Back to top

Élményözön a Dél-Alföldön

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád és Békés megyében több erdei szálláshelyen is várja az erdő- és természetszeretőket. A vadászok, az erdei iskolások, a természetes környezetben kikapcsolódni vágyók egész esztendőben számíthatnak cégünk vendégszeretetére. A közel két évtizede működő, télen is nyitva tartó Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola a „felfedezve” tanulás örömét nyújtja mindenkinek.

Fotó: Puskás Lajos

Kirándulásaik során az Alföld alig ismert, varázslatos helyeire is eljuthatnak a hozzánk érkezők. Napjaink túl harsányra festett, talmi értékeivel szemben nálunk fölfedezhetik a síkvidék rezdülésszerű szépségeit, rejtett és csendes zugait. Bebarangolhatják a Csanádi-hátat, az ásotthalmi hullámos homokvidéket, a Körös-völgyi erdőket, vagy a Kis-Sárrét egykori vízi világára emlékeztető tájegységeinket.

Indul a terepi program Vid Katalin erdőpedagógussal
Indul a terepi program Vid Katalin erdőpedagógussal
Fotó: Puskás Lajos
A Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola, hivatalos nevén DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központja mindentől messze van, s mégis mindenhez közel. Távol az autópályáktól, a városi zsivalytól, de közel a folyóvizekhez, a bihari hegyekhez, s a mindennapi élményekhez. Tiszta időben kelet felől a Nagyvárad környéki dombok, a Bihar-, a Béli- és a Zarándi-hegyek hatalmas tömbje zárja a látóhatárt.

A kivételesen jó adottságú területen működő erdei iskolánk vendégei a Körösök volt árterein kialakult, egybefüggő erdőségek fölfedezésén túl megismerkedhetnek a vízi életközösségekkel, a szántók, rétek életével, a tanyák világával, valamint Gyula város látnivalóit is sorra vehetik.

Fotó: Puskás Lajos
A 130 férőhelyes intézményünk közel két évtizede egész évben várja látogatóit. Meggyőződésünk, hogy csoda lapul minden zugban, csak észre kell vennünk őket. Bármerre is indulunk, bárhová is lépünk, ha ezt nyitott szemmel és füllel tesszük, az egész világ – az erdő önmagában is – egy nagy „tanösvény” lesz. A programjainkon résztvevők az élménypedagógia módszereinek alkalmazásával, cselekvő kalandok, apró kihívásokkal tarkított foglalatosságok során jutnak el az addig megszerzett ismeretek összefüggéseinek felismeréséhez.

Erdei iskolás aranyköpések

Lehullott a lomb, „levetkőztek” a fák. Hogyan nevezzük azokat, amelyek télen is megtartják lombjukat? - Örömzöldnek.*

Ferike libikókázik, közben észrevesz a hintán egy békát:Tanító néni! Tessék jönni! Itt palincsol velem egy béka!

Hat évesekkel ismerkedünk a fákkal. Megtapintjuk a leveleket, simítjuk a kérget. - Mit éreztek? Milyen a kéreg? - Kedves.

Óvodások az erdőben. Eső utáni meleg, sok a gomba. Megbeszéljük, hogy mivel akad közöttük veszélyes is, óvatosan bánunk velük. Nem fogdossuk, nem esszük őket. Kizárólag felnőtt felügyeletével közelítünk hozzájuk. Közben szóba kerülnek a gomba részei is. A foglalkozás végén ismétlés. - Milyen részei vannak a gombáknak? - Kalap és gombacomb.

Villanások

Fotó: Puskás Lajos
Pillanatok, amelyekre külön nem is emlékezünk, csak átfutnak az arcunkon. Érintések, melyek szinte észrevétlenül átsiklanak a bőrünkön. Gondolatok, amelyek csak a tudatalattinkon suhannak át. Elemi részei az egésznek. Általuk vagyunk azok, akik vagyunk, s nélkülük nem válnánk azzá, amivé lehetünk... Mennyi minden sűrűsödik bennük! A múlt, a jövő, a nap, a nyár, vagy egy mosoly, vagy csak az a fényes másodperc önmagában. Egyszer és megismételhetetlenül.

Néha sikerül lencsevégre kapni ezeket a titkokkal teli pillanatokat. S milyen jó utána megpróbálni beléjük lesni, „beléjük érezni” a tudatunkon kívüli tartalmakat is! Jól esik nézegetni őket jobbról, balról, észből, szívből, s keresgélni egy-egy mozdulat gyökerét, indító okát, s jól esik fürkészni társaink rezdüléseit, átsuhanó gondolatait, szorító, puha, óvó, felfedező, kinyitó vagy éppen bezáró mozdulatait...

Egy jó beszélgetés, egy megfejthetetlennek tűnő kérdés megválaszolása, egy letehetetlen könyv, egy általunk ismeretlen növény nevének meghatározása, az első fecske ficsergése, egy gátoldalon bukfencező nyúl látványa, a barátom cinkos mosolya, a bodzavirág-illatú májusi szellő simogatása. Egy dallam, amely csak nekem szól, édesapám játékos, de mégis erős ölelése. E pillanataink építenek fel minket, s e pillanataink tehetnek minket akár folyamatosan elégedetté, teljessé és kiteljesedetté.

Az erdei iskola napi tevékenységeinek „szöszögős” perceiben a gyerekek mindezt meg is tapasztalhatják, s meg is tanulhatják. Megtanulhatják, hogy nem feltétlenül a nagy, a szenzációs események tesznek bennünket kiegyensúlyozottá, hanem a mindennapok „boldogság-morzsáival” lesz egész és elégedett az életünk.

Vid Katalin

erdőpedagógus

Bővebb információk:

DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központ

5701 Gyula-Városerdő, Bánom 22.

http://www.dalerd.hu/tajekoztatasikozpont.html

Tel.: +36 (30) 606-3791

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Január végétől lehet jelentkezni az idei vándortáborokra

Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban.

Több mint hétezer gyerek a NYÍRERDŐ-nél

Egyre népszerűbb a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, és a Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is eredményes évet zárt.

„Erdőtündér kerestetik!” - meseíró pályázat

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Erdőtündér kerestetik!” címmel meseíró pályázatot hirdet Nyíregyháza és 20 km-es körzetének alsó tagozatos tanulói részére.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Környezeti nevelésről egyeztetettek az erdészetek

November végén az Északerdő Zrt. Csanyiki Erdőházában tett látogatást az EGERERDŐ Zrt. közjóléti munkaszervezete. A szomszéd erdőgazdaságok találkozója jó hangulatban telt, mely alkalmat adott az erdészeti közjóléti rendezvények és erdei iskolai programok szervezőinek tapasztalatcseréjére.

Stájer-házi foglalkozások

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben létesítette erdészeti erdei iskoláját a Kőszegi-hegységben, a Stájer-házak egyikében. Majd két év múlva az egykori istálló és raktár helyén elkészült az erdei szálló, s azóta fogadhatunk osztályokat, csoportokat többnapos programra is. A másik egykori erdészházban pedig már 1996-ban kialakították az Erdészeti Múzeumot.

Gyerkőcök és a cinegék

Nem lehet eleget hangoztatni, milyen fontos a gyerekekkel megismertetni a természetet. Ehhez pedig nagyon fontosak az élmények és a személyes tapasztalatok: a gyerek, aki a kezébe foghatott és útjára bocsáthatott egy vadmadarat, másképp fog viszonyulni a minket körülvevő apró élőlényekhez.

Élmények nyomában az Aggteleki-karszton

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően az észak-magyarországi régió az erdei élmények nagyhatalma, és e csodálatos erdős vidék legszebb és egyben legkülönlegesebb ékköve az Aggteleki-karszt. A hegytetőket uraló szédítő panorámák, a szemet gyönyörködtető erdők, az egyedi barlangritkaságok mellett az épített történelmi örökségek tárháza is ez a zöld birodalom.

Vasárnapig tart az Erdők hete programsorozat

Szórakoztató, erdészeti ismeretterjesztő programsorozattal várják országszerte 60 helyszínen a gyermekeket a XXII. Erdők hetén, október 1. és 7. között - mondta el Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) projektfelelőse.

Fenyvespuszta: nem csak gyerekeket várunk

A Mátra nyugati kapujában, Tartól 5 kilométerre az erdő mélyén bújik meg a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola. Messze a város zajától és a hétköznapok rohanásától egész évben várja az iskolásokat, és a nyugodt, csendes környezetre vágyó érdeklődőket.