Back to top

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.
„Az egyedi élmények a legtöbb fotós valódi mozgatórugói. Számunkra nem a kép elkészítése jelenti a beteljesülést, hanem minden, ami oda vezet. A hajnali ébredés, a hosszú cserkelés a harmatos erdei avarban vagy a párából kibukkanó hegycsúcsok látványa."

Olyan érzés ez, mintha tetten érnénk a harmóniát. Ilyenkor már csak a komponálás és az ujjbegyünk finom mozdulata hiányzik az exponáló gombról. Az elkészült fotókon keresztül pedig nagykövetként hirdetjük ezen erdei csodákat, amelyekkel erdész kollégáink szinte minden nap találkoznak munkájuk során. Olyan ez, mint az ipari kémkedés, a nagyközönség is betekinthet az erdészek hatalmas, zöld irodájába.

Erdei árnyjáték
Fotó: Bózsó Gyula
A képek által pedig egy kicsit mindenki ott lehet velünk a vadvirágos erdei réteken vagy a bükkösök szürke törzsét megvilágító naplementékben.

A természet minden napszakban számos érdekes témát kínál, én fotósként mégis a hajnali fényeket szeretem a legjobban, mikor még alacsonyan jár a nap. Ilyenkor a természet lassan maga is előhívja a színeket. A feketéből először szürke lesz, majd zöld és végül világoszöld. Az erdő megelevenedik, mint egy színpad, ahol királynőként lép fel gyönyörű lila ruhájában a képen is látható baracklevelű harangvirág. A légies virágon átszűrődő fénysugarak pedig lassan kirajzolják a sziromtoronyban pihenő pókkirály alakját.”

Bózsó Gyula
Bózsó Gyula erdőmérnök, faipari mérnök már nagyon korán, édesapjától örökölte a képalkotás szeretetét. A pályaválasztás számára soha nem volt kérdés, tudatosan készült Sopronba. Onnan pedig Magyarország egyik legnagyobb összefüggő erdőterületét kezelő erdőgazdaságához vezetett az útja. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársaként a hivatása gyakorlása mellett szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa, megörökítse a jelen és a jövő nemzedékeinek számára.

 

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Évszázadok a Vértes déli oldalán

Néha ránézek a múzeum falán lógó korabeli képre, amelynek hátoldalán a következő olvasható: uradalmi erdészek éves vadászata, Csákvár, 1881. A képen csoportba összeállt erdész urak néznek a kamera felé, előttük fácán-, nyúl- és fogolyteríték. Vajon nekik milyen gondjaik lehettek nap mint nap? Bizonyára mások, mint a mai erdésznemzedéknek. Talán rosszabb életük volt, talán jobb, ki tudja?

Körmend után már nincs árvízveszély

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat és mezőgazdasági területeket is.

Lehűléssel érkezik az eső

A mögöttünk álló hét zivatarokban gazdag időjárása csak kevés helyen hozta meg a kívánt csapadékot, a héten azonban országszerte megérkezik a növények túlélését jelentő eső. Magassági hidegcseppek okoznak változékony, az eddigieknél több fokkal hűvösebb, gyakran esős időt, de az eső mellett záporok, néhol heves zivatarok is lesznek.

Megérkezhet a májusi arany

A hétvégi meleg, záporos időjárás után a héten végre változás kezdődik. Nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás iránya, mellyel előre láthatólag nagyobb mennyiségű országos csapadék és egyúttal lehűlés is érkezik.

Iránytű a gazdálkodásban

Az erdőgazdálkodás hosszú távú célját az erdő elsődleges rendeltetése rögzíti, melyet az erdészeti hatóság erdőrészletenként állapít meg. Ez megadja a gazdálkodással kapcsolatos lehetőségeket, ugyanakkor legtöbbször korlátokat is szab. Az elsődleges rendeltetés alapvetően védelmi, közjóléti és gazdasági lehet.

Kutyák zöldítik vissza az erdőtűz sújtotta területeket

Chile történetének legrosszabb erdőtűz-szezonja volt a 2017-es: 1,4 millió angol holdnyi terület (több mint 560 ezer hektár) vált a lángok martalékává, 1500 otthon semmisült meg, és legalább 11 ember vesztette életét. Egy tucatnál is több ország küldött speciális tűzoltókat, hogy segítsék a tűz megfékezését. Mire ez sikerült, csak a füstölgő pusztaság maradt.

Esővédő ruházat, és indulhat is a hétvégi túra

Az EGERERDŐ Zrt. területén hétvégére a meteorológusok záporokkal, zivatarokkal tarkított meleg időt jósolnak. Az esetleges esőzés ne tartson vissza senkit attól, hogy a kora nyári erdőben töltse a hétvégét, de a megfelelő esővédő ruházatot készítsék be a hátizsákba.

Odút a fákra, madarat az odúba!

Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját. Sajnos azonban nincs túl sok okunk az örömre: bár tölgyerdeink közül kerülnek ki legnagyobb biológiai sokféleségű szárazföldi élőhelyeink, egészségük mára drasztikusan leromlott.

Csúcsra jár a munka a veszprémi földeken

Két hete még belvizeket kerülgettek a földeken dolgozók, most pedig az eget lesik pár milliméter csapadékért. Ilyenkor nagyon fontos a növényeket ért stresszhatás csökkentése.

A Hanyi Hódok nyerték a favágóversenyt

Favágók kápráztatták el az érdeklődőket a hét végén Komárom-Esztergom megyében az Országos Fakitermelő Versenysorozat regionális elődöntőjén.