0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

44 millió liter energiaital fogyott

A vizsgaidőszak és a fesztiválszezon felpörgésével párhuzamosan emelkedik az alapvetően népszerű energiaitalok fogyasztása is: értékbeli forgalma 2017. április és 2018. március között 28 milliárd forint fölött mozgott, és a kategóriából 44 millió liternyi fogyott Magyarországon a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint. Az ízesítés nélküli üdítő és a tuttifrutti íz a favorit.

Mind nagyobb lendülettel serkenti magát a magyar: az energia- és sportitalok népszerűsége évek óta folyamatosan növekszik; a kategória rendszerint a Nielsen által mért 90 élelmiszerkategória top 20-as listáján szerepel. Jóllehet, a kategória fogyasztása egész évben kimagasló, a kora nyári-nyári hónapokban abszolút sláger, a teljes éves forgalom 28 százalékát a vizsga- és fesztiválszezonban vásároljuk.

Az energiaszint felturbózására 28 milliárd forint fölött költöttünk 2017. április és 2018. március között, ez értékben 9 százalékkal több az előző év azonos időszakában mért adatoknál. Mennyiségben 4 százalékkal nőtt a piac, az elmúlt tizenkét hónap során ez 44 millió liter megvásárolt energiaitalt jelentett.

Az értékbeli forgalom egyharmadáért Budapest és környéke felel, de Északkelet-Magyarországon sem vetik meg az éberséget (a forgalom közel egynegyede itt realizálódik).

Délnyugat-Magyarország lakossága ezzel szemben hisz a saját tempó örömében: a régió az összértékesítés mindössze 12 százalékát viszi.

Nem vagyunk finnyásak boltválasztást illetően, hiszen a különféle kereskedői csatornák közel azonos szeletet hasítanak ki a teljes piacból, ám a kisebb szervezett és független boltok kimondottan jól teljesítenek (az összesített értékbeli forgalom közel fele az övék).

A diszkontok és benzinkutak „belehúztak”, ez a két csatorna fejlődött a legdinamikusabban, értékben kétszámjegyű növekedést mutatott.

„Az energia- és sportitaloknak régóta bérelt helyük van a top 20 élelmiszerkategória között” – mondta Hajdu Csongor, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője. „Nyáron különösen meglódul a kategória értékesítése, amelynél leginkább a 201-250 ml-es kiszerelések és a gyártói márkák tarolnak.”

Ami az ízeket illeti, a hagyományos energiaitalok mellett szeretjük a tuttifrutti ízt, amely kettő az összesített kategóriaeladás közel 60 százalékát adja. Az egyéb ízek, mint alma, szőlő; stb. piaci részesedése értékben elenyésző.

Forrás: Nielsen