Back to top

Élményözön a Dél-Alföldön

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád és Békés megyében több erdei szálláshelyen is várja az erdő- és természetszeretőket. A vadászok, az erdei iskolások, a természetes környezetben kikapcsolódni vágyók egész esztendőben számíthatnak cégünk vendégszeretetére. A közel két évtizede működő, télen is nyitva tartó Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola a „felfedezve” tanulás örömét nyújtja mindenkinek.

Fotó: Puskás Lajos

Kirándulásaik során az Alföld alig ismert, varázslatos helyeire is eljuthatnak a hozzánk érkezők. Napjaink túl harsányra festett, talmi értékeivel szemben nálunk fölfedezhetik a síkvidék rezdülésszerű szépségeit, rejtett és csendes zugait. Bebarangolhatják a Csanádi-hátat, az ásotthalmi hullámos homokvidéket, a Körös-völgyi erdőket, vagy a Kis-Sárrét egykori vízi világára emlékeztető tájegységeinket.

Indul a terepi program Vid Katalin erdőpedagógussal
Indul a terepi program Vid Katalin erdőpedagógussal
Fotó: Puskás Lajos
A Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola, hivatalos nevén DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központja mindentől messze van, s mégis mindenhez közel. Távol az autópályáktól, a városi zsivalytól, de közel a folyóvizekhez, a bihari hegyekhez, s a mindennapi élményekhez. Tiszta időben kelet felől a Nagyvárad környéki dombok, a Bihar-, a Béli- és a Zarándi-hegyek hatalmas tömbje zárja a látóhatárt.

A kivételesen jó adottságú területen működő erdei iskolánk vendégei a Körösök volt árterein kialakult, egybefüggő erdőségek fölfedezésén túl megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, a szántók, rétek életével, a tanyák világával, valamint Gyula város látnivalóit is sorra vehetik.

Fotó: Puskás Lajos
A 130 férőhelyes intézményünk közel két évtizede egész évben várja látogatóit. Meggyőződésünk, hogy csoda lapul minden zugban, csak észre kell vennünk őket. Bármerre is indulunk, bárhová is lépünk, ha ezt nyitott szemmel és füllel tesszük, az egész világ – az erdő önmagában is – egy nagy „tanösvény” lesz. A programjainkon résztvevők az élménypedagógia módszereinek alkalmazásával, cselekvő kalandok, apró kihívásokkal tarkított foglalatosságok során jutnak el az addig megszerzett ismeretek összefüggéseinek felismeréséhez.

Erdei iskolás aranyköpések

Lehullott a lomb, „levetkőztek” a fák. Hogyan nevezzük azokat, amelyek télen is megtartják lombjukat? - Örömzöldnek.*

Ferike libikókázik, közben észrevesz a hintán egy békát:Tanító néni! Tessék jönni! Itt palincsol velem egy béka!

Hat évesekkel ismerkedünk a fákkal. Megtapintjuk a leveleket, simítjuk a kérget. - Mit éreztek? Milyen a kéreg? - Kedves.

Óvodások az erdőben. Eső utáni meleg, sok a gomba. Megbeszéljük, hogy mivel akad közöttük veszélyes is, óvatosan bánunk velük. Nem fogdossuk, nem esszük őket. Kizárólag felnőtt felügyeletével közelítünk hozzájuk. Közben szóba kerülnek a gomba részei is. A foglalkozás végén ismétlés. - Milyen részei vannak a gombáknak? - Kalap és gombacomb.

Villanások

Fotó: Puskás Lajos
Pillanatok, amelyekre külön nem is emlékezünk, csak átfutnak az arcunkon. Érintések, melyek szinte észrevétlenül átsiklanak a bőrünkön. Gondolatok, amelyek csak a tudatalattinkon suhannak át. Elemi részei az egésznek. Általuk vagyunk azok, akik vagyunk, s nélkülük nem válnánk azzá, amivé lehetünk... Mennyi minden sűrűsödik bennük! A múlt, a jövő, a nap, a nyár, vagy egy mosoly, vagy csak az a fényes másodperc önmagában. Egyszer és megismételhetetlenül.

Néha sikerül lencsevégre kapni ezeket a titkokkal teli pillanatokat. S milyen jó utána megpróbálni beléjük lesni, „beléjük érezni” a tudatunkon kívüli tartalmakat is! Jól esik nézegetni őket jobbról, balról, észből, szívből, s keresgélni egy-egy mozdulat gyökerét, indító okát, s jól esik fürkészni társaink rezdüléseit, átsuhanó gondolatait, szorító, puha, óvó, felfedező, kinyitó vagy éppen bezáró mozdulatait...

Egy jó beszélgetés, egy megfejthetetlennek tűnő kérdés megválaszolása, egy letehetetlen könyv, egy általunk ismeretlen növény nevének meghatározása, az első fecske ficsergése, egy gátoldalon bukfencező nyúl látványa, a barátom cinkos mosolya, a bodzavirág-illatú májusi szellő simogatása. Egy dallam, amely csak nekem szól, édesapám játékos, de mégis erős ölelése. E pillanataink építenek fel minket, s e pillanataink tehetnek minket akár folyamatosan elégedetté, teljessé és kiteljesedetté.

Az erdei iskola napi tevékenységeinek „szöszögős” perceiben a gyerekek mindezt meg is tapasztalhatják, s meg is tanulhatják. Megtanulhatják, hogy nem feltétlenül a nagy, a szenzációs események tesznek bennünket kiegyensúlyozottá, hanem a mindennapok „boldogság-morzsáival” lesz egész és elégedett az életünk.

Vid Katalin

erdőpedagógus

Bővebb információk:

DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központ

5701 Gyula-Városerdő, Bánom 22.

http://www.dalerd.hu/tajekoztatasikozpont.html

Tel.: +36 (30) 606-3791

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vasárnapig tart az Erdők hete programsorozat

Szórakoztató, erdészeti ismeretterjesztő programsorozattal várják országszerte 60 helyszínen a gyermekeket a XXII. Erdők hetén, október 1. és 7. között - mondta el Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) projektfelelőse.

Fenyvespuszta: nem csak gyerekeket várunk

A Mátra nyugati kapujában, Tartól 5 kilométerre az erdő mélyén bújik meg a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola. Messze a város zajától és a hétköznapok rohanásától egész évben várja az iskolásokat, és a nyugodt, csendes környezetre vágyó érdeklődőket.

A hétvégén Muzsikál az erdő a Körösök völgyében

A Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című rendezvény második napján, szombaton továbbra is Gyula-Városerdőn várják az érdeklődőket, vasárnap pedig a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőt érdemes fölkeresni a természet és zene szerelmeseinek.

Kalandozás a kaszói lombok alatt

A KASZÓ Zrt. kezelésében van hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, „Somogy zöld szíve”, amelynek központjában Kaszópuszta áll. Kaszón, a erdőben megbúvó kis településen az ember szinte észrevétlenül magába szívja a természetet. Ebben a csodálatos erdei környezetben várja a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola a felfedező kedvű gyermekeket.

Elindultak az első erdei vándorok

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoportban közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelynek során a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg.

Kisbetyárok a Bakonyban

A Bakonyerdő Zrt. az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a vadgazdálkodás mellett már több mint tíz éve zászlajára tűzte a környezeti nevelést is, amelynek jegyében három erdészeti erdei iskolát is működtet. A vadregényes Bakonyban a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola várja látogatóit.

870 gyerek ünnepelte a Madarak és Fák Napját a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben

870 gyerkőc ismerkedett a madarak, fák és cserjék világával pénteken Nyíregyházán, a Tuzson János Botanikus Kertben. Hogy segítsék is az élővilágot, madárodúkat is készítettek és fát ültettek. A programokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaktusz-ház Építése Alapítvány, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája szervezte.

A legendás kaszói erdő rengeteg

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje a kaszói erdő. E páratlan kiterjedésű és szépségű terület a KASZÓ Zrt. kezelésében áll, központja pedig Kaszópuszta, mely egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbújó kisközséget a vadászházzal és az üdülővel.

„Zöld erdőben jártam…” - rajzpályázat a nyíregyházi iskolásoknak

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Zöld erdőben jártam…” címmel rajzpályázatot hirdet Nyíregyháza város alsó és felső tagozatos tanulói számára két korcsoportban (1-4 oszt. és 5-8 oszt.).

Természetszerető pedagógusok figyelem!

Hamarosan megkezdődik a gyalogos vándortábor-vezető pedagógusok továbbképzése az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem együttműködésében. A 30 órás, három és fél napos képzésre március elejéig jelentkezhetnek a felsőfokú képzettségű pedagógusok, ha érdeklődnek a természet, a természetjárás iránt. A tanfolyamot elvégző pedagógusok 30 kreditponttal lesznek gazdagabbak.