Back to top

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.
„Az egyedi élmények a legtöbb fotós valódi mozgatórugói. Számunkra nem a kép elkészítése jelenti a beteljesülést, hanem minden, ami oda vezet. A hajnali ébredés, a hosszú cserkelés a harmatos erdei avarban vagy a párából kibukkanó hegycsúcsok látványa."

Olyan érzés ez, mintha tetten érnénk a harmóniát. Ilyenkor már csak a komponálás és az ujjbegyünk finom mozdulata hiányzik az exponáló gombról. Az elkészült fotókon keresztül pedig nagykövetként hirdetjük ezen erdei csodákat, amelyekkel erdész kollégáink szinte minden nap találkoznak munkájuk során. Olyan ez, mint az ipari kémkedés, a nagyközönség is betekinthet az erdészek hatalmas, zöld irodájába.

Erdei árnyjáték
Fotó: Bózsó Gyula
A képek által pedig egy kicsit mindenki ott lehet velünk a vadvirágos erdei réteken vagy a bükkösök szürke törzsét megvilágító naplementékben.

A természet minden napszakban számos érdekes témát kínál, én fotósként mégis a hajnali fényeket szeretem a legjobban, mikor még alacsonyan jár a nap. Ilyenkor a természet lassan maga is előhívja a színeket. A feketéből először szürke lesz, majd zöld és végül világoszöld. Az erdő megelevenedik, mint egy színpad, ahol királynőként lép fel gyönyörű lila ruhájában a képen is látható baracklevelű harangvirág. A légies virágon átszűrődő fénysugarak pedig lassan kirajzolják a sziromtoronyban pihenő pókkirály alakját.”

Bózsó Gyula
Bózsó Gyula erdőmérnök, faipari mérnök már nagyon korán, édesapjától örökölte a képalkotás szeretetét. A pályaválasztás számára soha nem volt kérdés, tudatosan készült Sopronba. Onnan pedig Magyarország egyik legnagyobb összefüggő erdőterületét kezelő erdőgazdaságához vezetett az útja. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársaként a hivatása gyakorlása mellett szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa, megörökítse a jelen és a jövő nemzedékeinek számára.

 

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.

Így hűsölnek az állatok a szarvasi állatparkban

A nagy melegben többféle módon gondoskodnak a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark dolgozói az állatok hűsítéséről. Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől megtudtuk, több esetben az egyik jól bevált recept, hogy egy nagy méretű dagonyázót alakítanak ki az állatoknak.

Mától tartósan vízhiányos időszak van

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter - derült ki a Hivatalos Értesítő keddi számából.

Mindenki segíthet a görög erdők újraélesztésében

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös felhívást tett közzé a görög tűzvészben elpusztult erdők felújításának támogatására

Kutya meleg van

Vajon a kutyát hogyan hozták kapcsolatba a kánikulával? A megoldás a csillagképek elnevezésében rejlik.

Ismét csak átmeneti enyhülés várható

Kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el térségünket, mely sokfelé hoz záporokat, zivatarokat és pár fokos lehűlést, azonban a front átvonulása után gyorsan visszatér a nyári meleg. Így gyorsak maradnak az érési folyamatok, viszont az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul.

Az enyhülés csak átverés – jövő héten újra légköri aszály jön

Bár egy gyenge hidegfront átmeneti enyhülést hoz a forróságban, a jövő hétre visszatér a kánikula. Forró nap (amikor a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot), perzselés, légköri aszály is várható, gyorsak lesznek, illetve maradnak a növények érési folyamatai.

Marad a forróság, de az erdőkben hűvösebb van: irány kirándulni, akár kisvonattal is

Folytatódik a kánikula, de szombaton helyi zivatarokra is lehet számítani. A 30 fok feletti hőmérséklet folytatódik a jövő héten. A nagy melegben is érdemes az erdőben kirándulni, hiszen a fák árnyéka és a patakok hűsítő környezete jó pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez, mint a városokban és a standokon.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.