0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sümegi középiskolások nyerték az országos erdőismereti vetélkedőt

Közel ötszáz középiskolás mérte össze tudását a Fedezd fel az örökséged! országos online erdőismereti vetélkedőn. Idén a klímaváltozás és az ember kapcsolatának feltárására irányultak az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett verseny feladatai. Az elméleti fordulók eredményei és a saját készítésű videó értékelése alapján a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium "Borostyánok" csapata győzött.

Az Országos Erdészeti Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával tavasszal programot indított az erdők klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepének minél szélesebb körű megismertetésére. Ennek része volt a másodjára meghirdetett Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedő idei, klímaváltozással kapcsolatos versenye.

A négy online elméleti fordulóban az erdők és a fák klímaváltozás hatásait csökkentő szerepét, a klímaváltozás már napjainkban is tapasztalható jeleit és a környezeti változásokra adható válaszokat kellett bemutatniuk a hárosfős, 9-12. osztályos csapatoknak. Terepi feladatként pedig saját készítésű videót kellett készíteniük egy idős emberrel, hogy milyen volt az erdő egy emberöltővel korábban, mit köszönhettek neki,  hogyan változott az elmúlt időszakban, és szerinte mit tehetünk az erdő megőrzése érdekében.

A sok iskolai kötelezettség ellenére 161 csapatban közel 500 diák jelentkezett a versenyre és a bírálóbizottság szerint nagyon igényes feladatmegoldások és videók is születtek. Legalább ilyen fontos, hogy a verseny kapcsán ezek a középiskolások még közelebb kerültek a természethez, erdőhöz, és a megszerzett tudással a szemléletük is megváltozott.

A Fedezd fel az örökséged! vetélkedőt idén a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és AMI háromfős „Borostyánok” csapata nyerte. A második helyen a pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziumának „Árnikák: új idők” csapata végzett, a harmadik helyezést pedig a karcagi Szentannai Sámuel Középiskola „Zöldfülűek” csapata érdemelte ki.

A legjobb videóért járó különdíjat a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium „Fűzfánfütyülők” csapata, és határon túli indulóként az erdélyi Kovászna város Kőrösi Csoma Sándor Líceumának „Forest friends” kapta. ( A legjobb videókat a közeljövőben A Mi Erdőnk facebook oldalán is megtekinthetik.)

Az első tíz helyezettnek a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban adta át a díjakat Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója. A csapatok túrafelszerelések vásárlására felhasználható utalványokat, valamint A Mi Erdőnk és a Turista Magazin egyéves előfizetését kaptak. 

Rendhagyó díjként pedig Kovács Ferenc erdőgondnok terepi programon bemutatta a fiataloknak a klímaváltozás már érzékelhető hatásait a Hármashatár-hegyen, és ismertette azokat a lehetőségeket, amivel az erdészek, és akár mi is segíteni tudjuk az erdőket a gyorsan zajló változásokhoz való alkalmazkodásban. 

Gratulálunk a díjazottaknak, és kívánjuk, hogy forgassák érdeklődéssel az állami erdőgazdaságok kiadónkban készülő A Mi Erdőnk magazinját!

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu