0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az év borkínálója

A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak

Az elődöntőt február 24-én a Babits Mihály Kulturális Központban rendezték meg Szekszárdon, Szekszárd Város Önkormányzata és a Szekszárdi Borvidék borászatainak támogatásával. Az elődöntő érdekessége a bor-étel párosítás volt, ahol 2 bort kellett 5 falatkából kettővel párosítani. A feladat a hasonló íz összeállítások miatt nagy próbatétel elé állította a versenyzőket. Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe.

A döntőt ebben az évben a Kávébár Bazár rendezvénysorozat keretein belül a Gerbeaud Ház Átrium termében rendezték meg, melynek fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.

A bajnokság döntőjén személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.

A döntőt megelőzően öt kategóriában adták át a 2014-ben alapított „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” 2017. évi díjait, melyet Slezsák Zoltán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adott át.  A díjazottak közt volt Bányai Gábor Botond szakíró, az Anyukám Mondta  étterem, vendéglátás, a Kreinbacher Birtok termelő, Földesi Gyula (Soós István Borászati Szakgimnázium) oktató míg a Heinemann testvérek kereskedő kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.

A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat. A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot  felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során Magnum pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük 3 perc szintidőn belül.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Gál Péter helyettes államtitkár, Káli Ildikó (MASOSZ tiszteletbeli elnök), Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, Kovács József (TG Italiano), Kovács László (Vendéglátó Ipartestület Elnök), Kozma Kálmán (Gundel), Virágh Csaba (Kárpátia), Varga Norbert (Onix). A zsűri elnöke Fabók Mihály  háromszoros Magyar Sommelier bajnok volt.

A „Magyarország Sommelier Bajnoka 2018” címet első helyezettként idén Angerman László nyerte el,. második helyen Tüü Péter, míg harmadikként Kovács Norbert végzett. A Szövetség nevében a kupákat Slezsák Zoltán elnök, a fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra képviseletében Kovács György ügyvezető adta át. Különdíjakat a KOCH Borászat, a Petrény Pincészet és a Hotel Gottwald ajánlott fel.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu