0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Módosult az erdőtörvény: nyolcszáz gazdálkodónak döntenie kell Zalában

Az erdőtörvény módosítása szerint ez év végén megszűnnek az erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. Az erre történő felkészülést segítendő tartott szakmai fórumot szerdán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) zalaegerszegi helyi csoportja.

A megbízási szerződés alapján bejegyzett erdőgazdálkodókat az erdészeti hatóság törli a nyilvántartásból – írja a zaol.hu. A magánerdőkben, azokon belül az osztatlan közös tulajdonú erdőkben, tehát Zala megyében is nagyon jellemző az erdőgazdálkodásnak ez a formája, és sok jó szakember évtizedek óta lelkiismeretesen végzi a megbízási szerződés alapján a munkát. Viszont a törvénymódosítás váltásra kényszeríti őket. Mindennek lebonyolítását segítendő az egyesület meghívására Balogh Ákos, az agrárminisztérium erdészeti referense adott tájékoztatást a lehetőségekről.

A szakértő a lehetséges erdőgazdálkodási formákról beszélt az érdeklődőknek.

Részletesen szólt az erdőkezelő, az erdőbirtokossági társulat és a tulajdonostársnak többlethasználati megállapodással adott erdőgazdálkodási formákról. A rendezvényen szó esett olyan elképzelésekről is, amelyeknek még hiányzik a törvényi előkészítése, de már szó van róla, mint például a nagy vitát kiváltó integrátor cég megbízása az erdőgazdálkodással.

Mint az egyesület tagjai számára jelezték, a témával kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat várják, és továbbítják a jogszabályokat előkészítő tárcához. Varga István és Vissi Géza, az OEE zalaegerszegi csoportjának elnöke és titkára elmondta:

Zala megyében található mintegy 118 ezer hektár területű erdőnek körülbelül a fele van magántulajdonosok birtokában, többnyire osztatlan közös tulajdonban.

A Zala megyében folyó magánerdő-gazdálkodás 14 százalékát erdőbirtokossági társulatok, 1 százalékát szövetkezetek, 15 százalékát egyéb gazdasági társaság (korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság), 37 százalékát magánszemélyek folytatják, 5 százalékban a magánerdőt más szektor kezeli.

Mindezek mellett a zalai magánerdőknek mintegy 28 százaléka, azaz 16 000 hektár erdő rendezetlen, mert nincs erdőkezelője.

Összesen 3200 erdőgazdálkodó dolgozik a megyében, és a szakmai összejövetel apropóját adó törvényi változás, az erdőgazdálkodásra kötött megbízási szerződések megszűnése közülük mintegy 800 magánszemélyre vonatkozik. Nekik kell lépniük valamilyen irányba, hogy jövőre folytathassák a gazdálkodást.

Forrás: zaol.hu