Back to top

Újjászületett emlékhelyek

Tavaly 27 vallási vonatkozású erdei emlékhely és annak környezete újulhatott meg a Mecsekerdő Zrt. által kezelt területeken. Az egyes helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó információk online böngészhetők, de a téma iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a tartalom zsebfüzet formájában is megjelent.

Baranya megyét az aprófalvas településhálózat, a sokrétű történeti és sokszínű nemzetiségi gyökerek jellemzik, így a térségben viszonylag sok a vallási vonatkozású emlékhely. A több partnert összefogó kezdeményezés fa- és kőkeresztek, források és emlékművek helyreállításával, az egykori települések templomai helyén haranglábak felújításával tiszteleg az előző századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt.
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után

A felújításokat a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) és helytörténeti, régészeti kutatómunka alapján a korabeli formához illeszkedve végezték, ám modern és időtálló megoldásokkal.

Az érintett helyszínek elszórtan helyezkednek el az erdőgazdaság működési területén, ezért a kiadvány külön térképszelvényeken jelölve, három fejezetre bontva mutatja be azokat, mintegy túrával egybekötött felfedezésre buzdítva az olvasót.

A füzet első fele a zselici helyszíneket mutatja be, ezt követik a Mecsek nyugati, illetve középső részén található emlékhelyek, míg a harmadik térképszelvény a hegység keleti szegletébe és a Baranyai-dombságba kalauzol bennünket.

A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült
A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült

A fejlesztés keretében az emlékhelyek környezetét is rendezték, többnél erdei pihenőket is kialakítottak a bakancsos kirándulók nagy örömére.

A helyszíneken kihelyezett információs emléktáblákról és a kiadványból az adott emlékhelyhez kapcsolódó érdekes és értékes történeteket, legendákat is megismerhetünk a lelkes munkatársak és segítők sokrétű kutatómunkájának, visszaemlékezéseknek vagy a különböző felméréseknek köszönhetően.

A felújítást megelőző vagy korábbi állapotokat ábrázoló fotók, rekonstrukciós rajzok és térképek szemléltetik az egyes objektumok korabeli szerepét, a régi vagy éppen romos, valamint az immár újjászületett állapotát.

A fejlesztés a szaktárca által nyújtott forrásból, a Mecsek Egyesülettel és a Pécsi Egyházmegyével közösen valósult meg, az ünnepélyes átadásra 2017 októberében került sor a Sasrét-pusztai Mária szobor megáldásával. Az egyesülettel való együttműködés keretében a kezdeményezés tovább él, azóta további 5 helyszínen történt meg az értékmentés és még számos objektum vár arra, hogy méltó állapotban maradhasson mementó az utókor számára. Ebből fakadóan várhatóan a kiadványnak is lesz folytatása.

A zsebfüzet beszerezhető a Mecsek­erdő Zrt. pécsi központjában és a Mecsek Egyesületnél.

Szauer Melinda
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Van élet az antik után

Kíváncsian vártam ezt a találkozót Csordás Miklóssal, mivel tudtam, hogy különleges kapcsolat fűzi a fához – például gerendákat, szarufákat ment ki régi épületekből, hogy azok karakteres bútorokban, lakberendezési tárgyakban, padló- és falburkolatokban újjászületve élhessenek tovább. Merész összeállításokat, rusztikus finomságot és elhivatott bábáskodást tapasztalok minden szegletben és gesztusban.

Uniós jogot sért az új erdőtörvény?

Az Alkotmánybírósághoz fordul a 2017-ben módosított erdőtörvény miatt Székely László, az alapvető jogok biztosa - Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója javaslatára. A törvény sérti az európai uniós jogokat a Natura 2000 területek kezelésének módosításával és általában felborítja a természetvédelem és erdőgazdálkodás eddig meglévő egyensúlyát.

Légi távérzékelés a Mecsekben

A Mecsekerdő Zrt. horvát-magyar projektjének keretében 2017 októberétől komplex légi távérzékelési felméréseket végez a határ két oldalán.

Selmeci diákhagyományok: a szakestély

Ahogyan sorozatunk korábbi részében már említettük, a selmeci diákhagyományok részben az úgynevezett régi céhes hagyományokból eredeztethetők. A céhek rendszeresen tartottak mulatós esteket, amelyek általában nagy lakomával kezdődtek. A szűkös anyagiakkal rendelkező diákok ez utóbbiból csak az italozás szokását tartották meg, s legföljebb pogácsát vagy hagymás zsíroskenyeret fogyasztottak.

Kényelmes menedék a Zengő-nyeregben

A Mecsek legmagasabb pontjától keletre található esőbeálló az 1970-es évek vége óta kedvelt pihenőhelye a természetjáróknak. A „Viki pihenő” állapota olyan mértékben leromlott, hogy már balesetveszélyessé vált, így a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészete tavaly év végén saját forrásból újjávarázsolta a kis házikót és annak környezetét.

Erdészkéz alkotta Gemenc

Nem ősvadon, nem véletlenül létrejött különleges élőhely, hanem az elmúlt csaknem 150 év tervszerű erdőgazdálkodásának eredménye. Gemencet, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét a terület akkori tulajdonosai alakították ki a folyószabályozás eredményeképpen, majd az erdészek és a vízügyi szakemberek közös munkája őrizte meg és formálta az elmúlt mintegy másfél évszázadban, és formálja napjainkban is.

Újabb pályázati források az erdőgazdálkodók számára

Február 1-jén újra megnyílik a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett, Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek című pályázat, ezenkívül további négy célra, például erdősítésre is igényelhetnek még támogatást az erdőgazdálkodók - írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság az Agrárminisztérium közlésére hivatkozva.

Kádármester testközelből

Hegedüs Kornél közel 40 éve foglalkozik hordókészítéssel. A mesterséget apósától tanulta, majd három éves gyakorlati képzés után hozzá szegődött inasként. Több mint 30 éve kiállítója az expónak, egyedi kézi faragással készített hordóit és kültéri-beltéri virágedényeit rendszeresen magával hozza.

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.