0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Igazi ritkaság: szarvasbogarak egymás hegyán-hátán

Nagy szarvasbogarakkal lett tele a minap Hódmezővásárhelyen a Zrínyi utca és a Királyszék utca kereszteződésében álló kiszáradt fa. Európa legnagyobb bogara önmagában is feltűnő jelenség, csapatostul egy város közepén igazi ritkaság.

Milliós értéket őrizhet egy kiszáradt vásárhelyi fa: rajzanak Európa legnagyobb bogarai – írja a delmagyar.hu. A szarvasbogarak petéiket korhadó fatörzsekbe rakják, a lárvák öt éven át fejlődnek. A rajzásra nem csak egy helyi fotós figyelt föl, hanem a madarak is.

A faj a hím példányok megnagyobbodott, agancsra emlékeztető rágószervéről kapta a nevét, nem is lehet mással összetéveszteni. Az állat alapszíne sötétbarna, a szárnyfedői gesztenyebarnák. Megtalálható a Brit-szigetektől Iránig, Dél-Európától Svédországig. Korábban gyakrabban előfordult a tölgyerdőkben, mostanra sok helyről teljesen eltűnt: bár egyre több az erdő, a gondozás miatt kevesebb a korhadt, száraz fa, pedig ennek a fajnak ez létfontosságú.

Május végén, júniusban a meleg esti órákban és szürkületben keresnek párt, a szakirodalom szerint úgy repülnek, mint a „nehézbombázók”, sokszor koppannak. Ha egy nőstényre több hím is rátalál, harcolnak. A hím szarvasbogár megpróbálja a hátára fordítani az ellenfelét, ami egy bogár számára végzetes – ha fán vannak, a cél ledobni a másikat.

A hímek a megtermékenyítés után június végéig élnek, a nőstények egészen augusztusig. A petéiket korhadó fatörzsekbe rakják, a lárvák öt éven át fejlődnek.

A kifejlett szarvasbogár nem is eszik, a lárvakorában felhalmozott tartalékait éli fel.

Koncz Tamás 35-40 bogarat számolt össze, és egész sorozatra való képet készített az érdekes jelenségről.

Védett állatról van szó, egy példány eszmei értéke Magyarországon 10 ezer forint. Így a Zrínyi utcai fa – amelyet valami miatt jó élőhelynek tekintenek – jelentősen fölértékelődött. Kár, hogy a városban van, ahol veszélyességük miatt ki szokták vágni az ilyen fákat.

Forrás: delmagyar.hu