Back to top

Újjászületett emlékhelyek

Tavaly 27 vallási vonatkozású erdei emlékhely és annak környezete újulhatott meg a Mecsekerdő Zrt. által kezelt területeken. Az egyes helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó információk online böngészhetők, de a téma iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a tartalom zsebfüzet formájában is megjelent.

Baranya megyét az aprófalvas településhálózat, a sokrétű történeti és sokszínű nemzetiségi gyökerek jellemzik, így a térségben viszonylag sok a vallási vonatkozású emlékhely. A több partnert összefogó kezdeményezés fa- és kőkeresztek, források és emlékművek helyreállításával, az egykori települések templomai helyén haranglábak felújításával tiszteleg az előző századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt.
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után

A felújításokat a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) és helytörténeti, régészeti kutatómunka alapján a korabeli formához illeszkedve végezték, ám modern és időtálló megoldásokkal.

Az érintett helyszínek elszórtan helyezkednek el az erdőgazdaság működési területén, ezért a kiadvány külön térképszelvényeken jelölve, három fejezetre bontva mutatja be azokat, mintegy túrával egybekötött felfedezésre buzdítva az olvasót.

A füzet első fele a zselici helyszíneket mutatja be, ezt követik a Mecsek nyugati, illetve középső részén található emlékhelyek, míg a harmadik térképszelvény a hegység keleti szegletébe és a Baranyai-dombságba kalauzol bennünket.

A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült
A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült

A fejlesztés keretében az emlékhelyek környezetét is rendezték, többnél erdei pihenőket is kialakítottak a bakancsos kirándulók nagy örömére.

A helyszíneken kihelyezett információs emléktáblákról és a kiadványból az adott emlékhelyhez kapcsolódó érdekes és értékes történeteket, legendákat is megismerhetünk a lelkes munkatársak és segítők sokrétű kutatómunkájának, visszaemlékezéseknek vagy a különböző felméréseknek köszönhetően.

A felújítást megelőző vagy korábbi állapotokat ábrázoló fotók, rekonstrukciós rajzok és térképek szemléltetik az egyes objektumok korabeli szerepét, a régi vagy éppen romos, valamint az immár újjászületett állapotát.

A fejlesztés a szaktárca által nyújtott forrásból, a Mecsek Egyesülettel és a Pécsi Egyházmegyével közösen valósult meg, az ünnepélyes átadásra 2017 októberében került sor a Sasrét-pusztai Mária szobor megáldásával. Az egyesülettel való együttműködés keretében a kezdeményezés tovább él, azóta további 5 helyszínen történt meg az értékmentés és még számos objektum vár arra, hogy méltó állapotban maradhasson mementó az utókor számára. Ebből fakadóan várhatóan a kiadványnak is lesz folytatása.

A zsebfüzet beszerezhető a Mecsek­erdő Zrt. pécsi központjában és a Mecsek Egyesületnél.

Szauer Melinda
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

A mi nótáink

„Amely diák Jénából asszony nélkül, Lipcséből veretlenül, Wittenbergából ép bőrrel, Selmecről pedig a Bursch-nóták nélkül kerül vissza szülőföldjére, az a legszánalomraméltóbb teremtménye az Istennek.” Ez a régi selmeci szentencia jól kifejezi, hogy a diákdalok mennyire fontosak voltak az akadémisták életében, s ez a tény a mai napig sem vesztett jelentőségéből.

Újra Zambó Péter az OEE elnöke

Megtartotta tisztújító küldöttgyűlését az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A gyűlésen a küldöttek 2010 után immár a harmadik ciklusra választották meg az egyesület elnökének Zambó Pétert.

Fákat ajándékoz Cserkeszőlő erdésze a helyieknek

Egy helyi erdész önszorgalomból gyűjtött magokat, melyeket a saját portáján nevelt fává. Már három évesek a csemeték, és ideje, hogy végleges helyükre kerüljenek.

Stájer-házi foglalkozások

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben létesítette erdészeti erdei iskoláját a Kőszegi-hegységben, a Stájer-házak egyikében. Majd két év múlva az egykori istálló és raktár helyén elkészült az erdei szálló, s azóta fogadhatunk osztályokat, csoportokat többnapos programra is. A másik egykori erdészházban pedig már 1996-ban kialakították az Erdészeti Múzeumot.

Újra kiérdemelte a Pilis a bioszféra rezervátum címet

Megerősítette az UNESCO a Pilisi Bioszféra Rezervátum státuszát, elismerve ezzel a Pilisben alkalmazott területkezelési módszereket, amelyek a gazdálkodás, a természetvédelem és a turisztikai igények kiszolgálásának összhangján alapulnak. A munka eredményeit közös fórumon mutatták be Esztergomban, többek között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek részvételével.

Erdei banditák ellen szövetkeznek erdészek és rendőrök

Folytatódott a Szigetvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére tavalyi évben indult együttműködési program a a baranyai erdészek és a rendőrök között. Ennek keretében a falopások és más erdészeti jogsértések, például az illegális szarvasagancs gyűjtés megelőzésében és felderítésében működnek együtt.

Erdőgazdálkodás egy nagyváros vonzásában

Magyarország legkeletibb megyéjének szívében, Nyíregyháza vonzáskörzetében, változatos termőhelyi viszonyok között működik a Nyíregyházi Erdészet. A térségben meghatározó az akácgazdálkodás, de kiemelt figyelmet fordítanak az itteni erdészek az őshonos fafajokból álló állományok fenntartására is. A nagyváros közelsége miatt a közjóléti tevékenység és a környezeti nevelés ugyancsak meghatározó.

AM: több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az erdészek együttműködését

Több stratégiai kérdés is megkívánja a kormányzat és az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) közötti szoros együttműködést, ilyen például az erdész szakma presztízsének növelése, az erdészeti oktatás fejlesztése, vagy a szakképzett emberi-erőforrás biztosítása.

Ezúttal a cser az áldozat

Az utóbbi évek környezeti változásai hatására több erdőtípusban felfedezhetünk eddig nem tapasztalt károkat. Egyes esetekben a gyengültség kárláncolat kialakulásához, és akár az erdő pusztulásához vezethet.