Back to top

Élményözön a Dél-Alföldön

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád és Békés megyében több erdei szálláshelyen is várja az erdő- és természetszeretőket. A vadászok, az erdei iskolások, a természetes környezetben kikapcsolódni vágyók egész esztendőben számíthatnak cégünk vendégszeretetére. A közel két évtizede működő, télen is nyitva tartó Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola a „felfedezve” tanulás örömét nyújtja mindenkinek.

Fotó: Puskás Lajos

Kirándulásaik során az Alföld alig ismert, varázslatos helyeire is eljuthatnak a hozzánk érkezők. Napjaink túl harsányra festett, talmi értékeivel szemben nálunk fölfedezhetik a síkvidék rezdülésszerű szépségeit, rejtett és csendes zugait. Bebarangolhatják a Csanádi-hátat, az ásotthalmi hullámos homokvidéket, a Körös-völgyi erdőket, vagy a Kis-Sárrét egykori vízi világára emlékeztető tájegységeinket.

Indul a terepi program Vid Katalin erdőpedagógussal
Indul a terepi program Vid Katalin erdőpedagógussal
Fotó: Puskás Lajos
A Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola, hivatalos nevén DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központja mindentől messze van, s mégis mindenhez közel. Távol az autópályáktól, a városi zsivalytól, de közel a folyóvizekhez, a bihari hegyekhez, s a mindennapi élményekhez. Tiszta időben kelet felől a Nagyvárad környéki dombok, a Bihar-, a Béli- és a Zarándi-hegyek hatalmas tömbje zárja a látóhatárt.

A kivételesen jó adottságú területen működő erdei iskolánk vendégei a Körösök volt árterein kialakult, egybefüggő erdőségek fölfedezésén túl megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, a szántók, rétek életével, a tanyák világával, valamint Gyula város látnivalóit is sorra vehetik.

Fotó: Puskás Lajos
A 130 férőhelyes intézményünk közel két évtizede egész évben várja látogatóit. Meggyőződésünk, hogy csoda lapul minden zugban, csak észre kell vennünk őket. Bármerre is indulunk, bárhová is lépünk, ha ezt nyitott szemmel és füllel tesszük, az egész világ – az erdő önmagában is – egy nagy „tanösvény” lesz. A programjainkon résztvevők az élménypedagógia módszereinek alkalmazásával, cselekvő kalandok, apró kihívásokkal tarkított foglalatosságok során jutnak el az addig megszerzett ismeretek összefüggéseinek felismeréséhez.

Erdei iskolás aranyköpések

Lehullott a lomb, „levetkőztek” a fák. Hogyan nevezzük azokat, amelyek télen is megtartják lombjukat? - Örömzöldnek.*

Ferike libikókázik, közben észrevesz a hintán egy békát:Tanító néni! Tessék jönni! Itt palincsol velem egy béka!

Hat évesekkel ismerkedünk a fákkal. Megtapintjuk a leveleket, simítjuk a kérget. - Mit éreztek? Milyen a kéreg? - Kedves.

Óvodások az erdőben. Eső utáni meleg, sok a gomba. Megbeszéljük, hogy mivel akad közöttük veszélyes is, óvatosan bánunk velük. Nem fogdossuk, nem esszük őket. Kizárólag felnőtt felügyeletével közelítünk hozzájuk. Közben szóba kerülnek a gomba részei is. A foglalkozás végén ismétlés. - Milyen részei vannak a gombáknak? - Kalap és gombacomb.

Villanások

Fotó: Puskás Lajos
Pillanatok, amelyekre külön nem is emlékezünk, csak átfutnak az arcunkon. Érintések, melyek szinte észrevétlenül átsiklanak a bőrünkön. Gondolatok, amelyek csak a tudatalattinkon suhannak át. Elemi részei az egésznek. Általuk vagyunk azok, akik vagyunk, s nélkülük nem válnánk azzá, amivé lehetünk... Mennyi minden sűrűsödik bennük! A múlt, a jövő, a nap, a nyár, vagy egy mosoly, vagy csak az a fényes másodperc önmagában. Egyszer és megismételhetetlenül.

Néha sikerül lencsevégre kapni ezeket a titkokkal teli pillanatokat. S milyen jó utána megpróbálni beléjük lesni, „beléjük érezni” a tudatunkon kívüli tartalmakat is! Jól esik nézegetni őket jobbról, balról, észből, szívből, s keresgélni egy-egy mozdulat gyökerét, indító okát, s jól esik fürkészni társaink rezdüléseit, átsuhanó gondolatait, szorító, puha, óvó, felfedező, kinyitó vagy éppen bezáró mozdulatait...

Egy jó beszélgetés, egy megfejthetetlennek tűnő kérdés megválaszolása, egy letehetetlen könyv, egy általunk ismeretlen növény nevének meghatározása, az első fecske ficsergése, egy gátoldalon bukfencező nyúl látványa, a barátom cinkos mosolya, a bodzavirág-illatú májusi szellő simogatása. Egy dallam, amely csak nekem szól, édesapám játékos, de mégis erős ölelése. E pillanataink építenek fel minket, s e pillanataink tehetnek minket akár folyamatosan elégedetté, teljessé és kiteljesedetté.

Az erdei iskola napi tevékenységeinek „szöszögős” perceiben a gyerekek mindezt meg is tapasztalhatják, s meg is tanulhatják. Megtanulhatják, hogy nem feltétlenül a nagy, a szenzációs események tesznek bennünket kiegyensúlyozottá, hanem a mindennapok „boldogság-morzsáival” lesz egész és elégedett az életünk.

Vid Katalin

erdőpedagógus

Bővebb információk:

DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központ

5701 Gyula-Városerdő, Bánom 22.

http://www.dalerd.hu/tajekoztatasikozpont.html

Tel.: +36 (30) 606-3791

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Zöld erdőben jártam…” - rajzpályázat a nyíregyházi iskolásoknak

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Zöld erdőben jártam…” címmel rajzpályázatot hirdet Nyíregyháza város alsó és felső tagozatos tanulói számára két korcsoportban (1-4 oszt. és 5-8 oszt.).

Természetszerető pedagógusok figyelem!

Hamarosan megkezdődik a gyalogos vándortábor-vezető pedagógusok továbbképzése az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem együttműködésében. A 30 órás, három és fél napos képzésre március elejéig jelentkezhetnek a felsőfokú képzettségű pedagógusok, ha érdeklődnek a természet, a természetjárás iránt. A tanfolyamot elvégző pedagógusok 30 kreditponttal lesznek gazdagabbak.

Ötezernél is több gyerek a nyíregyházi erdei iskolában

Újabb eredményes évet tudhat maga mögött a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola. 2017-ben 71 foglalkozás és program volt az oktatási intézményben, ezeken több mint 5600 gyerek vett részt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 25 százalékkal növekedett az erdei iskolába látogató diákok száma.

Folytatódik a turistaházak látványos megújítása

Hat állami erdőgazdaság területén mintegy hárommilliárd forintból a következő két évben számos turistaház, erdei szállás fog megújulni az ország több pontján – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Harmóniában a természettel

Pest megye északi határán, ahol az Ipoly kanyarulatai szabják a határt, Magyarország és a Felvidék között bújik meg Kemence, az alig ezer fős kis település. A Szob és Drégelypalánk közti falvakat az Ipoly gyöngyszemeiként is emlegetik. S valóban. Az Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészetének Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskolája páratlan természeti környezetben várja a gyerekeket.

Fából készült gyerekparadicsom

Az országot járva az állami erdőgazdaságok területein éppúgy, mint városaink, falvaink közterein, egyre gyakrabban találkozhatunk különleges megjelenésű fajátszóterekkel. Többségük az Ilona-malom Műhely csapatának alkotása. Vajon miként születnek ezek az egyedi művek? Erről beszélgettünk Kocsis Csabával, a társaság ügyvezetőjével.

Még Obornakon is túl

Zala megye eldugott szegletében, a festői szépségű erdőkkel borított obornaki völgyben működik a Zalaerdő Zrt. Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolája. Tavaly tavasszal pedig nagyon igényesen felszerelt szálláshelyet is építettek a több napra érkező iskolásoknak, természetjáróknak, családoknak.

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egészére igaz, hogy az erdészek, erdőmérnökök példaadó szellemiséggel gyakorolják hivatásukat, melynek szerves része az ifjúság nevelése és a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében az erdőgazdaság – a humánpolitikai osztály által koordinálva – négy erdészeti erdei iskolát működtet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A legkisebbek is játszva ismerhetik meg a szakmát az erdészeti játszótéren

A Budakeszi Vadaspark októberben ünnepélyesen átadott hiánypótló, tematikus erdészeti játszóparkjában a kicsik és nagyok újabb természetközeli ismereteket sajátíthatnak el önfeledt játék közben: az új játszótérnek köszönhetően a magyar erdészek több évszázados hagyománnyal rendelkező, sokszínű munkájával, az erdőgazdálkodás összetett feladataival és az erdészeti gépekkel ismerkedhetnek meg közelebbről.

Népszerű volt a Zakatoló sátor az Erdővarázs rendezvényén

A tavalyi év sikere után az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében idén is beköltözött az erdő a fővárosba, a budapesti Szabadság térre az elmúlt hétvégén.