0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Javában zajlik a dunavirágok nászrepülése

„Az idei évben valahogy minden olyan más.” Minden természeti jelenség korábban kezdődik és gyorsabban lezajlik. Legyen szó kis Apolló-lepkékről, szentjánosbogarakról, havasi cincérekről, szarvasbogarakról…vagy éppen az utóbbi napok során újra előtérbe kerülő dunavirágról.

A természetvédelmi oltalom alatt álló dunavirág (Ephoron virgo) a megszokottnál korábban kezdte még a napokban is zajló rajzását (nászrepülését). E szerény, rejtett lárvakort élő vízi lények most sosem látott tömegben keresik párjukat, csodálatos, de annál rövidebb nászrepülést produkálva.

Miután ezek a rövid életű kérészek éjszaka kezdik keresni párjukat, így számukra létfontosságúak a tájékozódást segítő fények. Ha élőhelyük közelében nincs mesterséges fényforrás, akkor a Hold és a csillagok fényjelei jelzik számukra a helyes irányt.

A sötétedés utáni tömegrajzást azonban megzavarja a közvilágításból eredő fényszennyezés.

A hagyományos ökológiai fényszennyezés (a közvilágítás vonzó hatása) és a közelmúltban felfedezett poláros fényszennyezés (az aszfalt és a vízfelszín optikai hasonlósága) ugyanis egymás hatását erősítve, ökológiai csapdaként hat viselkedésükre. A hidak lámpáinál kialakuló fénycsapdában a dunavirágok az aszfaltútig érő csóvákat alakítanak ki, végül pedig a számukra vizet utánzó aszfaltra petéznek és elpusztulnak.

A kutatók a megoldást a hidak aljára szerelt speciális, védő fénysorompó beüzemelésében látják: ez a víz felett tartaná a kérészeket, ezáltal petéik a folyóvízbe süllyedhetnének.

Érdekesség, hogy az utóbbi napokban nem csak a Duna közvetlen közelében észleltek kérész-rajzást – egy beszámoló szerint még az Örs vezért tér és Gödöllő között közlekedő HÉV-re is „felszállt” néhány egyed.

Hogy ez is a dunavirág-e, vagy netán valami más faj, még megoldásra vár. Ezért kérik a természetvédők a lakosság segítségét a facebookon keresztül:

 

Forrás: www.dunaipoly.hu