Back to top

Újjászületett emlékhelyek

Tavaly 27 vallási vonatkozású erdei emlékhely és annak környezete újulhatott meg a Mecsekerdő Zrt. által kezelt területeken. Az egyes helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó információk online böngészhetők, de a téma iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a tartalom zsebfüzet formájában is megjelent.

Baranya megyét az aprófalvas településhálózat, a sokrétű történeti és sokszínű nemzetiségi gyökerek jellemzik, így a térségben viszonylag sok a vallási vonatkozású emlékhely. A több partnert összefogó kezdeményezés fa- és kőkeresztek, források és emlékművek helyreállításával, az egykori települések templomai helyén haranglábak felújításával tiszteleg az előző századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt.

keposzlop_mecsekerdo.jpg

A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után

A felújításokat a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) és helytörténeti, régészeti kutatómunka alapján a korabeli formához illeszkedve végezték, ám modern és időtálló megoldásokkal.

Az érintett helyszínek elszórtan helyezkednek el az erdőgazdaság működési területén, ezért a kiadvány külön térképszelvényeken jelölve, három fejezetre bontva mutatja be azokat, mintegy túrával egybekötött felfedezésre buzdítva az olvasót.

A füzet első fele a zselici helyszíneket mutatja be, ezt követik a Mecsek nyugati, illetve középső részén található emlékhelyek, míg a harmadik térképszelvény a hegység keleti szegletébe és a Baranyai-dombságba kalauzol bennünket.

maria_kut_2017_09_hpb-4.jpg

A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült
A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült

A fejlesztés keretében az emlékhelyek környezetét is rendezték, többnél erdei pihenőket is kialakítottak a bakancsos kirándulók nagy örömére.

A helyszíneken kihelyezett információs emléktáblákról és a kiadványból az adott emlékhelyhez kapcsolódó érdekes és értékes történeteket, legendákat is megismerhetünk a lelkes munkatársak és segítők sokrétű kutatómunkájának, visszaemlékezéseknek vagy a különböző felméréseknek köszönhetően.

A felújítást megelőző vagy korábbi állapotokat ábrázoló fotók, rekonstrukciós rajzok és térképek szemléltetik az egyes objektumok korabeli szerepét, a régi vagy éppen romos, valamint az immár újjászületett állapotát.

A fejlesztés a szaktárca által nyújtott forrásból, a Mecsek Egyesülettel és a Pécsi Egyházmegyével közösen valósult meg, az ünnepélyes átadásra 2017 októberében került sor a Sasrét-pusztai Mária szobor megáldásával. Az egyesülettel való együttműködés keretében a kezdeményezés tovább él, azóta további 5 helyszínen történt meg az értékmentés és még számos objektum vár arra, hogy méltó állapotban maradhasson mementó az utókor számára. Ebből fakadóan várhatóan a kiadványnak is lesz folytatása.

A zsebfüzet beszerezhető a Mecsek­erdő Zrt. pécsi központjában és a Mecsek Egyesületnél.

Szauer Melinda
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A lakosság nélkül nem sikerülhet az özönfajok visszaszorítása

Szeptember elején a Visegrádi-hegység több pontján erdészek és természetvédők közösen léptek fel a védett erdőkben megjelenő inváziós fajok ellen. Ez esetben a lágyszárúka közül a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorításán dolgoztak. A kezelések sikerültek, de a Visegrádi-hegység őshonos növénytakarójának fennmaradásához a helyi lakosság segítségét is kérik.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Hamarosan kikötőt kap a bajai hajómalom

Hamarosan megépülhet Duna-parti kikötője a nemrég elkészült bajai hajómalomnak, amelyet az október 6-ai Hajómalom Ünnepen búzaőrlés közben is megnézhetnek az érdeklődők - közölte a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke az MTI-vel.

Vasárnapig tart az Erdők hete programsorozat

Szórakoztató, erdészeti ismeretterjesztő programsorozattal várják országszerte 60 helyszínen a gyermekeket a XXII. Erdők hetén, október 1. és 7. között - mondta el Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) projektfelelőse.

A rossz idő ellenére is népszerű volt a NYÍRERDŐ Nap

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete a NYÍRERDŐ Napot a szabolcsi megyeszékhelyen. Szombaton a hűvös, borongós idő ellenére is sokan voltak a Sóstói-erdőben, az erdei tornapályánál lebonyolított programon: a Süni Futáson és a NYÍRERDŐ Családi Futáson összesen több mint 250-en vettek részt.

Ismét kinyitották az erdő kapuját

Jövőnk és az erdő jövőjének alapjai a gyermekek, ezért az erdészek nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek környezeti nevelésére. Az EGERERDŐ Zrt. 2011-ben indította el az erdészeti nyílt nap rendezvényét szlovák és lengyel társerdőgazdaságok ötletei alapján. Akkor még nem is hittük, hogy ez a gyerekeknek szóló program ekkora sikert fog aratni.

Növekvő erdeink a reflektorfényben

„Az erdészek kinyitották a természetkedvelők felé azt az ajtót, aminek nincs is kulcsa”- köszöntötte Visegrádon a résztvevőket Nagy István agrárminiszter, ahol a 30 éves jubileumát ünneplő Madas László Erdészeti Erdei Iskolában nyitotta meg a XXII. Erdők Hete rendezvénysorozatot.

Keresték a szálkát a gerendában a Nébih ellenőrei

Újabb átfogó ellenőrzési akciót hajtott végre a Nébih EUTR részlege. A kétnapos akció során ellenőrizték a hazánk felé irányuló fatermék-szállítmányokat a drávaszabolcsi határátkelőhelyen.

Az összetartozás jele: selmeci egyenruhák

Az egységes megjelenés, mint az egyenruha viselése erősíti a csoportszellemet, a belső összetartást és az önfegyelmet. A legismertebb egyenruha a katonai uniformis, de az állam egyéb hatalmi egységeinek tagjai (rendőrök, vasutasok, tengerészek, légitársaságok) is azt viselnek, rendszerint kék alapszínben.