Lapszemle

Matricás térkép az erdei vasutakról

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Lillafüredi, illetve a Pálházi Állami Erdei Vasút üzemeltetőjeként új kiadvánnyal állt elő, elsősorban a kisiskolás korosztály számára.

Az úgynevezett erdei vasúti matricás térkép segítségével játékos formában bővíthetik ismereteiket a diákok hazánk tizennégy erdei kisvasútjáról.

A kétrét hajtott A/3-as formátumú kiadvány belső oldalán Magyarország erdeivasút-vonalainak vaktérképe látható. A mellékelt matricás oldalról pedig az egyes vasutak jellemző mozdonytípusának ábráját lehet leválasztani. A képek térképen való helyes elhelyezésében a vaktérkép melletti leírások segítenek a gyerekeknek.

A matricákon megjelenő kétdimenziós ábrák valósághűen adják vissza a vasutanként akár csak apró részletekben eltérő mozdonyok megjelenését. A legjellemzőbb C-50-esek különféle változatai – amelyek nemcsak színükben különböznek, hanem a fényszórók, ütközők elhelyezése is eltér, sőt normál és kúpos változatuk is van – mellett gőzmozdonyok és Mk48-as „nagymozdonyok” is megjelennek a térképen. Nem maradnak ki a sorból azonban olyan egyedi különlegességek sem, mint a lillafüredi hibrid mozdony, a nagybörzsöny–szobi L-60-as, vagy a kemencei „ős” MD-40-es.

A térkép hátoldalán rövid ismertető olvasható a hazai erdei vasutak létesítésének történetéről, jelenkori szerepükről, és minden vasútról egy-egy fénykép teszi még szemléletesebbé a kiadványt.

A matricás térkép jellemzően az állami erdőgazdaságok programjain – például a budapesti Erdővarázs Családi Napokon –, az ÉSZAKERDŐ Zrt. standján érhető el.

Jakóts Ádám

ÉSZAKERDŐ Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk