Back to top

Scherg Lőrinc-kilátó

A Mi Erdőnk 2014. évi 1. számában Tűlevél és tölgylomb című írásban adtunk hírt arról, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti fejlesztési programja keretében kilátó építését tervezi Sárvár térségében, Farkas-erdőben. Nos, a kilátó már áll, és szinte magától értetődően Scherg Lőrincről kapta a nevét.

(A Tűlevél és tölgylomb című írás elérhető ezen a linken)

Scherg Lőrinc 1864-ben Bajorországban, a különleges erdőkezeléséről híres Spessartban, Lohr am Mainban született, és Sárváron hunyt el 1938. május 13-án. Erdészeti tanulmányokat végzett, majd Lajos bajor királyi herceg hívta meg magyarországi, Sárvár környéki birtokaira. 1884-től gyakornokként alkalmazták, majd két év múlva gérce-tacskándi erdész lett. A káldi kerület vezetését 1901-ben bízták rá, majd 1909. november 20-án kinevezték főerdésszé, ezt követően pedig 1920-ban elismerésként nekiadományozták az erdőmesteri címet.

Szerény, csendes és szorgalmas embernek ismerte mindenki. Csak hivatásának élt, az erdőnek. Munkássága során megújította a Sárvár környéki erdőket, legfőképpen a Farkas-erdőt. A korszerű erdőművelés jegyében keresztezte a bajorországi magasabb színvonalú eljárásokat a hazai viszonyokkal. A leromlott, túllegeltetett, bokros, nyíres Farkas-erdőt néhány évtized alatt magas hozamú, kiemelkedő hírű mintaerdővé alakította. Bajorországból hozott tölgycsemetéket, talajjavítási céllal gyertyánt, valamint fagytűrő szlavóniai tölgyet. Meghonosította az amerikai vöröstölgyet is. Meghagyta azonban az egykori legelőerdőből megmaradt több évszázados kocsánytalan tölgyeket, a banyafákat, melyekről a Kéktúra mentén fekvő Banyafai kirándulóhelyen kihelyezett tájékoztató táblán olvashatunk.

Feleségétől, Stegmüller Mariannétól született fia, Károly folytatta apja munkásságát, rendszeresen írt erdészeti és vadászati szaklapokban. Unokája, Lajos (Ludwig) is rendszeresen látogatta a Farkas-erdőt, ahol Scherg Lőrinc feleségével közös sírban nyugszik, a Rózsáskerti erdészház közelében, szintén a Kéktúra mentén.

Az Országos Kéktúra nyomvonala, az Írott-kőtől indulva Sárvár, illetve Gérce felől éri el a Farkas-erdőt, azon áthaladva érkezik Káldra, majd halad tovább dél felé. A kilátó létesítése során a Kéktúra fő nyomvonala kiegészült a kék háromszög festéssel, s ezzel bekapcsoltuk a túraútvonal hálózatába az új építményt is.

A Scherg Lőrinc-kilátó terveit Magyar János építészmérnök készítette, a Vas megyére jellemző szoknyás haranglábak alakjának figyelembevételével, a kivitelezést pedig a Fitotron-System Kft. vállalta. A kilátó 202,5 méter tengerszint feletti magasságban épült. A 11,52 méter magasan kialakított járószintjéről látható a Farkas-erdő keleti része, a Kemenesalja és a Kemeneshát. Az alant elterülő síkságból vulkáni eredetű tanúhegyek emelkednek: észak, északkeleti irányban a Gérce-vásárosmiskei-tufa­gyű­rű­höz tartozó Belső- vagy Púpos-hegy (183 méter), északkeletre a Ság (278 méter), délkelet felé a 219 méter magas Kis-Somlyó, csúcsán Király-kővel, és távolabb a Somló (431 méter). Keletre Káld község, a Ság-hegy irányában Vásárosmiske látható. Káldtól északra, tiszta időben Egyházashetye, Berzsenyi szülőfalujának temploma is jól kivehető. A látóhatárt a Bakony vonulata zárja, melyből kiemelkedik a Kőris- (59 kilométerre) és a Kab-hegy (51,5 kilométerre). A legközelebbi épületek Káld–Szitamajorhoz tartoznak.

Tóth József motorfűrész-gyűjteményében
Tóth József motorfűrész-gyűjteményében
A sárvári uradalmat, melyhez a Farkas-erdő is tartozott, 1803-ban vásárolta meg IV. Ferenc modenai herceg, majd a birtok unokája, Mária Terézia Henrietta főhercegnő (1849–1919) hozományként férje, a későbbi, az utolsó bajor király, III. Lajos (1845–1921) tulajdonába került 1875-ben. A főhercegnő nevét őrzi a Farkas-erdőben a Terézia-, illetve a helyiek nyelvén Trézia-kút, amelyet keretbe foglal Vas megye első, 1942-ben védetté nyilvánított természetvédelmi területe. A kút mellett található új kirándulóhelyhez a kék kör festés vezeti a kirándulókat. Scherg Lőrinc Káld közelében bükköt is ültetett, a tulajdonosról elnevezett Lajos-bükkök helyét a Kéktúrán tábla jelzi, a

„Messze setétedik már a Ság teteje,
Ezentúl elrejti a Bakony erdeje,
Szülőföldem, képedet:
Megállok még egyszer, s reád visszanézek.
Ti kékellő halmok! gyönyörű vidékek!
Vegyétek bús könnyemet.”

Berzsenyi Dániel: Búcsúzás Kemenes-Aljától című költeményében érzékletesen írja le e tájat, melyet immár a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által építtetett Scherg Lőrinc-kilátóból is megcsodálhatunk.

közelben, az erdészeti út mellett kirándulóhelyen pihenhet meg a fáradt túrázó.

A térségben érdemes felkeresni Sárváron a Nádasdy-várat, Celldömölkön a Ság-hegyet és a Nagyboldogasszony templomot, amely Máriazell testvéreként jelentős Mária-zarándokhely. Tokorcson egy meglepően gazdag motorfűrész-gyűjteményt tekinthetünk meg, Tóth József tulajdonos előzetes bejelentkezés alapján (tel.: +36 (20) 385-0719) fogadja a vendégeket. A túrázás kipihenésére pedig kiválóan alkalmasak a környék termálfürdői Sárváron, Celldömölkön, Borgátán és Mesteriben.

Varga László
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fotók: Hunyadi Géza,
Tóth Kálmán és Ábrahám Tünde

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyúl Péter a Mátravasúton

Jézus feltámadásának ünnepe, mely örömhírt a hívők körmenettel egybekötött vallási szertartásokon ünnepelnek. Emellett azonban az ünnepi hosszú hétvége színes szabadidős programot is kínált a családoknak, mely valamilyen formában kötődött húsvét jelképeihez, a sonkához, tojáshoz, és a gyerekek kedvencéhez, a pihe-puha nyuszihoz.

A faápolás a fa szeretetének a művészete

Favizsgálat és faápolás a kertészeti tervezésben címmel a Magyar Faápolók Egyesülete április 12-én első ízben szervezte meg szakmai továbbképzését kerttervezőknek, kivitelezőknek, művezetőknek, út- és közműtervezőknek.

Zöld egyenruhások és civilek összefogása két nemes ügy érdekében

Április 9-én zsúfolásig telt az EGERERDŐ Zrt. tárgyalója, beteg embertársaink segítése érdekében. Immáron negyedik évben rendezte meg az erdőgazdaság a tavaszi véradónapot, melyre a helyi Egri Erdészettől egészen a legtávolabb eső Bátonyterenyei Erdészetig, az összes egységünktől érkeztek segítő kezek.

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdei iskolai programjainak két helyszín ad otthont. A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásait a soponyai Ökocentrumban, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétumban és Vadasparkban tartjuk, ahol komoly múltra tekint vissza a környezeti nevelés.

Hamarosan újabb szálláshely várja a bakancsos turistákat a Bükkben

Páger Antal egyik emlékezetes művészi alakítását A hattyúdal c. filmben láthattuk. A filmben felcsendülő Villa Negra románca c. sláger, több mint fél évszázad alatt örökzöld dallammá vált. A Villa Negra kifejezés napjainkban is ismert, hiszen több cég vagy szálláshely nevében fellelhető, például Szilvásváradon.

Átfogó országfásítási terv készül

Ősszel folytatódik az állami erdőkben az idei faültetési program, a tavaszi és őszi szezonban így akár csaknem ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány. Az évtizedek óta tartó programoknak hála, Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek aránya - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Turizmus szakos hallgatók a Szalajka-völgyben

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatói látogattak el a szilvásváradi Szalajka-völgybe, hogy közelebbről megismerjék a völgy turista csalogató természeti értékeit és a turisztikai szolgáltatásait.

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje

A Nébih felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapjainak leadási határideje: 2019. július 8.

Szárazság és erdőtűz

A hosszú csapadékmentes időszak miatt az avar száraz, a talajban mély repedések húzódnak, a lankadozó növényzet vizet kíván. A nagy szárazság talán enyhül április első hétvégéjén, hiszen a meteorológusok előrejelzése szerint frissítő záporra számíthatunk.

Hétszáz zsáknyi szeméttől szabadultak meg a baranyai erdők

A Mecsekerdő Zrt. idén is csatlakozott a március 18-24. között zajló TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz. Erdészeteik idén hat helyszínen mozgósították munkatársaikat és a környékbelieket: a több mint hetven önkéntes összesen hétszáz zsák szemetet gyűjtött össze a területen.