Hírek

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.

Ezeken a versenyeken a világ legjobb favágói mérik össze tudásukat. Az Egyesült Államokban több mint 30 éve, Európában pedig már csaknem másfél évtizede rendeznek ilyen megmérettetéseket, amelyeken a magyar versenyzők előkelő helyezéseket érnek el.

A Stihl Timbersports Series bajnokságain hat számban mérhetik össze tudásukat a versenyzők nos ezekből adtak ízelítőt itt a kiállításon. A versenyhez kiváló erőnlétre, emellett tökéletes, főleg speciális és rendkívül éles fejszére és fűrészekre van szükség.

A bemutató résztvevői a magyar válogatott tagjai voltak, így Juhász István, Strúbel József /Dedi/ Bozsó Zoltán és Hamvasi Ferenc.

Az első versenyszám az egyik leglátványosabb bemutató volt ez a Springboard, amelyet Bozsó Zoltán és Strúbel József mutatott be. Ennél a feladatnál a versenyzőnek két pallót kell a függőlegesen rögzített fatörzsre helyeznie.

A cél a törzs csúcsára rögzített, 27 cm átmérőjű tuskó elvágása.

A versenyzőnek először vállmagasságban kb. 10 cm mély hasítékot kell fejszével a törzsbe vágnia. Ebbe helyezi az első palló csúcsát. Ekkor a pallóra mászva kell kialakítani a második mélyedést a fatörzsben. A második, kb. 2 méter magasságban levő pallóról kezdheti meg a versenyző a csúcsra rögzített tuskó elvágását.

A világcsúcsot egy kanadai versenyző tartja, aki mindössze 37 másodperc alatt vágta ketté a tuskót ott fenn több mint 2 méter magasban. Ebben a versenyszámban Juhász István 57 másodperccel tartja a magyar csúcsot.

A bemutató közben a közönség megtekinthette a versenyzők fejszéjét, amelyet kizárólag a sportversenyeken használnak, a borotvaéles baltát Új Zélandról rendelhetik meg a sportolók.

A következőkben a látogatók megismertették azokat a versenyszámokat, amelyekben a bajnokságokon küzdenek a favágók: ilyen például a széria láncfűrész (stock saw), ahol egy széria motorfűrész megadott modelljével kell egy ép korongot levágni egy 46 cm átmérőjű, vízszintesen rögzített rönkből. következő szám a 2 méter hosszú, 10 cm-es fogakkal ellátott kézi vonófűrész (single buck), amellyel szintén egy ép korongot kell lefűrészelni a vízszintesen elhelyezett tuskóból. Ennek a gyakorló fűrésznek az ára több százezer forint, amelyet a közönségből többen ki is próbálhattak. Azt is megtudtuk, hogy a versenyfűrész ára meghaladja az egymillió forintot.

Ezt követően a fakidöntést szimuláló álló rönkhasításor (standing block), a sportolónak fejszével kell a fémkeretben függőlegesen rögzített, 30 cm átmérőjű tuskót két oldalról megkezdve átvágni. Majd a végén a fekvő rönkhasítás (underhand chop), következett, amikor a sportoló egy vízszintesen rögzített tuskón terpeszben állva, a két lába között fejszével először az egyik, majd a másik oldalról szelte ketté a 32 cm átmérőjű tuskót. A Stihl Timbersports versenyzői a közönséget elkápráztatták, ügyességükkel és parádés tudásukkal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu