0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyarok Brno-ban

Fennállásának több mint húsz éve alatt a TECHAGRO, a SILVA REGINA és a BIOMASSE vásárok nagy szakmai tekintélyű presztízsrendezvénnyé fejlődtek és a maguk nemében vezető seregszemlék Európában. Nem véletlen, hogy sok hazai vállalkozó szívesen vesz részt az eseményen.

Az érsekújvári székhelyű Raftys cég az ózdi Agrofém 71’ Kft. képviseletében jelent meg. Mint Szabó Zoltán, ügyvezető elmondta, olasz és dán szárítókat, betároló eszközöket, valamint magyar tisztító berendezéseket forgalmaznak a cseh és szlovák piacon. Mintegy negyed évszázada dolgoznak a partnereikkel, s ezidő alatt több mint száz – főként mobil – szárítót értékesítettek. Ezek ugyan kisebb, óránként 5-15 tonna teljesítményű eszközök, de a 300-500 hektáros középgazdaságok számára tökéletesen megfelelnek. Szabó Zoltán csak csendben jegyezte meg, hogy ezek engedélyeztetése is sokkal egyszerűbb.

Nem csak a gépek forgalmazását, hanem szervizelését is maguk végzik, míg a telepítéseket alvállalkozókkal oldják meg. Ma még elsősorban a gépberuházási támogatások határozzák meg a forgalmukat, ami kiszámíthatatlanná teszi a piacot. Azt már Puskás Zsolt, társügyvezető tette hozzá, hogy használt gépeket is beszámítanak, amelyek felújítás után elsősorban Litvániában találnak vevőre.

„Elsősorban azokat a piacokat részesítjük előnyben, ahová 24 órán belül el tudunk érni”- fogalmazta meg cégének ars poetica-ját Hollósi László.

A Hetech Trend Mérnöki Iroda Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, gyártóként jöttek Brno-ba, ahol a közvetlen felhasználókkal akarnak találkozni, de szívesen látják azokat is, akik a forgalmazásba szeretnének beszállni. A kisebb üzemméretek miatt elsősorban gabonakereskedők kapcsolatára számítanak, de – ahogyan a szakember magyarázta – a közepes és nagy gazdaságokkal is szívesen találkoznak. Szlovákiában már két viszonteladóval dolgoznak, Csehország ebben a tekintetben még feltáratlan. Bár megkereste őket egy – drága német és gyenge minőségű lengyel – eszközöket forgalmazó kereskedő, de a tényleges munka még nem kezdődött el.

A cseh – 500-600 hektáros birtoknagysággal jellemezhető – piacra lego-rendszerű eszközeikkel készülnek, amelyek az egyszerű kézi vezérléstől a teljes automatizálásig többféle választási lehetőséget jelentenek. Ezen a területen cseh gyártó még nincsen, így akár egy vegyes vállalat létrehozásától sem zárkóznának el.

Majoros Gábor, VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta, már nyolcadik alkalommal vannak jelen a kétévente megrendezendő Silva Regina kiállításon az állami erdőgazdaságok képviseletében. Idén heten – VADEX Zrt., Bakonyerdő Zrt., Gemenc Zrt., Ipolyerdő Zrt., KAEG Zrt., Kaszó Zrt., Zalaerdő Zrt. – jöttek még a VADEX szervezésében, akik vadászati és turisztikai kínálatukat mutatták be. „Mindenki számára fontos a cseh piac, de elsősorban az ’árualap’ dönti el, hogy ki jön ide”- fogalmazta meg a szakember, hogy több határmenti erdőgazdaság van abban a szerencsés helyzetben, akiknél sok szlovák és cseh vendég fordul meg. A hét, itt bemutatkozó cég mellett a többi erdőgazdaság is elküldte prospektusait, árjegyzékeit.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a cseh piacon nem lehet például muflont értékesíteni, mert ők ezen a területen világrekorder trófeák sorát tudják felmutatni. Ugyanakkor a magyar gímszarvas és őzbak minősége és mennyisége igazi vonzerőt jelent az itteni vadászok számára.

„Csehország nem rendelkezik 8-10 kilós trófeájú szarvasbikákkal, 400 gramm feletti agancsú őzbakokkal”- jegyezte meg, hogy ebben egész Európában verhetetlenek vagyunk, amit ki is kell használnunk.

Az állami erdőgazdaságok a vadásztatási szolgáltatás színvonalában az elmúlt évtizedekben nagyot léptek előre. Kiváló vadászházak, kitűnő konyha, jól képzett kísérők állnak rendelkezésre.

A rendezvényt igyekeztek kihasználni arra is, hogy a 2021-es magyarországi Vadászati Világkiálítás kapcsán tárgyaljanak a cseh mezőgazdasági minisztérium erdészeti főosztájának vezetőjével, valamint a Silva Regina igazgatójával. Mivel két év múlva újra lesz Brno-i vásár, ott Magyarország kiemelt szerepet kap, ezzel is mintegy beharangozva a világkiállítást. Éppen ezért magyar napokat terveznek, kulturális, gasztronómiai kísérő rendezvényekkel. „Fontos megjegyezni, hogy a 2019-es FEHOVA-n éppen Csehország lesz a díszvendég”- mutatott rá Majoros Gábor az egymásra fűződő lehetőségre.

A szakember a kiállítás kapcsán elmondta, több hasznos tárgyaláson is túl vannak már. Ilyen a lőtt vadhús értékesítése Csehországba, illetve felmerült egyéb gasztronómiai kiállításokon való részvétel lehetősége is. Ami viszont nem volt jellemző, már a kiállítás ideje alatt is több vadászati csomagot értékesítettek.

A szakember véleménye szerint jó koncepció, hogy a kiállítást két évente szervezik meg. Óriási a látogatottság, szinte ki vannak éhezve az érdeklődők. Brno-ban elsősorban a közép-kelet-európai országok mutatkoznak be, s nagy erénye, hogy a rendezők összekötötték az erdészeti gépek bemutatójával is.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu