0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az erdészszakma a hazai erdők védelmét, gyarapodását szolgálja

A kormány célkitűzése az élhetőbb, zöldebb Magyarország, az erdősültség növelése. Az agrártárcánál ennek jegyében folytatjuk a nyolc évvel ezelőtt megkezdett munkát – hangzott el az Országos Erdészeti Egyesület 149. vándorgyűlésén, Gyulán.

Az ünnepi közgyűlésen Bitay Márton, az Agrárminisztérium Földügyekért Felelős Államtitkára kifejtette: a 21. században számos új kihívással kell szembenéznie a szakmának. Például a klímaváltozás miatt megkezdődött természetes erdőállomány-változásra minél előbb hosszú távra szóló választ kell találni. Ez nem könnyű feladat, hiszen nekünk ma kell előre látnunk és eldöntenünk azt, hogy vajon száz év múlva mely fafajok maradnak fenn és élhetik túl a most tapasztalt klímaváltozás hatásait.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy az ágazat legsikeresebb korszakait idéző fejlődés tapasztalható: 

Magyarország közel száz év alatt megduplázta erdőterületét, így az országban mintegy 2 millió hektár erdő van, ami az ország területének több mint 20 százalékát teszi ki.

Ennek körülbelül felét állami erdőgazdaságok, másik felét magántulajdonosok kezelik, akiknek odaadó munkájára ezután is számít a szaktárca. Az Orbán-kabinet és az Agrárminisztérium, ahogy eddig, úgy a jövőben is megteremti azt a jogszabályi környezetet és azt a szakigazgatási hátteret, ami hozzásegíti a dolgozókat, hogy hivatásukat maximálisan betölthessék. A tárca az elmúlt nyolc évben 15 milliárd forintot költött közjóléti beruházásokra. Ez a támogatás a jövőben is folytatódik, az államtitkár elképzelései szerint még az eddigieknél is nagyobb léptékben valósulhatnak meg például kerékpáros és lovas, turisztikai beruházások.

„Az agrárium mellett a legfontosabb földhasznosítási forma az erdő.”

– fogalmazott Bitay Márton. Mint mondta, napjainkban, a klímaváltozással összefüggésben beköszöntött a faanyagok reneszánsza: újra fontos megújuló erőforrásként tekinthetünk rá. Ugyanakkor meg kell találni a természetvédelem és az erdőgazdálkodás összhangját, melynek első komoly lépése az előző ciklusban elfogadott új erdőtörvény volt. Az erdészszakma zsinórmértéke a reális, hatékony és ésszerű természetvédelem, amit az erdészek nap mint nap példamutatóan gyakorolnak, köszönet illeti őket ezért.

Az Országos Erdészeti Egyesület az ország legrégebbi és legnagyobb civilszervezete.

Évente tartott Vándorgyűlései a Kárpát-medencei magyar erdészek legjelentősebb találkozói. Minden évben az ország más-más helyszínén gyűlnek össze és szakmai programokon beszélik meg a legfontosabb jövőbeni teendőket. Emellett ez alkalommal nyílik lehetőség arra is, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó erdészek átvehessék az ágazat rangos kitüntetéseit.

Forrás: AM Sajtóiroda