A Mosa Meat cégnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót, közel 2,5 milliárd forintot. A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt.
A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatokból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képes előállítani.
Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Az előállító szerint az nagy kihívás, hogy lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz.
We’re announcing a €7.5M Series A investment from Merck Ventures, Bell Food Group and others to create the future of meat. Learn more:https://t.co/bu27Bg8L7c pic.twitter.com/zhchbm9OlS
— Mosa Meat (@mosa_meat) 2018. július 17.