Back to top

Kalandozás a kaszói lombok alatt

A KASZÓ Zrt. kezelésében van hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, „Somogy zöld szíve”, amelynek központjában Kaszópuszta áll. Kaszón, a erdőben megbúvó kis településen az ember szinte észrevétlenül magába szívja a természetet. Ebben a csodálatos erdei környezetben várja a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola a felfedező kedvű gyermekeket.

Fő tevékenységei, az erdő- és vadgazdálkodás mellett a közjóléti létesítmények fejlesztését is kiemelt feladatának tekinti a KASZÓ Zrt. A társaság 2015 márciusában azzal a céllal hozta létre a Vadász Göri Erdei Iskolát, hogy szerepet vállaljon a 3-18 év közötti korosztály környezeti nevelésében, és a felnövekvő új generációkban is „elültesse” a természet szeretetét. Az erdei iskola 2016-ban elnyerte az Országos Erdészeti Egyesület erdei iskolai minősítését, így azóta a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola néven folytatja szemléletformáló munkáját.

Gímszarvasról tanulunk
Gímszarvasról tanulunk
A technika fejlődésével párhuzamosan az új nemzedékek mindinkább eltávolodnak a természeti környezettől, és egyre nagyobb kihívás számukra az egészséges életmód elsajátítása is. Az iskolásoknak meg kell birkózniuk a folyamatosan bővülő tananyaggal, miközben a szabadban töltött játékos felfedezés, a természet megfigyelésén alapuló tapasztalatszerzés fokozatosan háttérbe szorul. Ezzel szemben, az erdei iskola a környezet adottságaira támaszkodva, sajátos módon adja át a tantervhez szorosan kötődő ismeretanyagokat. A gyerekek természetes élőhelyeiken figyelhetik meg az élőlényeket, értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és számukra is „kézzel foghatóvá” válhatnak az iskolapadban elhangzottak, sőt, annál több is. Emellett olyan szakemberekkel találkozhatnak az erdei iskolai foglalkozások során, akik maguk is ezeket az eszméket vallják, és ennek megfelelő módon élnek. A kaszói erdő kitűnő helyszín mindehhez.

A Kaszó környéki élőhelyeket és élővilágot, valamint az erdész és a vadász szakma alapvető feladatait minősített tematikus programokon és foglalkozásokon ismertetik meg a gyerekekkel a KASZÓ Zrt. munkatársai.

Ismerkedés a vadászkürttel
Ismerkedés a vadászkürttel
Felhívják a figyelmet a helyi adottságokra, azaz az erdők és vizek, valamint azok kapcsolatának fontosságára, és a természethez szorosan kötődő programjaikon biológiai és kémiai vízminősítésen, vagy akár kisvasutazással egybekötött kiránduláson is részt vehetnek az iskolások.

A Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola egész évben nyitva áll, és az évszakoknak megfelelő programokkal várja az óvodás és iskoláskorú gyerekcsoportokat, legyen szó erdei iskolai vagy osztálykirándulásról.

Erdei iskolai foglalkozás a Baláta-tónál
Erdei iskolai foglalkozás a Baláta-tónál
Évközben a családoknak is remek időtöltést kínálnak a jeles napokhoz és ünnepekhez kötődő erdei iskolai témanapok. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek az erdei iskola nyári bentlakásos erdész- és vadásztáborai, amelyek során a táborozók a két szakmához kötődő élményekkel teli hetet tölthetnek el Kaszón.

A folyamatosan növekvő látogatószámmal és igényekkel párhuzamosan az infrastrukturális hátteret is folyamatosan bővíti a KASZÓ Zrt. A 2012-ben felújított, majd 2016-ban kibővített Öko­tu­risztikai Látogatócentrum a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola központja is egyben, oktatóterme kiválóan alkalmas a benti erdei iskolai foglalkozások lebonyolítására. Különtermében korábban idő­szakos kiállítások kaptak helyet, 2017 nyarától pedig a hagyományos vadászati módokat bemutató állandó kiállítás tekinthető meg.

Sakál-tanya Erdei Tábor
Sakál-tanya Erdei Tábor
Az akadálymentesített épülethez fedett terasz is tartozik, ahol kedvezőtlen időben is a szabad levegőn tarthatók a foglalkozások.

A KASZÓ Zrt. 2016-ban elsősorban az erdei iskola növendékei számára hozta létre a kemping kategóriájú, faházakból álló szálláshelyet, a Sakál-tanya Erdei Tábort. A kilenc hangulatos, emeletes ágyakkal berendezett kis faház az erdei iskolásoknak és táborozóknak kínál szállást, egy időben 42 fő részére. A szálláshelyhez tartozó mosdók és a konyha az Ökocentrum épületének hátsó, a táborhoz közeli részében találhatók. Nagyobb létszámú csoportok esetén a Kaszó Vadászház és Üdülő erdei lakjai is rendelkezésre állnak.

A szabadidő kellemes eltöltésére további számos lehetőség kínálkozik, például a Kaszói Kirándulóközpontban felépített erdei játszótér, az onnét induló Kaszói Állami Erdei Vasút, vagy az ahhoz közel fekvő Vadaspark, illetve a

Az erdei iskola kabalaállata Balu, a vadászgörény
Az erdei iskola kabalaállata Balu, a vadászgörény
2017-ben átadott, 9,5 méter magas Lombkorona Tanösvény. Sportoláshoz igénybe vehető a sportcsarnok, valamint a tavaly felújított, rekortán borítású sportpálya, de az aktív pihenést előnyben részesítőknek kedvez nyári időszakban a kültéri medence, a bérelhető kerékpárokkal pedig a környező erdőterületek is könnyedén felfedezhetők.

Minden egy helyen, ami a felhőtlen kikapcsolódáshoz és egy erdei kalandhoz elengedhetetlen! Jöjjön el hozzánk, és fedezze fel Kaszót! Várjuk szeretettel!

Czigány Judit és Gerencsér Noémi

 

Érdeklődés, jelentkezés:

KASZÓ Zrt.
Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola
Gerencsér Noémi, ökocentrum-vezető
Telefon: +36 (30) 239-9668
E-mail: gerencser.noemi@kaszort.hu

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindultak az első erdei vándorok

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoportban közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelynek során a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg.

Konferencia a víz és az erdő kapcsolatáról

A KASZÓ-LIFE projekt keretében május 29-30-án Water in Forests című nemzetközi konferenciát szervez a KASZÓ Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet.

Kisbetyárok a Bakonyban

A Bakonyerdő Zrt. az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a vadgazdálkodás mellett már több mint tíz éve zászlajára tűzte a környezeti nevelést is, amelynek jegyében három erdészeti erdei iskolát is működtet. A vadregényes Bakonyban a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola várja látogatóit.

870 gyerek ünnepelte a Madarak és Fák Napját a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben

870 gyerkőc ismerkedett a madarak, fák és cserjék világával pénteken Nyíregyházán, a Tuzson János Botanikus Kertben. Hogy segítsék is az élővilágot, madárodúkat is készítettek és fát ültettek. A programokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaktusz-ház Építése Alapítvány, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája szervezte.

Magyarok Brno-ban

Fennállásának több mint húsz éve alatt a TECHAGRO, a SILVA REGINA és a BIOMASSE vásárok nagy szakmai tekintélyű presztízsrendezvénnyé fejlődtek és a maguk nemében vezető seregszemlék Európában. Nem véletlen, hogy sok hazai vállalkozó szívesen vesz részt az eseményen.

A kaszói erdők védelmében

A kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzésére, fejlesztésére 2013. szeptember 1-jén indítottak programot a KASZÓ Zrt. és az NAIK Erdészeti Tudományos Intézet irányításával. Mára igen sok eredményről számolhatnak be.

A legendás kaszói erdő rengeteg

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje a kaszói erdő. E páratlan kiterjedésű és szépségű terület a KASZÓ Zrt. kezelésében áll, központja pedig Kaszópuszta, mely egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbújó kisközséget a vadászházzal és az üdülővel.

„Zöld erdőben jártam…” - rajzpályázat a nyíregyházi iskolásoknak

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Zöld erdőben jártam…” címmel rajzpályázatot hirdet Nyíregyháza város alsó és felső tagozatos tanulói számára két korcsoportban (1-4 oszt. és 5-8 oszt.).

Természetszerető pedagógusok figyelem!

Hamarosan megkezdődik a gyalogos vándortábor-vezető pedagógusok továbbképzése az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem együttműködésében. A 30 órás, három és fél napos képzésre március elejéig jelentkezhetnek a felsőfokú képzettségű pedagógusok, ha érdeklődnek a természet, a természetjárás iránt. A tanfolyamot elvégző pedagógusok 30 kreditponttal lesznek gazdagabbak.

Élményözön a Dél-Alföldön

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád és Békés megyében több erdei szálláshelyen is várja az erdő- és természetszeretőket. A vadászok, az erdei iskolások, a természetes környezetben kikapcsolódni vágyók egész esztendőben számíthatnak cégünk vendégszeretetére. A közel két évtizede működő, télen is nyitva tartó Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola a „felfedezve” tanulás örömét nyújtja mindenkinek.