Back to top

Ne szemetelj!

Különböző megfogalmazásban erre szólítanak föl azok a táblák, melyeket már négy éve helyezett ki az erdőgazdálkodó a leglátogatottabb dél-mátrai kirándulóhelyeken. Üzenetük egységes: a szemét nem az erdőbe való, ha utunk során megtermeltük, vigyük is magunkkal hazáig.

Örökzöld a téma és kora tavasszal kifejezetten időszerű. Hóolvadás után, az erdő kizöldülése előtt nemcsak a kora tavaszi virágok, hanem a szemétkupacok is „virítanak” – hirdetvén, hogy a környezettudatosság tekintetében még sok a tennivalónk. Ebbe pedig az erdők takarításán túl a társadalom tudatformálása is beletartozik. Erről szól a TeSzedd akció, számos civil kezdeményezés és az erdei iskolai programok is.

A Vidd magaddal a szemetedet mozgalom egészen 2007-ig nyúlik vissza – akkor hirdette meg az Országos Erdészeti Egyesület az erdei szemét megszüntetése céljából.

A környezettudatos magatartásra nevelés szempontjából fontos lépés, hogy a leglátogatottabb erdei helyszínek kivételével az erdőgazdálkodók megszüntetnék az erdei szemétgyűjtőket.

A nyitott és billenthető gyűjtőket az erdei állatok könnyen kifoszthatják
A nyitott és billenthető gyűjtőket az erdei állatok könnyen kifoszthatják
Ezek ugyanis több erdei állatnak is éléskamraként szolgálnak. Legyen az vaddisznó, róka, borz vagy a madárvilág több képviselője – mind szívesen fosztogatja a hulladéktárolókat. Nem kis veszélyt vállalnak ezzel – a maradványok sérülést, mérgezést, sőt a pusztulásukat is okozhatják. Nem beszélve arról, hogy az állatok keresgélés közben gyakran széttépik a zsákokat és szétszórják a számukra nem hasznos dolgokat.

Örvendetes, hogy a több éve szemétgyűjtő nélkül működő mátrai parkerdőkben nincs több szétszórt szemét, mint korábban.

Aki úgy gondolja, hogy itt jó helyen van a szemét, tartsa oda a szalonnáját!
Aki úgy gondolja, hogy itt jó helyen van a szemét, tartsa oda a szalonnáját!

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb "gyógytanösvényt" adtak át

Kardióösvényt alakítottak ki Budapest XII. kerületében, a Normafán, a túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magas vérnyomás betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

Mesehős lett Rezét gőzös

Már a második kötetét mutatták be annak a mesekönyvsorozatnak, melynek főszereplői a valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok, a helyszínek pedig az erdei vasutak állomásai, és azok a csodás tájak, ahol a keskenynyomtávú szerelvények zakatolnak.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Búcsút intünk a műanyag zacskóknak

Várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); a szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

A gazdasági, társadalmi és természetvédelmi elvárások közötti harmóniát biztosító többcélú erdőgazdálkodás tapasztalatainak átadását segíti az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek keretében hazánkban üdvözölhetjük a georgiai környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest és delegációját – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a georgiai (grúz) szakemberek fogadásakor.

Zsákmány és látványosság: a jávorszarvas

Lehet-e egy szarvas haszonállat? Természetesen lehet, hiszen világszerte nem ritkák a szarvasfarmok, ahol jobbára az agancsukért és/vagy húsukért körbezárt területen tenyésztik őket. Ám, hogy egy vadon élő, tehát nem tenyésztett állat haszonállattá váljon, az mégiscsak furcsa. Ezért különleges a Svédországban élő jávorszarvas, amelynek húsa jelentős helyet foglal el a helyi gasztronómiában.

Hulladékégetés: "Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!"

A hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmezető kampányt indít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Újrahasznosított műanyag: biztonságos ételt tenni bele?

Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban készíti elő 140 újrahasznosítási módszer elfogadását, melyeket élelmiszeripari csomagolóanyagokként fognak használni. Azonban az újrahasznosított műanyagokban az emberi egészségre ártalmas toxikus vegyi anyagok lehetnek.

Műanyag, ami lebomlik a tengervízben

A tengerek sós vízében lebomló műanyagot fejlesztettek ki a kutatók Kínában, remélve, hogy az új anyag segíthet megfékezni az óceánok műanyagszennyezettségének egyre súlyosbodó problémáját.

Vége a tűzgyújtási tilalomnak

Szeptember 5-től feloldják a Bács-Kiskun és Csongrád megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek, illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat.