkeményedni. Így van ez a májjal, a szarvas bélszínnel is, amit konyhai steak sütőn készít. A vadászház háziasszonya szerint „játszani” kell a húsokkal. A konyha számára az alkotás helyszíne, mindig valami újat tesz le az asztalra. Bár a szakácskönyvet szinte csak akkor veszi elő, ha valamelyik vendégnek egészségügyi gondjai vannak, egy-egy újdonságnak azonban szívesen utána olvas. Forgatja a lapokat, vagy a világhálón kutakodik, de biztosan változtat valamit a kész recepten a saját szája íze szerint.

A vendégek kedvence – amit maga talált ki – a vaddisznó darált húsból, kaporral ízesített szőlőlevélbe tekert „töltike”. „Olyan akár a töltött káposzta, amit füstölt szalonna ízével teszek még izgalmasabbá” – mesélte, hogy így kerül bográcsba. Amikor indul a szarvasbőgés, készít egy nagy edénnyel, ami folyamatosan – s legnagyobb örömére rohamosan – fogy. Nem csak ízletes, de az ősz hangulatát is visszatükrözi.

Azt már az erdészet dolgozói teszik hozzá, hogy ha étkezésről van szó, Ildikóra bátran rábízzák magukat. Hálásan mennek el, s várakozással térnek vissza. „Mindhalálig konyha” – idézhetjük Szilágyi Ildikót, aki idényben ezzel kel, ezzel fekszik, elmondása szerint gyakran álmában is főz.


Ildikó-féle gesztenyegolyók

A megfelelő állaghoz a fél kiló kekszhez 20 dekagramm vajra, némi porcukorra és tejre, 25 dekagramm gesztenyemasszára, 4 evőkanál kávéra, harmad deciliter rumaromára van szükség. A golyók nagysága csak az elkészítő tenyerétől függ. Az édességet csokimassza koronázhatja meg, amit 180 gramm étcsokoládéból és 3 evőkanál olajból keverhetünk ki.


Isaszegi tyúkhúsleves

A legszebb, amikor úgy kezdődik a leves receptje, hogy „végy egy kapirgálós környezetben kiérdemesült tyúkot. Tegyél mellé sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, karfiolt, kelbimbót, gombát, hagymát, fűszernek sót, tarka borsot és gyömbért. Ízlés szerint. Majd lassú tűzön főzd 3-4 órát”. Egyszerűnek tűnik, ám így készül a legízletesebb tyúkhúsleves.


Erdei gombás tejszínes őzragu

Nem kell hozzá más, mint egy kilónyi őzcomb, 20 dekagramm füstölt szalonna, egy fej vöröshagyma, 15 dekagramm sárgarépa, 20 dekagramm aszaltszilva, egy evőkanál keményítő a habaráshoz, két deciliter tejszín, s ugyanennyi vörösbor. Mellé kakukkfű, tárkony, tarkabors, só, szárított vargánya, róka- és kucsmagomba, hogy az ízek kiteljesedjenek.

A zsemlegombócba fél kiló liszt dukál, hozzá 30 dekagramm főtt burgonya, öt zsömle kockára vágva, zsíron pirítva, két tanyasi tojás, egy deciliter tej, petrezselyem zöldje, na és só, ízlés szerint.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország meghosszabbította a mezőgazdasági termékekre kivetett embargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten meghosszabbította a nyugatról származó élelmiszerekre kivetett embargót egészen 2019 végéig.

Az Opus kizárólagos tulajdont szerez egy tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor üzemben

Az Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari-, és állati takarmány alapanyagokat előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden.

A Campus fesztiválon az erdei iskola

Akárcsak az elmúlt évben, idén is bemutatkozik a debreceni Campus Fesztiválon a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolája. A rendezvény minden napján (július 18-22) érdekes programokkal várják a résztvevőket a debreceni Nagyerdőben.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Lisztéria a kolbászban is

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya a tiszafüredi a Hegedűs Hús Bt. által gyártott és a Körösmarket Kft. által forgalmazott kolbász forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek azonnali visszahívását rendelte el.

Feltörőben a kézműves sör

A nyári meleg és az oroszországi labdarúgó világbajnokság bizonyára egyaránt jó hatással lesznek a hazai sörgyárak 2018-as teljesítményére, de az elmúlt 3 év adatait vizsgálva sem panaszkodhatnak a magyarországi főzdék – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Brexit: reménykednek az ír gazdák

Zökkenőmentes agrárkereskedelemre számítanak az ír gazdák hazájuk és az Egyesült Királyság között a Brexitet követő időszakban is. A brit szándékokra alapozott reményeket azonban könnyedén szétzúzhatja a valóság.