0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Indul a munkavédelmi tudatosság növelését megcélzó projekt

A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a 3,8 milliárd forintból megvalósuló Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt - mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén.

Simon Attila István rámutatott: több száz milliárd forintra, egyes becslések szerint ezer milliárdos nagyságrendűre tehetők a munkavédelmi utasítások be nem tartásából eredő károk.

Magyarországon a fekete gazdaság részaránya húsz százalék körül van, az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés által finanszírozott programok célja egyebek mellett ennek csökkentése.

A helyettes államtitkár ismertette a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű, 3,8 milliárd forintból megvalósuló kiemelt projektet: a forrásokból többek között a munkavédelmi és munkaügyi tananyagok fejlesztését, konferenciák és kampányok szervezését támogatják. A hatósági munkát műszerek és gépjárművek beszerzésével, informatikai fejlesztésekkel segítik a program keretében.

Az új, 2020 őszéig tartó projekt ráerősít a már folyamatban lévő foglalkoztatási programok eredményeire. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet:

A munkaügyi hatóság által ellenőrzött munkáltatók 74 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket tavaly.

A jogsértések magas száma szerinte rávilágít a problémák súlyosságára, még akkor is, ha az ellenőrzéseket legtöbbször ott hajtják végre, ahol a legnagyobb az esélye a szabálytalankodásnak. 

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, tavaly a megyében 545 munkáltatót ellenőriztek munkaügyi szempontból, szabálytalanságot pedig 414-nél állapítottak meg; a szabálytalanul foglalkoztatottak száma elérte a 2470-et. A főigazgató arról is tájékoztatta a jelenlévőket: 

A munkaerőhiány már Békés megyében is megjelent, szakképzett és betanított munkásokat is keresnek a cégek, de a magasabb képzettségűekből, például gépészmérnökökből is többre lenne szükség.
Forrás: MTI