Hírek

Életre kelt az erdő, közeleg a csemeteültetés vége

A hétvégén szikrázó napsugarak hívogatnak minket a természetbe, de az előrejelzés szerint vasárnap akár erős szélre is számíthatunk. A nyárias időben a növények is hamarabb bontják ki virágaikat. A dombvidék és hegylábak déli oldalain inkább a fehér szín dominál, hiszen már csüngenek az akác fehér fürtjei, virít a galagonya és lassan virágba borul a fekete bodza és a kislevelű hárs is.

Az erdei tisztások színes virágokkal, zöldellő füvekkel várnak minket! A koránkelők vigyázzanak, hiszen a hajnali harmattól könnyen bőrig ázhatnak!

Erdész szemmel – Csemeteültetés vége

Az EGERERDŐ Zrt. területén már csak a Bükkfennsíkon, a tavalyi hókárban károsodott erdőkben folyik a csemeteültetés. A Szilvásváradi Erdészet területén a hókár által sújtott erdőkben 140 ezer bükk csemete kerül a talajba, hogy ezzel biztosítsuk a kidőlt fák utánpótlását.

Az erdőben sétálva a téli fakitermelések rakatait, sarangjait még több helyen lehet látni. Ezúton is felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy ezekre rámászni szigorúan tilos és balesetveszélyes!

Vándortábor vezetők képzése Fenyvespusztán

Az Erdei Vándor program nagy népszerűségnek örvend. A mátrai útvonal Siroktól indul és Bátonyterenye, melletti Tar-Fenyvespusztáig fut a Mátra gerincén, érintve Parádot, a Felsőtartjánkai-ház mellett fekvő tisztást és Galyatetőt.

A legnomádabb erdei tisztástól a legmodernebb turistacentrumig változnak az egyes táborhelyek, viszont a felejthetetlen élmény mindenhol garantált!

A vándorcsoportokat vezető pedagógusok képzése folyamatos, idén tavasszal a képzésre 700 fő jelentkezett, akikből 30 fő a hétvégén Fenyvespusztán vesz részt az oktatáson, aminek része Antal József kollégánk, a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola vezetőjének erdőpedagógiai foglalkozása is.

Kisvasutak

Köszönjük annak a több ezer látogatónak, akik az előző hosszú hétvégén kisvasútjainkat választották. Az időjárás a hétvégén is szépnek ígérkezik, így a menetrend szerint közlekedő kisvonatok szombat, vasárnap is szeretettel várnak mindenkit. Következő rendezvény a Gyereknap a Mátravasúton, május 27-én, amire erdei sportágválasztóval készülünk! Különböző erdei sportokat, tájékozódási futást, segway-t, monsterrollert és még sok mást kipróbálhatnak a gyerekek, akik 14 éves korig díjmentesen utazhatnak!

Madárdalos hétvégét kíván az EGERERDŐ Zrt.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény