Back to top

Szarvasbőgő szeptember

A hétvégén belépünk Szent Mihály havába, azaz a naptári ősz első hónapjába. Ilyenkor csodálatos színekben pompázik az erdő, a fák piros, sárga, barna levelekbe öltöznek. Szeptember első hétvégéjén a meteorológusok szerint még meleg időre számíthatunk, melyet helyenként zivatarok kísérhetnek.
„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

Petőfi Sándor soraival hangolódunk az őszre. A nyári szünet utolsó napjait érdemes egy erdei kirándulással összekötni. Bakancsot fel! Irány az erdő! Az EGERERDŐ Zrt, turistaútjai jól járhatóak, a kisvasutak menetrend szerint közlekednek.

Fotó: Nagy Csaba

A szeptemberi erdő a gímbikák énekétől hangos a Bükkben és a Mátrában is. A gímszarvas bika jellegzetes bőgése a tehenek terelgetését szolgálja, és egyben a többi bikának jelzi elszántságát, erejét, pozícióját.

Aki még nem hallotta, annak különleges élményt nyújthat a szarvasok éneke, ezért az EGERERDŐ Zrt. a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton két alkalommal (szeptember 15. és szeptember 22.) szarvasbőgő kisvonatot indít a Stimecz-házhoz, ahol interaktív előadás, fotókiállítás is várja a kíváncsi érdeklődőket. Már lehet regisztrálni telefonon és e-mailben!

A szarvasbőgéssel elindul a vadászati szezon, melyben a vadászatok idején erdőlátogatási korlátozások várhatóak. Az erdőjárók a friss hírekről az erdőgazdálkodó facebook oldalán tájékozódhatnak!

Gasztrofesztivál

Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Vadételek ínyenceit várják a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra, Soponyára, ahol az EGERERDŐ Zrt. csapata is indul. Szeptember 1-jén trófeabemutatóval, tesztvezetéssel, fegyverbemutatóval, kulturális és gyerekeknek szóló programkavalkáddal is színesítik a rendezvényt, melynek fókuszában az ízek állnak. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Egri Erdészeti Nyílt Nap

Kedden, 9 és 16 óra között Erdészeti Nyílt Napot tart az EGERERDŐ Zrt. Egerben, az Érsekkertben. A program idei díszvendége a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja, aki a Bükk madárvilágának bemutatásával színesíti a programot. Regisztrálni még lehet a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Újra Zambó Péter az OEE elnöke

Megtartotta tisztújító küldöttgyűlését az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A gyűlésen a küldöttek 2010 után immár a harmadik ciklusra választották meg az egyesület elnökének Zambó Pétert.

Fákat ajándékoz Cserkeszőlő erdésze a helyieknek

Egy helyi erdész önszorgalomból gyűjtött magokat, melyeket a saját portáján nevelt fává. Már három évesek a csemeték, és ideje, hogy végleges helyükre kerüljenek.

KSH: kevesebb termőföld magasabb áron cserélt gazdát tavaly

Kevesebb termőföld cserélt gazdát tavaly, mint az előző évben, miközben az árak emelkedése - az előző évinél lényegesen kisebb ütemben - folytatódott, és a földbérleti díjak is nőttek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványából.

Fában megelevenedő történelem

A kerítésen belépve, ösztönösen a gyerekkoromban gyakran emlegetett felirat jutott az eszembe: tiszta udvar, rendes ház. Nagy dicsőség volt hajdanán, ha valakinek a háza falán ilyen tábla díszelgett. Kiskanizsán, Wegroszta Zoltánéknál nemcsak a ház és az udvar rendezett és tiszta, hanem bizony a fafaragó műhelyben is példás rend uralkodik.

Interaktív tanösvény a Hármashatár-hegyen

A budapesti Hármashatár-hegy oldalában futó Guckler Károly-sétányon épített 3,5 kilométer hosszú, 14 interaktív táblát tartalmazó tanösvényt a Pilisi Parkerdő Zrt. 15 millió forint saját forrásból. A beruházást a természetjárók, valamint terepfutók által egyaránt kedvelt sétaút 100 éves évfordulója alkalmából adták át.

Nemcsak az erdőterület, a tűzveszély is nőtt a mediterránban

A mediterrán erdőterületek 2 százalékkal nőttek 2010 és 2015 között, a nagyságrendileg Szlovénia területével megegyező, 1,8 millió hektáros bővülésről az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Plan bleu – Kék terv a mediterrán erdők helyzetéről szóló közös jelentésében olvashatunk.

Erdei banditák ellen szövetkeznek erdészek és rendőrök

Folytatódott a Szigetvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére tavalyi évben indult együttműködési program a a baranyai erdészek és a rendőrök között. Ennek keretében a falopások és más erdészeti jogsértések, például az illegális szarvasagancs gyűjtés megelőzésében és felderítésében működnek együtt.

Erdőgazdálkodás egy nagyváros vonzásában

Magyarország legkeletibb megyéjének szívében, Nyíregyháza vonzáskörzetében, változatos termőhelyi viszonyok között működik a Nyíregyházi Erdészet. A térségben meghatározó az akácgazdálkodás, de kiemelt figyelmet fordítanak az itteni erdészek az őshonos fafajokból álló állományok fenntartására is. A nagyváros közelsége miatt a közjóléti tevékenység és a környezeti nevelés ugyancsak meghatározó.

AM: több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az erdészek együttműködését

Több stratégiai kérdés is megkívánja a kormányzat és az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) közötti szoros együttműködést, ilyen például az erdész szakma presztízsének növelése, az erdészeti oktatás fejlesztése, vagy a szakképzett emberi-erőforrás biztosítása.