Back to top

Mag Norbert: Mecseki csobogás

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Mag Norbert fotográfust mutatjuk be, aki 15 évesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását.
„Lenyűgöz a természet sokszínűsége, változatossága, a színek kavalkádja, a hófedte dombos táj éppúgy, ahogyan a zöldellő erdők, és a virágba borult mezők. Minden évszaknak megvan a maga szépsége, amely megragad és megihlet."

"Szeretem megörökíteni a csodás tájat, a különleges helyszíneket, a partot mosó nyugodt folyót, avagy nyáron a viharos hullámokat a Balaton víztükrén. Munkám során rengeteg emberrel dolgozom, sokakkal életük egyik legszebb napján. Igyekszem rávilágítani arra, hogy a portréhoz, a jegyes, vagy esküvői fotósorozathoz a természet a legkiválóbb háttér, annál egyedibb környezetet aligha teremthetünk a műteremben."

Mecseki csobogás
Mecseki csobogás
Fotó: Mag Norbert

"Mikor tudomásomra jutott, hogy a Mecsek a hóolvadás következtében vízesést rejt a Kőlyuki barlangnál, tudtam, hogy ezt látnom és láttatnom kell. Lenyűgöző kép tárult elém. A kibontakozó tavasz, a fehér hópaplan vízesésként való megjelenése szemlélteti a természet folyamatos változását, a csodálatos körforgást, amely körülölel bennünket."

Mag Norbert fotográfus a szenvedélyének él immár több mint 10 éve. Először 15 éves korában fogott a kezébe fényképezőgépet, és már akkor tudta, hogy fotós szeretne lenni. A középiskolát követően kitanulta a szakmát, majd ismereteinek bővítése érdekében grafikusként végzett. Azóta is járja az országot, hogy minél több természeti csodát megörökíthessen. Szeretné megmutatni az embereknek, hogy fotográfus szemmel milyennek látja a világot. Fő tevékenysége az esküvőfotózás, de a párok „nagy napját” is előszeretettel örökíti meg természetközeli helyszíneken, ahogyan a kreatív fényképek legnagyobb része is ott készül.

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A kép­hez ter­mé­sze­tesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindenki segíthet a görög erdők újraélesztésében

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös felhívást tett közzé a görög tűzvészben elpusztult erdők felújításának támogatására

Marad a forróság, de az erdőkben hűvösebb van: irány kirándulni, akár kisvonattal is

Folytatódik a kánikula, de szombaton helyi zivatarokra is lehet számítani. A 30 fok feletti hőmérséklet folytatódik a jövő héten. A nagy melegben is érdemes az erdőben kirándulni, hiszen a fák árnyéka és a patakok hűsítő környezete jó pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez, mint a városokban és a standokon.

Értékes tölgyesek a Dráva mentén

Magyarország legdélebbi, Sellyei Erdészete mintegy 80 kilométer hosszan húzódik a horvát határ mentén, ahol a Dráva folyó meghatározó szerepet tölt be a táj kialakításában, így az erdők életében is. A síkvidéki erdőgazdálkodás főként a gyertyános-tölgyes és kocsányos tölgyes állományok felújítására épül.

Önuralmat gyakorol, és a társaival is kiszúr ez a kismadár

Döbbenetes felfedezést tettek a széncinkék viselkedését vizsgáló svéd tudósok a Lund Egyetemen: a madarak képesek uralkodni magukon. Ezt a viselkedési formát eddig főleg az intelligensebb főemlősöknél és hollóknál figyelték meg.

Nyárias meleg, számtalan programlehetőség

Forró nyári melegre lehet számítani a hétvégén, akár 35 fok felé is emelkedhet a hőmérséklet. A szikrázó napsütésben a forróságot csillapítja a fák árnyéka, a levelekkel játszadozó szellő és a patakok, források hűsítő vize. Az időjárásnak megfelelő ruházatban, zárt cipőben, megfelelő mennyiségű vízzel, élelemmel ellátva bátran induljanak útnak, az erdő ezen a hétvégén is vár mindenkit!

Ahol a természet összefonódik a művészettel

Nádudvar, a csendes észak-alföldi kisváros különleges szakközépiskolájában népi mesterségekre tanítanak. Jár a fűrész, kattog a szövőszék, hajlik a vessző. Ahogyan karácsonykor a mézeskalács illata betölti a házat, úgy telnek meg az iskola termei őseink tiszteletével, miközben ének és hegedűszó csendül, s a sok szorgos kéz közt új életre kel a nyers anyag.

Még mindig vannak medvék Magyarországon

Továbbra is folyamatos a medvék mozgása a térségünkben, éppen a napokban kaptam tájékoztatást egy nőstényről, amelyiknek két bocsa van. Ez új, hiteles információnak tűnik, kép is készült az anyaállatról – közölte a Magyar Idők megkeresésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense.

Két megyében is tűzgyújtási tilalom van

2018. július 27-étől Bács-Kiskun és Csongrád megyékben tűzgyújtási tilalom lépett életbe. Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.

Mintaszerű gazdálkodás az ősi Amazóniában

Kutatók nemrég nyilvánosságra került bizonyítékai alapján a sokáig érintetlennek hitt Amazónia területén több ezer évvel ezelőtt igencsak szakszerű gazdálkodás zajlott: a korabeli közösségek intenzíven, ugyanakkor átgondoltan hasznosították az esőerdők földjeit és hagytak tartós örökséget maguk után. A szakemberek szerint e felfogásnak példaértékűnek kellene lenni az esőerdők védelme kapcsán is.

Újra dúl a szerelem a vadmadaraknál

Pacsirták, sordélyok, énekes és fekete rigók, mezei poszáták és erdei pintyek énekétől hangosak reggelente a Körös–Maros Nemzeti Park tájai. Az apró testű madarak egyes fajainál megkezdődött a második költés időszaka, ezért ilyen hangosak a hímek a hajnali és kora reggeli órákban – hívta fel a figyelmet a jelenségre a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósága honlapján.