0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

A szarvastej ötletgazdája a Pāmu farmcsoport (a pāmu maori nyelven azt jelenti, gazdálkodni). Az egyedi termékért már Grassroots Innovációs Díjat is kaptak Új-Zélandon, amit partnereikkel, Sharon és Peter McIntyre szarvas tenyésztőkkel vehettek át.

Új-Zélandon egyébként nagy hagyománya van a szarvas (főleg gímszarvast és vapitit tenyésztenek) tartásnak, bár eddig a húsáért tenyésztették. A Pāmu az első cég, mely felvetette a szarvastej ötletét.

Rob Ford, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy számost partnerrel egyeztetve rakták össze a koncepciójukat. A fejlesztések már három éve folynak.

Ford szerint az első kérdések közt szerepelt, hogy egyáltalán meg lehet-e fejni a szarvasokat, milyen összetételű a tej, és hogy ki venné meg. A második évben a farmot fejlesztették, és azt kutatták, hogyan lehet tejport készíteni a szarvasok tejéből, és megerősítették a piacot.

A séfek imádják

A séfek pedig rajonganak a szarvastej összetételéből adódó minőségéért, mondta el Geoff Scott séf szaktanácsadó. Ráadásul ebben a szakmában ritka, hogy új alapanyagot próbálhatnak ki, amivel korábban még senki sem dolgozott.

A tej gazdag, selymes és kellemes ízű, olyan magas zsírtartalommal, ami megfelelő a minőségi jégkrém készítéshez, és nincs szükség további zsiradék (tejszín) hozzáadására.

Emellett készítettek már belőle sajtot, joghurtot, és egy francia édességet is, a crème brulee-t (szó szerint „égetett krémet” jelent a szó).

A McIntyre házaspár jelenleg 75 gímszarvas tehenet fej, és egy szezonban 6 ezer liter tejet termelnek november és március között. Az állatokat kézzel nevelik, így azok hozzászoknak a procedúrához és az ember közelségéhez. Egy kifejezetten erre a célra épített fejőházban géppel fejik meg őket.

Hogy lehet egy szarvast megfejni?

Ahogy a tehenek, úgy a szarvasok is megtanulják, hogyan zajlik a fejés és alkalmazkodnak hozzá. Különbség azonban, hogy a szarvasok gyorsabban rúgnak, mint a tehenek, és csak két csecsbimbójuk van. Így egyedi felszerelésre van szükség a fejéshez.

Új-Zélandon a legjobban a zárt fejőállások váltak be hozzájuk, melyeket belülről gumival borítanak, és csak egy kisebb nyíláson keresztül férnek hozzá az állat tőgyéhez.

Ez nemcsak a dolgozók, de az állatok biztonságát is szolgálja. A szarvasok sokkal törékenyebbek, mint a tehenek. Ha megsérülnek, lassabban épülnek fel, és ez befolyásolja a tejtermelést is.

Forrás: www.ruralnewsgroup.co.nz/farmersweekly.co.nz