0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem vágják tarra, csak felújítják

Soron kívül felülvizsgálják Sóstón az erdei tornapálya fáit a szakemberek, mert az elmúlt hétvégén egy élő fa mintegy 20 centiméter átmérőjű oldalága lehasadt, nem kis riadalmat keltve az ott tartózkodó kisgyermekes szülőkben. Az tarvágás azonban nem indokolt, csupán nevelővágást végeznek, így az erdei tornapálya "zöld képe" is megmarad.

Az esetet a Szabolcs Online jelentette a terület kezelőjének, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének, és üzemeltetőjének, a NyírVV Kft.-nek, s ezt követően kapták a megnyugtató választ a rendkívüli felülvizsgálatról az erdészet igazgatójától, Tölgyfa Gábortól.

Régóta tudják a szakemberek, hogy a Sóstói erdő fái elöregedtek, éppen ezért érdemes rajta tartaniuk a szemüket.

– Mint ahogyan a kirándulóknak, az erdőjáróknak is – toldotta meg a tájékoztatást az erdészetvezető. – Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy óvatosan, nagy körültekintéssel közlekedjenek a parkerdő területén, s mindez szeles időben még inkább indokolt. A szakember megnyugtatta az erdő szerelmeseit afelől is, hogy nem terveznek fakitermelést, vagyis tarra vágást a tornapálya környékén, csupán ritkításokat végeznek a megmaradó állomány növőterének növelése, és természetesen az arra járók biztonsága érdekében.

A megyei lap kíváncsi volt arra is, hogyan állapítják meg egy fáról, hogy beteg, és így indokolttá vált a kitermelése – ehhez Sigmond Sándor, a megyeszékhely erdőmérnök végzettségű főkertésze adott rövid útmutatót.

A jó gazda szeme látja a bajt

– Alapvetően nem könnyű felismerni egy fa kórképét, s felállítani a diagnózist, ehhez a különféle fafajok tulajdonságait is ismerni kell. Ha száraz ágakat és leveleket látunk, abból még nem következik, hogy elindult egy végzetes kórfolyamat. Általában többszöri megtekintést igényel a probléma feltárása. A betegséget könnyebb télen felismerni, ám ha akusztikus eszközzel, egy úgynevezett Fakopp 3D műszerrel szeretnénk megvizsgálni a belső szerkezetet – amire egyébként ritkán kerül sor –, ezt csak vegetációs időszakban, vagyis nyáron tehetjük, mivel téli állapotban a hangok nem úgy terjednek a megfagyott fában, ahogyan kellene. Marad tehát a többszöri megfigyelés, amivel 80–90 százalékos pontossággal feltárható az elöregedés, a kidőlés kockázata.

Forrás: szon.hu