0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre népszerűbbek a hazai vadászterületek – rekordot döntött a külföldi vadászok száma is

A vadászati év február végén zárult le, és bár a 2017-2018-as idény statisztikai adatai még nem készültek el, azt azonban már most lehet tudni: a hazai vadászok száma tovább nőtt, ráadásul a külföldi vadászok is az elmúlt éveknél nagyobb számban látogattak hazánkba a legutóbbi szezonban.

Pontos képet az elmúlt vadászati idényről a későbbiekben kaphatunk, méghozzá az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) összesítése alapján. A legutóbbi kimutatások tanúsága szerint az apróvadfajok létszáma az elmúlt évtizedekben folyamatos csökkenést mutat, ennek megállítása pedig érdemi lépéseket tesz szükségessé. Az OVA szerint ennek egyik alapvető feltétele az élőhelyek megőrzése és növelése, ehhez azonban egyebek közt fel kell lépni a vaddisznók mezőgazdasági területeken történő megtelepedése ellen is.

A vaddisznóállomány egy éve ilyenkor majd’ 103 ezer példányt számlált, a terjeszkedés pedig az egész országot lefedte, ami az egyre nagyobb fenyegetettséget jelentő afrikai sertéspestis hazai megjelenésének megelőzése miatt komoly készenlétet kíván a vadászoktól.

A vírushoz kapcsolódó elejtések eddig nem történtek, mivel hazánkban ez idáig nem mutatták ki a sertéspestis kórokozóját – ad megnyugtató választ az ezzel kapcsolatos kérdésre Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációért és külkapcsolatokért felelős főmunkatársa. A félelmek eddig tehát alaptalannak bizonyultak, a vadásztársadalmat pedig sokkal inkább pozitív hatások érték az elmúlt időszakban. A Kamara által szolgáltatott adatok alapján ugyanis folyamatosan nő a vadászjegyet kiváltók száma – jelenleg körülbelül 65 ezer tagot számlál a hazai vadászok közössége.

A korábbi évekhez képest nőtt a külföldről érkezett vadászok száma is; hozzávetőleg 26 ezren voltak az elmúlt vadászati évben.

Az ágazat az OVA tavalyi statisztikái szerint pozitív eredményekkel zárta a 2016-2017-es vadászati évet: folyó értéken a vadgazdálkodás összesített bevételei 2,92 százalékkal nőttek (21,600 milliárd forintról 22,231 milliárd forintra), ugyanakkor a költségek is emelkedtek (19,908 milliárd forintról 20,917 milliárd forintra). Mindent összevetve az ágazat a 2016/2017. vadászati évet 1,314 milliárd forint kimutatott eredménnyel zárta.

A Kamara a pozitívumok közé sorolja továbbá a 2017-ben elindult tájegységi fővadász rendszert is: „minden megyei Területi Szervezetünk aktív kapcsolatot ápol a területét érintő tájegységek fővadászaival, akik eredményesen segítik a vadgazdálkodási ágazat munkáját. A fővadászok mindemellett az Országos Vadgazdálkodási Alappal kapcsolatos feladatokban is nagy hatékonysággal segítették a Kamara tevékenységét, s a vadászatra jogosultak pályázati rendszerrel kapcsolatos tájékoztatását.”

Földvári Attila szerint a fővadászoknak a jövő vadásznemzedékének kinevelésében is fontos szerepük van, hiszen a megyei vadászvizsga-bizottságok munkáját is segítik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu