Back to top

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.
„Az egyedi élmények a legtöbb fotós valódi mozgatórugói. Számunkra nem a kép elkészítése jelenti a beteljesülést, hanem minden, ami oda vezet. A hajnali ébredés, a hosszú cserkelés a harmatos erdei avarban vagy a párából kibukkanó hegycsúcsok látványa."

Olyan érzés ez, mintha tetten érnénk a harmóniát. Ilyenkor már csak a komponálás és az ujjbegyünk finom mozdulata hiányzik az exponáló gombról. Az elkészült fotókon keresztül pedig nagykövetként hirdetjük ezen erdei csodákat, amelyekkel erdész kollégáink szinte minden nap találkoznak munkájuk során. Olyan ez, mint az ipari kémkedés, a nagyközönség is betekinthet az erdészek hatalmas, zöld irodájába.

Erdei árnyjáték
Fotó: Bózsó Gyula
A képek által pedig egy kicsit mindenki ott lehet velünk a vadvirágos erdei réteken vagy a bükkösök szürke törzsét megvilágító naplementékben.

A természet minden napszakban számos érdekes témát kínál, én fotósként mégis a hajnali fényeket szeretem a legjobban, mikor még alacsonyan jár a nap. Ilyenkor a természet lassan maga is előhívja a színeket. A feketéből először szürke lesz, majd zöld és végül világoszöld. Az erdő megelevenedik, mint egy színpad, ahol királynőként lép fel gyönyörű lila ruhájában a képen is látható baracklevelű harangvirág. A légies virágon átszűrődő fénysugarak pedig lassan kirajzolják a sziromtoronyban pihenő pókkirály alakját.”

Bózsó Gyula
Bózsó Gyula erdőmérnök, faipari mérnök már nagyon korán, édesapjától örökölte a képalkotás szeretetét. A pályaválasztás számára soha nem volt kérdés, tudatosan készült Sopronba. Onnan pedig Magyarország egyik legnagyobb összefüggő erdőterületét kezelő erdőgazdaságához vezetett az útja. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársaként a hivatása gyakorlása mellett szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa, megörökítse a jelen és a jövő nemzedékeinek számára.

 

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közös érték, közös felelősség

Áder János köztársasági elnök kiemelt figyelmet fordít a minket körülvevő természetre. Az elmúlt évek során több kezdeményezéséből kiderült, hogy fontos számára a környezet sorsa. Köztudott, hogy elhivatott horgász, és szabadidejében szívesen evez, vagy kirándul családjával.

A Pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szerveznek meg. Az Év Fája címet idén a pécsi havi hegyi mandulafa nyerte el, 4779 szavazattal. A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.

Jön a jó idő: irány az erdő!

A hosszú hétvégén szép őszi időben várnak mindenkit az erdőbe, ahol a színes falevelek csodálatos látványt nyújtanak. Az időjósok szerint napsütésre és kisebb esőre is lehet számítani, a hőmérő higanyszála meghaladja a 15 fokot. Kicsik és nagyok, túrázásra fel, irány az erdő!

A pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány.

Vízlépcsőkkel lehetne megelőzni az apályokat a Dunán

A következő időszakban sokkal hosszabb alacsony vízállással járó időszakra kell felkészülni a Dunán - közölte az InfoRádióban a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke. Bencsik Attila szerint erre fel kell készülni, a Dunán vízlépcsőket kell építeni.

Nagyon várják az esőt a gabonatermelők

Egyelőre nem veszélyezteti az aszály az őszi vetéseket, de a következő hetekben fontos lenne a csapadék. Az októberi nyár miatt az ilyenkor szokottnál előbbre tartanak a munkákkal a gazdák a földeken - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Bajban a vízi áruszállítás a Dunán

Jelentősen csökkenhet idén az áruszállítás a Dunán a folyó alacsony vízszintje miatt, a bajai és a paksi kikötőkben eddig az éves átlagforgalom fele teljesült.

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.