0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyeztetik a közúti közlekedést a vadludak

Az utakat övező gyepes sávban több száz vadludat figyeltek meg Hollandiában. A fészkelőterületüket védő madarak időnként a járművek elé is leszállnak. A ludak száma drasztikusan megnőtt az elmúlt évtizedekben, köszönhetően az intenzív mezőgazdaságnak és az ország enyhe klímájának, mely kedvező ezeknek a vízmadaraknak.

Hollandia az egyik legnépszerűbb fészkelőhelye az európai vadlúdfajoknak, ennek eredményeképpen most a járművezetők figyelmét arra hívják fel, hogy fokozottan ügyeljenek az autópályák és kereszteződések füves mezsgyéjén költő madarakra.

Több, mint félmillió liba tartózkodik a melegebb hónapokban az országban, és 2,5 millió telel, ami 95 százalékos növekedést jelent a populációban az 1960-as évekbeli adatokhoz képest.

Mivel Hollandiában intenzív mezőgazdálkodás folyik és a klíma is enyhe, ezért tökéletesen megfelel az európai vadlúdfajoknak.

A közutak melletti gyepsávok kifejezetten vonzóak a madarak számára, mivel rengeteg friss táplálékot (lucernát) találnak itt, vízhez is hozzájutnak, és kevesebb a ragadozó – hívta fel a figyelmet Albert de Jong a holland madárvédelmi társaság, a Sovon munkatársa.

„Ez egy veszélyes helyzet. Láttam, hogy egyes madarak a járművek előtt repülnek, vagy épp az úton sétálnak. A területüket védik.

Először is fel kell térképeznünk a költőterületeiket, ahol problémákat okoznak. Sokat ismerünk már, de nem mindet. Ezután úgy kell átalakítanunk, hogy az kevésbé legyen vonzó a madarak számára. A sofőrök ugyanis nem fognak lassabban hajtani a madarak kedvéért.”

A holland kormány 2013-ban kijelentette, hogy le akarja csökkenteni a vadlúdállományát a 2005-ös állapotra. A szakértők szerint ez körülbelül félmillió madár elpusztítását jelenti. Az állam több tízmillió eurós kártérítést fizet a gazdálkodóknak kompenzációképpen a lelegelt termény után. A legnagyobb problémát három faj okozza: a nyári lúd, apácalúd és a nagy lilik.

Schiphol és az Észak-Holland tartomány már évek óta küzd, hogy több ezer vadludat gázosíthassanak el Európa egyik legnagyobb repülőtere területén, annak ellenére, hogy bírósági tiltást kaptak. Érveik szerint a légiközlekedésben rengeteg emberéletet veszélyeztetnek a madarak. A vadászok hiába lövik ki őket, nem tudják hatékony módon csökkenteni a számukat. Szerintük a leghumánusabb megoldás az lenne, ha konténerekbe terelnék a madarakat, és széndioxiddal pusztítanák el őket.

A közúti biztonságért felelős Rijkswaterstaat szóvivője azt nyilatkozta a De Telegraaf holland újságnak, hogy folyamatosan kerítéseket építenek annak érdekében, hogy az állatokat távol tartsák az utaktól. Azt azonban elismerte, hogy a repülő madarak ellen ez semmit nem ér. „Nem egészen tudjuk ezt elkerülni” – fogalmazott.

 

Forrás: The Guardian