Back to top

Turistaközpont a Mátrában

Ha valaki korszerű és kényelmes, minden igényt kielégítő, mégis a bakancsos turisták hagyományaihoz hű szállást keres a Mátrában, ahol nemcsak megpihenhet a fárasztó gyaloglás után, hanem még finomakat is ehet, a legjobb helyen jár a Galyatető Turistacentrumban.

A 2014-ben kívül-belül megújult Galyatető Turistacentrumnak már a megjelenésében is a múlt és a jelen, sőt a jövő találkozása ölt testet: az 52 fő elszállásolására alkalmas, 770 négyzetméteres épületegyüttes az eredetileg az 1930-as évek végén létesült Nagyszálló építésvezetőjének irodájából és munkásszállójából született újjá. A felújítási munkákra a Magyar Természetjáró Szövetség és az EGERERDŐ Zrt. közös konzorciumot hozott létre.

A gyökereit nem is akarja letagadni, hiszen a felújítása során felhasználták a környék jellegzetes kőzetét, a mátrai andezitet, amellyel szépen harmonizálnak az olyan modern építőanyagok, mint a látszó vasbeton.

A belső tér a hagyományoknak és a rendeltetésnek megfelelően a túrázók számára kedves „barátságos puritánság” jegyében készült, amit azonnal érezhetünk, ha belépünk a skandináv eleganciát sugalló fa étkezőasztalokkal és székekkel felszerelt, igényes étteremként is működő központi helyiségbe.

A hagyományok és a csúcstechnika ötvöződését jelzi az is, hogy a konyha kivételével mindenhol LED-világítás van, a melegvíz-, illetve az áramellátást napkollektorok és napelemek segítik, a vécék öblítésére pedig a csapadékvizet használják fel.

A Galyatető Turistacentrumban minden természetjáró megtalálja az igényeire szabott szálláshelyet: a kétágyas, saját fürdővel ellátott szobákat éppúgy, mint az egylégterű hálótermet, sőt az udvaron sátrazni, míg a közeli Péter hegyesén álló Galya-kilátóban bivakolni is lehet.

Autóval Galyatetőre Gyöngyös felől a 24-es úton, a parádsasvári elágazásnál balra kanyarodva juthatunk fel, vagy Hatvanból Pásztón keresztül a 21-es úton. A turistaház környékén ingyenesen parkolhatunk. Ha busszal érkezünk, akkor a Kodály Zoltán sétány megállótól kelet felé kell elindulnunk a sárga sáv jelzést követve, hogy 400 méternyi séta után megérkezzünk a turistacentrumhoz.

A létesítmény az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik. Kékestetőtől 11,2 kilométeres, kb. 450 méter szintemelkedést magában foglaló gyaloglással érjük el a kék sáv jelzés mentén, míg Mátraszentlászlóról csak 4,2 kilométert kell sétálnunk a turistaházig.

Szöveg és képek: MTSZ

Elérhetőség:

3234 Galyatető, Kodály Zoltán sétány hrsz. 1182/20
GPS-koordináták: 47.916589 N 19.923864 E
Telefon: +36 (37) 506-011
Honlap: www.galyacentrum.hu
E-mail: info@turistacentrum.hu

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/03 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Kiszűrik a szabálytalanul kerékpározókat a Pilisben

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Lassan betelnek a Mikulásjáratok

A hosszú hétvégék után most egy rövidebb elé nézünk. Ködös reggelekre, enyhe nappali időre, akár több órás napsütésre is számíthatnak november második hétvégéjén azok az erdőjárók, akik az őszi köntösbe öltözött Mátrát vagy Bükköt választják. A turistautak járhatók, erdei kalandra fel!

Vadász- és gasztroturizmus a Nagykunságon

A karcagi határ délkeleti részén domborodó halom a török, tatár hadjárások idején a mocsarak övezte dombon lévő, menedékül szolgáló helyről, a karcagi „apák váráról” kapta a nevét.

A rövidülő nappalok ellenére kellemes kiránduló idő várható

Mindenszentek napja emlékeztet minket, hogy itt van november, de az időjáráson ez nem érzékelhető, hiszen szokatlan meleg van. Akár 20 fokos nappali hőmérsékletben, sok napsütésben lesz részünk a hosszú hétvégén, de helyenként kisebb mennyiségű csapadék is előfordulhat a meteorológusok szerint.

A száraz ősz az erdészek dolgát is nehezíti

Dömötör napján erős széllel ismét felmelegedés indul. A hétvégére igazi változatos őszi időjárásra számíthatunk, napsütéssel, esővel tarkítva. Az ősz csodálatos színre festette a fák levelét, melyet érdemes megcsodálni a teljes levélhullás előtt.

Budafok: bor és boros flashmobok

Bárki pályázhatott ötletével, hogyan tenné a budafoki borkultúrát és turizmust branddé, és hogyan építené fel a kerület turisztikai arculatát. A nyár folyamán kiírt pályázatra érkezett pályaművek közül a szakmai zsűri hosszas mérlegelés után választotta ki az 5 legjobbnak ítéltet.