Back to top

Turistaközpont a Mátrában

Ha valaki korszerű és kényelmes, minden igényt kielégítő, mégis a bakancsos turisták hagyományaihoz hű szállást keres a Mátrában, ahol nemcsak megpihenhet a fárasztó gyaloglás után, hanem még finomakat is ehet, a legjobb helyen jár a Galyatető Turistacentrumban.

A 2014-ben kívül-belül megújult Galyatető Turistacentrumnak már a megjelenésében is a múlt és a jelen, sőt a jövő találkozása ölt testet: az 52 fő elszállásolására alkalmas, 770 négyzetméteres épületegyüttes az eredetileg az 1930-as évek végén létesült Nagyszálló építésvezetőjének irodájából és munkásszállójából született újjá. A felújítási munkákra a Magyar Természetjáró Szövetség és az EGERERDŐ Zrt. közös konzorciumot hozott létre.

A gyökereit nem is akarja letagadni, hiszen a felújítása során felhasználták a környék jellegzetes kőzetét, a mátrai andezitet, amellyel szépen harmonizálnak az olyan modern építőanyagok, mint a látszó vasbeton.

A belső tér a hagyományoknak és a rendeltetésnek megfelelően a túrázók számára kedves „barátságos puritánság” jegyében készült, amit azonnal érezhetünk, ha belépünk a skandináv eleganciát sugalló fa étkezőasztalokkal és székekkel felszerelt, igényes étteremként is működő központi helyiségbe.

A hagyományok és a csúcstechnika ötvöződését jelzi az is, hogy a konyha kivételével mindenhol LED-világítás van, a melegvíz-, illetve az áramellátást napkollektorok és napelemek segítik, a vécék öblítésére pedig a csapadékvizet használják fel.

A Galyatető Turistacentrumban minden természetjáró megtalálja az igényeire szabott szálláshelyet: a kétágyas, saját fürdővel ellátott szobákat éppúgy, mint az egylégterű hálótermet, sőt az udvaron sátrazni, míg a közeli Péter hegyesén álló Galya-kilátóban bivakolni is lehet.

Autóval Galyatetőre Gyöngyös felől a 24-es úton, a parádsasvári elágazásnál balra kanyarodva juthatunk fel, vagy Hatvanból Pásztón keresztül a 21-es úton. A turistaház környékén ingyenesen parkolhatunk. Ha busszal érkezünk, akkor a Kodály Zoltán sétány megállótól kelet felé kell elindulnunk a sárga sáv jelzést követve, hogy 400 méternyi séta után megérkezzünk a turistacentrumhoz.

A létesítmény az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik. Kékestetőtől 11,2 kilométeres, kb. 450 méter szintemelkedést magában foglaló gyaloglással érjük el a kék sáv jelzés mentén, míg Mátraszentlászlóról csak 4,2 kilométert kell sétálnunk a turistaházig.

Szöveg és képek: MTSZ

Elérhetőség:

3234 Galyatető, Kodály Zoltán sétány hrsz. 1182/20
GPS-koordináták: 47.916589 N 19.923864 E
Telefon: +36 (37) 506-011
Honlap: www.galyacentrum.hu
E-mail: info@turistacentrum.hu

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kalandos életút az erdő varázsában

Nem csak magas termetével tűnik ki a tömegből, észjárásával, több mint fél évszázados szakmai tapasztalatával, énekes kedvével, jóízű humorával a mai napig meghatározó tagja az erdész közösségeknek Schmotzer András.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Nem az apríték a felelős a tüzifahiányért

Az apríték előállítás hátteréről, jelenlegi használatos technológiájáról és lehetséges jövőbeni fejlesztésről volt szó az EGERERDŐ Zrt. Vevői Nyílt Napján szeptember 13-án, melyen az erdészet a meglévő és potenciális üzleti partnerei vettek részt.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!"

A XXII. Erdők Hete keretében a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája látványos, több állomással kialakított, tanösvény-jellegű erdei sétát szervez a Sóstói-erdőben (kb. 1100 m), az erdőben zajlómunkák bemutatására.

Aludjon hordóban!

Szüret táján különösen kényelmes megoldás lehet, ha valaki haza sem megy a szőlőtőkék közül, hanem rögvest ott is marad éjszakára. Valójában ezt a szálláslehetőséget inkább a borkedvelő vendégek számára találták ki.

Tóparti fakunyhó Orfűn

A Mecsek-hegység északi völgyében fekvő Orfű és a hozzá kapcsolódó kis falvak, tavak valódi kincseket rejtenek. A gazdag természeti környezet, a folyamatosan bővülő szolgáltatások, a sport- és rekreációs lehetőségek, valamint a kulturális értékek elkényeztetik a kikapcsolódni és üdülni vágyó látogatókat.

Különleges helyen gyűltek össze a nyugdíjas erdészek

Közel száz nyugdíjas gyűlt össze Szomolyán, az EGERERDŐ Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Egri Helyi Csoportjának Nyugdíjas Találkozóján.

Szarvasbőgő szeptember

A hétvégén belépünk Szent Mihály havába, azaz a naptári ősz első hónapjába. Ilyenkor csodálatos színekben pompázik az erdő, a fák piros, sárga, barna levelekbe öltöznek. Szeptember első hétvégéjén a meteorológusok szerint még meleg időre számíthatunk, melyet helyenként zivatarok kísérhetnek.

Íjászatban, teniszben, de még ultiban is versengtek az erdészek

Erdészek, könyvelők, erdei iskola vezetők közös célért eveztek a hétvégén a XXII. Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokon, Esztergomban. Bár az evezésben nem aratták le a babérokat, mégis sikerült az EGERERDŐ Zrt. lelkes csapatának felküzdenie magát a dobogó legfelső fokára a szakmának szóló sportversenyen.