0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Akkora tűzifahiány várható idén, mint még soha

Egyre tovább gyűrűzik a munkaerőhiány. Az építőipar már elvitt minden munkára fogható embert, így nincs elég fakitermelő. Úgy tűnik, idén akkora tűzifahiány várható, mint még soha. Emiatt a kereskedők azt javasolják mindenkinek, hogy aki teheti, mielőbb szerezze be a téli tűzrevalót, mert ha már most hiánycikk, akkor a szezonban várhatóan még nehezebben és drágábban lehet majd csak hozzájutni.

„Egy hónapos határidők vannak, úgy tudom kiszállítani a fát, de még az sem biztos. Bejöhet egy rossz idő, és már vége is van” – erről beszélt az ATV Híradónknak Kovács Antal, fakitermelő.

Látszólag minden rendben a Nógrád megyei Szécsényben működő fatelepen. Fa van, a hasító gép egyfolytában dolgozik. A kereskedő azonban azt mondja, hogy ez csak a látszat, ahogy fogalmazott: hatalmas problémák vannak a tűzifával.

Kovács Antal akkora fahiányt, mint idén van, még sosem tapasztalt, pedig már 1990 óta dolgozik fakitermelőként.

„Az erdészethez lemegyek, azt mondják, hogy nincsen fa, mert nekik sincs. Nincsen fakitermelő. A fakitermelők felmentek Pestre dolgozni az építőiparba. Az építőipar minden olyan embert, aki ér valamit, elvitt. Az erdőn nincs ember” – fejtette ki a fakitermelő.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy

a piacon egyre gyakrabban jelennek meg olyan tűzifahirdetések, melyek csak a vásárlók becsapását szolgálják.

Ilyeneket az internetről már több tucatot tüntettek el a hatóságok, de a fa vásárláskor óvatosnak kell lenni.

Forrás: ATV