A globális kereskedelemnek köszönhetően kibővült a boltokban vagy piacokon elérhető friss zöldségek és gyümölcsök választéka. Újabb és újabb termékek jelennek meg, majd válnak egzotikumokból az állandó kínálat részévé, mivel nemcsak a készáru jut el viszonylag gyorsan a világ másik felén lévő termelőtől a fogyasztóig, hanem a zöldség és gyümölcsfajok termesztési területei is növekednek.
Az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. További előnye, hogy a többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.
Maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel. Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli. Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak, ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.
A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik.
A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.