Back to top

Mag Norbert: Mecseki csobogás

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Mag Norbert fotográfust mutatjuk be, aki 15 évesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását.
„Lenyűgöz a természet sokszínűsége, változatossága, a színek kavalkádja, a hófedte dombos táj éppúgy, ahogyan a zöldellő erdők, és a virágba borult mezők. Minden évszaknak megvan a maga szépsége, amely megragad és megihlet."

"Szeretem megörökíteni a csodás tájat, a különleges helyszíneket, a partot mosó nyugodt folyót, avagy nyáron a viharos hullámokat a Balaton víztükrén. Munkám során rengeteg emberrel dolgozom, sokakkal életük egyik legszebb napján. Igyekszem rávilágítani arra, hogy a portréhoz, a jegyes, vagy esküvői fotósorozathoz a természet a legkiválóbb háttér, annál egyedibb környezetet aligha teremthetünk a műteremben."

Mecseki csobogás
Mecseki csobogás
Fotó: Mag Norbert

"Mikor tudomásomra jutott, hogy a Mecsek a hóolvadás következtében vízesést rejt a Kőlyuki barlangnál, tudtam, hogy ezt látnom és láttatnom kell. Lenyűgöző kép tárult elém. A kibontakozó tavasz, a fehér hópaplan vízesésként való megjelenése szemlélteti a természet folyamatos változását, a csodálatos körforgást, amely körülölel bennünket."

Mag Norbert fotográfus a szenvedélyének él immár több mint 10 éve. Először 15 éves korában fogott a kezébe fényképezőgépet, és már akkor tudta, hogy fotós szeretne lenni. A középiskolát követően kitanulta a szakmát, majd ismereteinek bővítése érdekében grafikusként végzett. Azóta is járja az országot, hogy minél több természeti csodát megörökíthessen. Szeretné megmutatni az embereknek, hogy fotográfus szemmel milyennek látja a világot. Fő tevékenysége az esküvőfotózás, de a párok „nagy napját” is előszeretettel örökíti meg természetközeli helyszíneken, ahogyan a kreatív fényképek legnagyobb része is ott készül.

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A kép­hez ter­mé­sze­tesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

Ma az erdőket ünnepli a világ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Körtvélyesi kilátó

Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni – Tatabánya várostól is karnyújtásnyira – a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

Szarvasgombászok figyelem: fontos határidő közeleg

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát gyűjteni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet. A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért nem indokolt a fokozottan tűzveszélyes időszak fenntartása.

Elkezdődik a tavaszi rókavakcinázás

2019. március 30-a és április 14-e között országosan megkezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása. Az immunizálás a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján zajlik. A tavaszi vakcinázás Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Tolna, Somogy, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben történik.