0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A világ legmagányosabb békája

Bolíviában él Rómeó, a Sehuencas-vízibéka (ejtsd: széjuenkássz), aki fajának utolsó élő példánya lehet. A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy találhassanak neki egy nőstényt.

Rómeó már 11 éves, és 9 éve próbál párt találni. Ennek érdekében egy társkereső profilt is létrehoztak neki, ahol adományokkal lehet segíteni a nőstény utáni kutatásokat. A tudósok folyamatosan kutatnak a folyókban és patakokban, és remélik, hogy találnak egy nőstényt, így végre megindulhat a fajmegőrzési szaporító program.

„Nem akarjuk, hogy elveszítse a reményt” nyilatkozta Arturo Munoz természetvédelmi biológus az AFP hírügynökségnek.

„Továbbra is bízunk abban, hogy odakint vannak még fajtársai, így létrehozhatunk egy fajmegőrzési szaporító programot hogy megmentsük a fajt” mondta.

A természetvédőknek azonban sietnie kell, mivel a Sehuencas-vízibékák általában nem élnek tovább 15 évnél. Ez azt jelenti, hogy Rómeónak, aki jelenleg a Cochabamba Természettudományi Múzeumban él, körülbelül 5 éve van még, hogy megmentse a faját.

A kampány része, hogy 15000 dollárt (kb. 3,7 millió forintot) gyűjtsenek össze Valentin-nap előtt a párkereső oldalon létrehozott profil segítségével – amin egyébként teljes értékű információk vannak, profilképpel és a béka adataival.

A készítők kellő humorral és némi iróniával fűszerezve rakták össze az oldalt, ahol többek között ilyen mondatok olvashatók:

„Nem akarom nagyon túldramatizálni a dolgot vagy ilyesmi, de szó szerint az utolsó vagyok a fajtámból.”

„Jellemzően magamnak való vagyok, és a legjobb éjszakákon otthon pihenek, néha pedig hosszú órákig bámulom a vizet magam körül.”

„Csak egy másik Sehuencas-ra vágyom, olyanra, mint én. Ellenkező esetben a teljes létezésem, ahogyan most ismerjük, véget ér (nem nagy ügy).”

Forrás: bbc.com