Back to top

Kalandozás a kaszói lombok alatt

A KASZÓ Zrt. kezelésében van hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, „Somogy zöld szíve”, amelynek központjában Kaszópuszta áll. Kaszón, a erdőben megbúvó kis településen az ember szinte észrevétlenül magába szívja a természetet. Ebben a csodálatos erdei környezetben várja a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola a felfedező kedvű gyermekeket.

Fő tevékenységei, az erdő- és vadgazdálkodás mellett a közjóléti létesítmények fejlesztését is kiemelt feladatának tekinti a KASZÓ Zrt. A társaság 2015 márciusában azzal a céllal hozta létre a Vadász Göri Erdei Iskolát, hogy szerepet vállaljon a 3-18 év közötti korosztály környezeti nevelésében, és a felnövekvő új generációkban is „elültesse” a természet szeretetét. Az erdei iskola 2016-ban elnyerte az Országos Erdészeti Egyesület erdei iskolai minősítését, így azóta a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola néven folytatja szemléletformáló munkáját.

Gímszarvasról tanulunk
Gímszarvasról tanulunk
A technika fejlődésével párhuzamosan az új nemzedékek mindinkább eltávolodnak a természeti környezettől, és egyre nagyobb kihívás számukra az egészséges életmód elsajátítása is. Az iskolásoknak meg kell birkózniuk a folyamatosan bővülő tananyaggal, miközben a szabadban töltött játékos felfedezés, a természet megfigyelésén alapuló tapasztalatszerzés fokozatosan háttérbe szorul. Ezzel szemben, az erdei iskola a környezet adottságaira támaszkodva, sajátos módon adja át a tantervhez szorosan kötődő ismeretanyagokat. A gyerekek természetes élőhelyeiken figyelhetik meg az élőlényeket, értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és számukra is „kézzel foghatóvá” válhatnak az iskolapadban elhangzottak, sőt, annál több is. Emellett olyan szakemberekkel találkozhatnak az erdei iskolai foglalkozások során, akik maguk is ezeket az eszméket vallják, és ennek megfelelő módon élnek. A kaszói erdő kitűnő helyszín mindehhez.

A Kaszó környéki élőhelyeket és élővilágot, valamint az erdész és a vadász szakma alapvető feladatait minősített tematikus programokon és foglalkozásokon ismertetik meg a gyerekekkel a KASZÓ Zrt. munkatársai.

Ismerkedés a vadászkürttel
Ismerkedés a vadászkürttel
Felhívják a figyelmet a helyi adottságokra, azaz az erdők és vizek, valamint azok kapcsolatának fontosságára, és a természethez szorosan kötődő programjaikon biológiai és kémiai vízminősítésen, vagy akár kisvasutazással egybekötött kiránduláson is részt vehetnek az iskolások.

A Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola egész évben nyitva áll, és az évszakoknak megfelelő programokkal várja az óvodás és iskoláskorú gyerekcsoportokat, legyen szó erdei iskolai vagy osztálykirándulásról.

Erdei iskolai foglalkozás a Baláta-tónál
Erdei iskolai foglalkozás a Baláta-tónál
Évközben a családoknak is remek időtöltést kínálnak a jeles napokhoz és ünnepekhez kötődő erdei iskolai témanapok. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek az erdei iskola nyári bentlakásos erdész- és vadásztáborai, amelyek során a táborozók a két szakmához kötődő élményekkel teli hetet tölthetnek el Kaszón.

A folyamatosan növekvő látogatószámmal és igényekkel párhuzamosan az infrastrukturális hátteret is folyamatosan bővíti a KASZÓ Zrt. A 2012-ben felújított, majd 2016-ban kibővített Öko­tu­risztikai Látogatócentrum a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola központja is egyben, oktatóterme kiválóan alkalmas a benti erdei iskolai foglalkozások lebonyolítására. Különtermében korábban idő­szakos kiállítások kaptak helyet, 2017 nyarától pedig a hagyományos vadászati módokat bemutató állandó kiállítás tekinthető meg.

Sakál-tanya Erdei Tábor
Sakál-tanya Erdei Tábor
Az akadálymentesített épülethez fedett terasz is tartozik, ahol kedvezőtlen időben is a szabad levegőn tarthatók a foglalkozások.

A KASZÓ Zrt. 2016-ban elsősorban az erdei iskola növendékei számára hozta létre a kemping kategóriájú, faházakból álló szálláshelyet, a Sakál-tanya Erdei Tábort. A kilenc hangulatos, emeletes ágyakkal berendezett kis faház az erdei iskolásoknak és táborozóknak kínál szállást, egy időben 42 fő részére. A szálláshelyhez tartozó mosdók és a konyha az Ökocentrum épületének hátsó, a táborhoz közeli részében találhatók. Nagyobb létszámú csoportok esetén a Kaszó Vadászház és Üdülő erdei lakjai is rendelkezésre állnak.

A szabadidő kellemes eltöltésére további számos lehetőség kínálkozik, például a Kaszói Kirándulóközpontban felépített erdei játszótér, az onnét induló Kaszói Állami Erdei Vasút, vagy az ahhoz közel fekvő Vadaspark, illetve a

Az erdei iskola kabalaállata Balu, a vadászgörény
Az erdei iskola kabalaállata Balu, a vadászgörény
2017-ben átadott, 9,5 méter magas Lombkorona Tanösvény. Sportoláshoz igénybe vehető a sportcsarnok, valamint a tavaly felújított, rekortán borítású sportpálya, de az aktív pihenést előnyben részesítőknek kedvez nyári időszakban a kültéri medence, a bérelhető kerékpárokkal pedig a környező erdőterületek is könnyedén felfedezhetők.

Minden egy helyen, ami a felhőtlen kikapcsolódáshoz és egy erdei kalandhoz elengedhetetlen! Jöjjön el hozzánk, és fedezze fel Kaszót! Várjuk szeretettel!

Czigány Judit és Gerencsér Noémi

 

Érdeklődés, jelentkezés:

KASZÓ Zrt.
Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola
Gerencsér Noémi, ökocentrum-vezető
Telefon: +36 (30) 239-9668
E-mail: gerencser.noemi@kaszort.hu

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Boldogságmorzsák egy életre

A ’80-as évekre az erdész szakma jókora kommunikációs deficitet halmozott fel. Mulasztásaink pótlására több lehetőség is kínálkozott, közülük az egyik legbiztatóbbnak a környezeti nevelésbe való bekapcsolódás tűnt. Miért is? A kutatások szerint az egyedfejlődés során az ember a környezeti kérdések iránt 4 – 10 éves korban a legnyitottabb, ráadásul akkor még nincs előítélete.

Ismerjük meg és szeressük jobban az erdőt

Ahhoz, hogy valamit értékelni tudjunk, meg kell ismernünk. Így van ez a minket körülvevő természettel is, amelyet közös felelősségünk megóvni és fejleszteni - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában tartott erdőpedagógiai napon.

Január végétől lehet jelentkezni az idei vándortáborokra

Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban.

Több mint hétezer gyerek a NYÍRERDŐ-nél

Egyre népszerűbb a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, és a Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is eredményes évet zárt.

„Erdőtündér kerestetik!” - meseíró pályázat

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Erdőtündér kerestetik!” címmel meseíró pályázatot hirdet Nyíregyháza és 20 km-es körzetének alsó tagozatos tanulói részére.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Kedvező eredményekkel zárul a KASZÓ-LIFE projekt

A program több mint 5 éves időtartama alatt a KASZÓ Zrt. azon dolgozott, hogy javítson a kaszói erdők állapotán. A beavatkozások hatásainak vizsgálatát a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet végezte el.

Környezeti nevelésről egyeztetettek az erdészetek

November végén az Északerdő Zrt. Csanyiki Erdőházában tett látogatást az EGERERDŐ Zrt. közjóléti munkaszervezete. A szomszéd erdőgazdaságok találkozója jó hangulatban telt, mely alkalmat adott az erdészeti közjóléti rendezvények és erdei iskolai programok szervezőinek tapasztalatcseréjére.

Stájer-házi foglalkozások

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben létesítette erdészeti erdei iskoláját a Kőszegi-hegységben, a Stájer-házak egyikében. Majd két év múlva az egykori istálló és raktár helyén elkészült az erdei szálló, s azóta fogadhatunk osztályokat, csoportokat többnapos programra is. A másik egykori erdészházban pedig már 1996-ban kialakították az Erdészeti Múzeumot.

Gyerkőcök és a cinegék

Nem lehet eleget hangoztatni, milyen fontos a gyerekekkel megismertetni a természetet. Ehhez pedig nagyon fontosak az élmények és a személyes tapasztalatok: a gyerek, aki a kezébe foghatott és útjára bocsáthatott egy vadmadarat, másképp fog viszonyulni a minket körülvevő apró élőlényekhez.