Back to top

Szarvasbőgő szeptember

A hétvégén belépünk Szent Mihály havába, azaz a naptári ősz első hónapjába. Ilyenkor csodálatos színekben pompázik az erdő, a fák piros, sárga, barna levelekbe öltöznek. Szeptember első hétvégéjén a meteorológusok szerint még meleg időre számíthatunk, melyet helyenként zivatarok kísérhetnek.
„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

Petőfi Sándor soraival hangolódunk az őszre. A nyári szünet utolsó napjait érdemes egy erdei kirándulással összekötni. Bakancsot fel! Irány az erdő! Az EGERERDŐ Zrt, turistaútjai jól járhatóak, a kisvasutak menetrend szerint közlekednek.

Fotó: Nagy Csaba

A szeptemberi erdő a gímbikák énekétől hangos a Bükkben és a Mátrában is. A gímszarvas bika jellegzetes bőgése a tehenek terelgetését szolgálja, és egyben a többi bikának jelzi elszántságát, erejét, pozícióját.

Aki még nem hallotta, annak különleges élményt nyújthat a szarvasok éneke, ezért az EGERERDŐ Zrt. a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton két alkalommal (szeptember 15. és szeptember 22.) szarvasbőgő kisvonatot indít a Stimecz-házhoz, ahol interaktív előadás, fotókiállítás is várja a kíváncsi érdeklődőket. Már lehet regisztrálni telefonon és e-mailben!

A szarvasbőgéssel elindul a vadászati szezon, melyben a vadászatok idején erdőlátogatási korlátozások várhatóak. Az erdőjárók a friss hírekről az erdőgazdálkodó facebook oldalán tájékozódhatnak!

Gasztrofesztivál

Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Vadételek ínyenceit várják a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra, Soponyára, ahol az EGERERDŐ Zrt. csapata is indul. Szeptember 1-jén trófeabemutatóval, tesztvezetéssel, fegyverbemutatóval, kulturális és gyerekeknek szóló programkavalkáddal is színesítik a rendezvényt, melynek fókuszában az ízek állnak. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Egri Erdészeti Nyílt Nap

Kedden, 9 és 16 óra között Erdészeti Nyílt Napot tart az EGERERDŐ Zrt. Egerben, az Érsekkertben. A program idei díszvendége a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja, aki a Bükk madárvilágának bemutatásával színesíti a programot. Regisztrálni még lehet a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

A hétvégén már jár a szilvásváradi kisvasút

Ragyogóan napos hétvége elé nézhetünk. Éled a természet, itt-ott már madárcsicsergést is hallhatunk. Az időjárás előrejelzés szerint az éjszakai fagyok már elkerülnek minket, de persze a hideg völgyekben, északi oldalakon még erre is számíthatunk. Az erdei túrázáshoz tökéletes idő biztos sok embert kicsalogat az erdőbe, ahol jellemzően saras ösvényekre kell készülni.

Boldogságmorzsák egy életre

A ’80-as évekre az erdész szakma jókora kommunikációs deficitet halmozott fel. Mulasztásaink pótlására több lehetőség is kínálkozott, közülük az egyik legbiztatóbbnak a környezeti nevelésbe való bekapcsolódás tűnt. Miért is? A kutatások szerint az egyedfejlődés során az ember a környezeti kérdések iránt 4 – 10 éves korban a legnyitottabb, ráadásul akkor még nincs előítélete.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Fenyőelegyes lomberdők hazája

A Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének területei a megye nyugati csücskében helyezkednek el, a szlovén határ szomszédságában. Az erdő- és vadgazdálkodás mellett tevékenységének harmadik fontos pillére az öt év híján százesztendős fűrészüzem. A dimbes-dombos zalai táj turisztikai szempontból is megkapó: népszerű az erdei vasút, és virágzik a bakancsos, a futó, valamint a kerékpáros turizmus.

Hektáronként tízezer csemetét ültetnek a Sóstói-erdőben

Tavaly ősszel kezdődött fakitermelés Nyíregyházán a Sóstói-erdőben, a Sóstói úti vasúti felüljáró melletti mintegy kéthektáros, főként akác és tölgy fafajból álló területen. A fakitermelés még az elmúlt évben befejeződött, a faanyagot elszállították, a vágástakarítás és a talajelőkészítés is véget ért.

Nagy az érdeklődés az erdészeti szakképzés iránt

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetiszakmunkás-képzést indít, hogy megfeleljen a Budapest környéki erdőgazdálkodás kívánalmainak, és kiszámítható életpályát kínáljon az erdészeti vállalkozásoknál dolgozó szakembereknek. A főváros közelsége miatt ugyanis több szempontot és igényt kell figyelembe venni a terepi munkavégzéskor, miközben a térség munkaerő-felvevő képessége nagyobb az országos átlagnál.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Sünmentés a bécsi temetőkben

Néhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük.