Back to top

Volt egyszer egy iciri-piciri házacska…

Nem, nem az iciri-piciri kismacskáról és az ő iciri-piciri ökröcskéiről szól most a mese. Ez a történet dr. Fuchs Józsefről szól, aki szögre akasztván hosszú ügyvédi praxisát, átadta magát régi kedvtelésének: miniatűr falvakat, városokat épít. Az élethű, méretarányos kis házakat maga tervezi és készíti fából, sok játékos ötlettel, és látható örömmel.

A Mesterségek Ünnepének kirakodóvásári forgatagában, a Budai Vár oldalában pillantottam meg az apró, képzeletbeli közép-európai városkát, jellegzetes házaival, barokk templommal, főtérrel. Kisebb csődület állta körül: gyerekek, felnőttek egyforma kíváncsisággal méregették a különös, tenyérnyi épületeket és faggatták nem kevésbé különös „építészüket”.

Fuchs úr pedig lankadatlan lelkesedéssel magyarázott, kerek szemüvege mögül csillogó tekintettel lesve a hatást. Nem hagyott kétséget afelől, hogy vég nélkül tudna mesélni szenvedélyéről.

Erre utóbb sor is került, mikor fölkerestük otthonában. A budai családi ház földszintjén berendezett műhely zsúfolásig tele szerszámokkal, faanyaggal és félkész munkákkal. Polcok mélyéről egyre újabb építmények, komplett kicsiny települések, titkokat rejtő, művészi dobozok kerülnek elő. Történetük éppoly érdekes, mint készítőjüké.

A fiatal mélyépítő-ipari technikus sokat tudott a fáról, amihez mindig is vonzódott.

Idővel jogi diplomát is szerzett, és ügyvédként dolgozott, de mellette kedvtelésből tradicionális asztalossággal, bútorkészítéssel foglalkozott. Igényes, dizájnos tömörfa bútorok kerültek ki a keze alól. Bútorrestaurálással foglalkozó faipari vállalkozást is indított. Szép megbízásokat kaptak, muzeális berendezéseket, köztük gyógyszertárat, dohányboltot, szivarszobát restauráltak. A hazai antikbútor-piac összeomlása után – innovatív ember lévén – saját ötleteit kezdte megvalósítani.

Társasjátékokat talált ki szabályrendszerestől, mindenestől, és megépítette fából. Enteriőröket rejtő dobozokat álmodott meg, olyanokat, amiknek a külseje is utal a tartalmukra.

Márkanevüknek a latin Latebra, azaz búvóhely szót választotta. Ilyen például a hegedűforma doboz, amiben egy teljes, picinyke zenekar kapott helyet, stílszerűen kottafejeken ülve. De született „dobozba zárt” amfiteátrum, operaház, könyvtár, szatócsbolt, tanyasi iskola, borospince, és sok más kis csodahely. Alkotójuk a legizgalmasabbnak a Földkockát tartja, melynek 6 oldala a Föld 6 nagy kultúrájának a szimbólumait, építészetét tartalmazza. Ezer évvel ezelőtt, ha valaki végigutazta volna a földgolyót, ezeket az építményeket látta volna.

A témák kiválasztása, és a tárgyak finom megmunkálása kulturális kitekintésről, és stílusismeretről vall. „Az a szép benne, hogy előzetes kutakodást kíván, ami közben sok mindent megtanul az ember. Saját kulturális minőségét emeli” – mondja Fuchs József, aki rögtön hozzáteszi, épp ezt hiányolja a mai képzésben. Ezért is tart szívesen iskolai szakkört. Arra is van gondja, hogy a gyerekekkel épített házikók léptéke arányos legyen a LEGO figurákkal. Mutatja is az egyik makettet, a Thüringiai Bíróság épületét, ami szétszedhető, működnek az ajtók, ablakok, van lépcsője is, és ügyesen elférnek benne a figurák. „Jól ötvöződik benne a két kultúra, a műanyag és a fa. A gyerekek imádják.”

Egységekben, programokban gondolkodik, amik meghatározott számú elemből állnak. Ilyen a 72 épületből álló komplett magyar falu, templommal, tornácos lakóházakkal és funkcionális épületekkel, de emellett van más – olasz, francia, németalföldi, angol falu együttese is. „Ahogy tanulom ezt a szakmát, egyre finomítom. Ma már sokkal szebb házakat tudok csinálni, mint pár évvel ezelőtt. Fejlődik a technológia, de közben a programok is gyarapodnak.”

A városképek úgy születtek, hogy barokk-mániásnak vallva magát, e stílus nyomába szegődött Bajorországtól egészen Erdélyig. A meglévő épületeket lefotózza, vagy internetről szedegeti össze a tervrajzukat, s a dokumentáció alapján, számítógépen – akár egy építész –megtervezi az épület egyszerűsített makettjét.

Az anyagot átviszi lézergépre, ami megrajzolja, kivágja, díszíti. Ezek az elemek még lapocskákban vannak, azokat kell összeépíteni.

Az első példányt mindig maga készíti, s ha megrendelés érkezik rá gyűjtőktől, a további darabokat már asztalos munkatársaira bízza. „Állandóan jár az agyam, mindig valami újat keresek. Faművesnek, városi népművésznek tartom magam. Bár ilyen kategóriát nem ismer a népművészet – abszolút városi kézműves vagyok."

Természetes anyagokból dolgozik. A hozzávalót hazai nagykereskedőktől veszi, európai és egzotikus fák sokaságából válogat. A kis házakhoz a rétegelt lemez vált be, ami szintén mindenfajta fából, diótól a nyíren, nyáron át a tölgyig, fenyőig, bőséges kínálatban készül. Bármely fa a saját, eredeti színében „él tovább”, nincs pácolva, se festve, egyedül az égetéssel kaphat árnyékolást.

Szórakozásnak sem utolsó az épített világ modellezése, de hogy nemcsak játék, azt a múzeumok felkérése is jelzi.

Nagykanizsán az egykori Kanizsai Vár területén létesített kiállításon kapott helyet a vár fénykorát megidéző rekonstrukció, mely a 16. századi olasz Ferrabosco-terv alapján Fuchs József és Markó Krisztina játékkészítő közös műve. A két kézműves szívesen dolgozik össze, remekül kiegészítik egymás alkotásait. A vár és a közeli mezőváros makettje, 100 különböző épülettel, a nagy múzeumi terem központi helyén látható.

Ünnepek közeledtén érdemes felidézni a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély betlehem kiállítását, vagy a december elején évente megrendezett Milánói Kézműves Vásárt. „Ez a világ legrangosabb szakmai kiállítása, hatezer kiállítóval, ahonnan nem maradhatunk ki. A 4-6 négyzetméterünkön apait-anyait bevetünk, hogy minél többet megmutassunk a népnek.”

Több más hazai és európai vásáron is bemutatkoznak, viszik a spéci, filccel leterített, hatszögletű asztalt, amire ráfér falu, város. Legbüszkébb mégis a Jeruzsálemi Kézműves Vásár meghívására, amit 3 éve kapott. „A jeruzsálemi önkormányzat kulturális részlege kiválasztotta a portfóliónkat – Európa 12 zsinagógájának makettjével –, hogy mi képviseljük Magyarországot. Lapokban előkészítve tudtam kivinni, és ott a helyszínen raktam össze az építményeket. Úgy dolgoztam, mint az őrült, hogy elkészüljek vele, de sikerült!”

Legfrissebb örömét is újságolja. A napokban hívták meg Amerikába, hogy hazánkból harmadmagával részt vehessen a 2018-as Santa Fe-i International Folk Art Market nagy, nemzetközi kézműves kiállításon.

Íme, a játékos ember, a homo ludens – gondolom, és ki is mondom: olyan, mint egy örök gyerek. Nem bántódik meg, a szeme még pajkosabban villan, és rábólint: A hetedik gyerekkoromat élem!

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őserdőt telepítenek a Bükkbe

Magyarország mai területén már nincs ősi állapotában fennmaradt erdő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei uniós támogatással kísérletbe kezdtek az eredeti állapotok lehetőség szerinti visszaállítására.

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.

Elválaszt és összeköt: a sövény

A kertek talán legkarakteresebb elemei a sövények. Alakjuk szabályos, látványuk meghatározó, akár nyírt, akár nyíratlan formában látjuk őket, hiszen sorba ültetett növényekből állnak, és egyenes vonalban határolnak tereket. A kert épített és természetes elemei közötti átmenetek: növények, ezért harmonikusan illeszkednek a kertbe, ugyanakkor szabályos formájukkal az épített elemek világát idézik.

Mozognak-e a fák?

A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

Eggyel kevesebb...

Életkorunk előrehaladtával mind gyakrabban taglóz le bennünket az idő rohanása. Talán ezért is keressük az egyáltalán nem, vagy alig változót. Szinte misztikusan vonz bennünket egy-egy famatuzsálem, melyeken alig látszik az idő múlása. De sajnos ezek száma is fogyatkozik, legutóbb a Mátrában pusztult el egy tölgyfaóriás.

Döntött az EU: illegálisan vágják a fát a Białowieża-erdőben

Az európai legfelsőbb bíróság döntése értelmében Lengyelország ikonikus Białowieża-erdejében illegálisan kezdték el kitermelni a faállományt. A harc azonban még közel sem ért véget. „Arról, hogy hogyan tovább, még csak most kezdődik a vita” nyilatkozta Przemek Chylarecki, a varsói Lengyel Tudományos Akadémia ornitológusa.

Eredményes volt a Construma a Mátraparkettnek

Bezárta kapuit a Construma 2018 kiállítás, melyen az EGERERDŐ Zrt. Mátraparkett egysége is kiállította termékeit. Többségében konkrét érdeklődők keresték fel a parkettagyár standját, akik ismerték a céget, a kialakult jó hírnév alapján választanák a svédpadlókat és szerették volna élőben megnézni, megtapintani a termékeket.

Újra látogatható a Galya-kilátó

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, ahol az EGERERDŐ Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen több közjóléti fejlesztést hajtott végre. A fellendülő erdei turizmus érdekében a környező erdőkben is biztonságos erdőjárást kell biztosítani. A kilátó környezetében lévő bükkös parkerdő túltartott állománya sok-sok odvas, veszélyes fából állt.

Magyar-szlovák együttműködés a fatolvajok ellen

Szorosabban együttműködnek Szlovákia és Magyarország faanyag-kereskedelmi hatóságai a kereskedelem ellenőrzésében és az erdők védelmében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).