Back to top

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.
„Az egyedi élmények a legtöbb fotós valódi mozgatórugói. Számunkra nem a kép elkészítése jelenti a beteljesülést, hanem minden, ami oda vezet. A hajnali ébredés, a hosszú cserkelés a harmatos erdei avarban vagy a párából kibukkanó hegycsúcsok látványa."

Olyan érzés ez, mintha tetten érnénk a harmóniát. Ilyenkor már csak a komponálás és az ujjbegyünk finom mozdulata hiányzik az exponáló gombról. Az elkészült fotókon keresztül pedig nagykövetként hirdetjük ezen erdei csodákat, amelyekkel erdész kollégáink szinte minden nap találkoznak munkájuk során. Olyan ez, mint az ipari kémkedés, a nagyközönség is betekinthet az erdészek hatalmas, zöld irodájába.

Erdei árnyjáték
Fotó: Bózsó Gyula
A képek által pedig egy kicsit mindenki ott lehet velünk a vadvirágos erdei réteken vagy a bükkösök szürke törzsét megvilágító naplementékben.

A természet minden napszakban számos érdekes témát kínál, én fotósként mégis a hajnali fényeket szeretem a legjobban, mikor még alacsonyan jár a nap. Ilyenkor a természet lassan maga is előhívja a színeket. A feketéből először szürke lesz, majd zöld és végül világoszöld. Az erdő megelevenedik, mint egy színpad, ahol királynőként lép fel gyönyörű lila ruhájában a képen is látható baracklevelű harangvirág. A légies virágon átszűrődő fénysugarak pedig lassan kirajzolják a sziromtoronyban pihenő pókkirály alakját.”

Bózsó Gyula
Bózsó Gyula erdőmérnök, faipari mérnök már nagyon korán, édesapjától örökölte a képalkotás szeretetét. A pályaválasztás számára soha nem volt kérdés, tudatosan készült Sopronba. Onnan pedig Magyarország egyik legnagyobb összefüggő erdőterületét kezelő erdőgazdaságához vezetett az útja. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársaként a hivatása gyakorlása mellett szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa, megörökítse a jelen és a jövő nemzedékeinek számára.

 

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csarna-völgyi kisvasút: az érem másik oldala

Tavaly év végén nagy hullámokat vetett a Börzsöny északi völgyében tervezett kisvasút-helyreállítási projekt, aminek a megakadályozása érdekében jelentős erőket mozgósított a természetvédelem, a legutolsó információk szerint sikeresen. A projekt tehát lefújva, marad a romhalmaz a Csarna-völgyben.

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Lapunkban rendszeresen tudósítunk a bő 2 millió hektár hazai erdő 56 százalékát kezelő állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásairól. Nagy István agrárminiszter szerint az erdőknek továbbra is közösségi célokat kell szolgálni, és ebbe az állami erdőgazdaságok gazdasági tevékenysége mellett szervesen beletartozik a közjóléti szolgáltatás is.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

A túltartott vadállomány drasztikus csökkentése a cél

Felére csökkenté a túlszaporodott magyarországi nagyvadállományt a kormány – hangzott el többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara január 16-i, kecskeméti erdő- és vadgazdálkodási fórumán. De a vadgazdálkodási szabályozás újragondolása is felmerült.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

Sok százezer utas az Északerdő kisvasútjain

Sok százezren utaztak az elmúlt évben az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. kisvasútjain, a lillafüredin (LÁEV) és a pálházin (PÁÉV), évtizedes rekordokat megdöntve ezáltal - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.

Frontok és az évszakhoz képest enyhe idő várható

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.