0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Túzokdürgés kétezer hektáron

Áprilisban immár kétezer hektáron illegetik magukat a kiskunsági túzokkakasok. A hajnali és esti órákban megállás nélkül pózolnak: farktollaikat hátukra csapják, torokzacskójukat levegővel töltik, bajszuk égnek áll, fehér tollaikat pedig szétterjesztik. Előadásukkal mágnesként vonzzák a tyúkokat. Április második felében beköszönt a tojók számára a költés időszaka.

A túzokkakasok közti márciusi vetélkedést követően április elejére többé- kevésbé rendeződtek az erőviszonyok a Kiskunság túzok lakta területein – tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága keddi sajtóközleményében.

Márciusban még mindössze háromszáz hektáros, központi dürgőhelyen versengtek a túzokkakasok a legjobb dürgőterületekért, áprilisban immár kétezer hektáron illegetik magukat a tojóknak. A hónap első fele ugyanis a párzás időszaka, április második fele pedig a tojásrakás ideje életükben – olvasható a baon.hu-n.

– Április 14-én, szombaton a Kiskunság legnagyobb dürgőhelyén, a kunszentmiklósi Nagy-réten minimálisan 230 madár tartózkodott, immár tyúkok és kakasok vegyesen. Ezzel egy időben a peremterületeken is szép számmal voltak túzokok, hiszen néhány kakas az arénát elhagyva a költő tyúkok közelében folytatja a dürgést. Ez az időszak a túzokok egyik legmozgalmasabb időszaka, hiszen a madarak átmozgása a kiskunsági dürgő- és költőhelyek között szinte folyamatos – számolt be Lóránt Miklós, természetvédelmi területfelügyelő.

A kakasok a hajnali és esti órákban szinte megállás nélkül pózolnak: farktollukat a hátukra csapják, torokzacskójukba 4-5 liter levegőt pumpálnak, bajszukat az égnek meresztik, és fehér tollaikat szinte lehetetlen pózban szétterjesztve illegetik magukat az alacsony füvű pusztában. Ez a vizuális inger a tyúkok számára kilométerekről érzékelhető, és szinte mágnesként vonzza őket a dürgő kakasok közé – tájékoztatott a nemzeti park igazgatósága.

Bár a tojók mindössze 5-7 kilogrammot nyomnak, a kakasok pedig 14-16 kilogramm tömegűek, a párzás az erőfölény ellenére a tyúkok választásán múlik.

Több kakas „táncát” is megtekintik, mielőtt kiválasztanák a számukra legjobb genetikai állománnyal rendelkezőnek ítélt hímet. A tyúkok számos ismeretlen tényező mellett ilyenkor az adott hím rátermettségét, fizikai állapotát, valamint a rangsorban betöltött szerepét vizsgálják meg.

A legkelendőbb kakasok a párzási időszakban több tyúkot is megtermékenyítenek, míg legkevésbé vonzónak ítélt társaik egyáltalán nem jutnak párzási lehetőséghez. A párzást követően a tyúkok visszavonulnak korábban feltérképezett költőhelyükre, és megkezdődik a kotlás és fiókanevelés időszaka számukra, melyben a kakasok már nem vesznek részt.

Lóránt Miklós (természetvédelmi területfelügyelő, a Túzok LIFE projektkoordinátora) felvételéből kiderül, hogyan is néz ki a túzokkakas dürgése.

youtube://v/mAruDCCRwcY

 

Biztosítják a dürgő- és költőhelyek zavartalanságát

A nemzeti parki területek legeltetési rendje igazodik a túzokok dürgési időszakához, a gazdálkodás során biztosítják a dürgőhelyek zavartalanságát.

Továbbá az agrár-környezetgazdálkodási támogatások túzokvédelmi programjának teljesítési feltétele, hogy április 15. után a támogatásban részesülő szántóterületeken talajmunkák, illetve a fészkelésre leggyakrabban választott növénykultúrákban (évelő növények, kalászos gabonák, zöldugar) tápanyag-utánpótlás és növényvédelmi munkák a költési időszak végéig már nem végezhetők – tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága sajtóközleményében.

Forrás: baon.hu