Back to top

Szarvasbőgő szeptember

A hétvégén belépünk Szent Mihály havába, azaz a naptári ősz első hónapjába. Ilyenkor csodálatos színekben pompázik az erdő, a fák piros, sárga, barna levelekbe öltöznek. Szeptember első hétvégéjén a meteorológusok szerint még meleg időre számíthatunk, melyet helyenként zivatarok kísérhetnek.
„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

Petőfi Sándor soraival hangolódunk az őszre. A nyári szünet utolsó napjait érdemes egy erdei kirándulással összekötni. Bakancsot fel! Irány az erdő! Az EGERERDŐ Zrt, turistaútjai jól járhatóak, a kisvasutak menetrend szerint közlekednek.

Fotó: Nagy Csaba

A szeptemberi erdő a gímbikák énekétől hangos a Bükkben és a Mátrában is. A gímszarvas bika jellegzetes bőgése a tehenek terelgetését szolgálja, és egyben a többi bikának jelzi elszántságát, erejét, pozícióját.

Aki még nem hallotta, annak különleges élményt nyújthat a szarvasok éneke, ezért az EGERERDŐ Zrt. a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton két alkalommal (szeptember 15. és szeptember 22.) szarvasbőgő kisvonatot indít a Stimecz-házhoz, ahol interaktív előadás, fotókiállítás is várja a kíváncsi érdeklődőket. Már lehet regisztrálni telefonon és e-mailben!

A szarvasbőgéssel elindul a vadászati szezon, melyben a vadászatok idején erdőlátogatási korlátozások várhatóak. Az erdőjárók a friss hírekről az erdőgazdálkodó facebook oldalán tájékozódhatnak!

Gasztrofesztivál

Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Vadételek ínyenceit várják a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra, Soponyára, ahol az EGERERDŐ Zrt. csapata is indul. Szeptember 1-jén trófeabemutatóval, tesztvezetéssel, fegyverbemutatóval, kulturális és gyerekeknek szóló programkavalkáddal is színesítik a rendezvényt, melynek fókuszában az ízek állnak. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Egri Erdészeti Nyílt Nap

Kedden, 9 és 16 óra között Erdészeti Nyílt Napot tart az EGERERDŐ Zrt. Egerben, az Érsekkertben. A program idei díszvendége a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja, aki a Bükk madárvilágának bemutatásával színesíti a programot. Regisztrálni még lehet a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Mi lesz a magánerdőkkel?

A stabil birtokszerkezet megteremtése és az igényekre szabott támogatáspolitika kialakítása jelenti ma a legnagyobb kihívást a magánerdő-gazdálkodásban – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2018. október 5-én rendezett éves nagyrendezvényén, Egerváron.

Szalóki Ági: a belső csend hangjai

Szalóki Ági a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat visszatérő vendége. Dalain átüt a szüntelen keresés, kísérletezés: a stílusok, műfajok játékos kóstolgatása ürügyén önmaga faggatása. Vallja, ha az ember belegabalyodik saját természetébe, segít a belső összhangot újrateremteni a minket körülvevő „nagy természet”.

Vasárnapig tart az Erdők hete programsorozat

Szórakoztató, erdészeti ismeretterjesztő programsorozattal várják országszerte 60 helyszínen a gyermekeket a XXII. Erdők hetén, október 1. és 7. között - mondta el Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) projektfelelőse.

Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.