0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Veszíthet, aki késlekedik

Igyekezniük kell a termelőknek, nehogy lemaradjanak az időjárás okozta károk enyhítését célzó támogatásról. Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak. Ha ezt a kötelezettséget elmulasztják, búcsút inthetnek az ez évre járó juttatásnak is. A tavalyi bejelentések alapján mintegy 7,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a károsult gazdáknak.

Alig néhány napjuk van a mezőgazdasági termelőknek arra, hogy befizessék a kárenyhítési hozzájárulást. A Magyar Államkincstár által megjelölt bankszámlára szeptember 15-ig, azaz szombatig van lehetőségük átutalni az összeget az érintetteknek – írja a Magyar idők.

Fontos, hogy a kárenyhítési rendszer tagjai ne hagyják az utolsó pillanatra a fizetést, a határidő ugyanis a beérkezés idejét határozza meg és nem az utalás időpontjára vonatkozik.

Tekintettel arra, hogy szeptember 15-e idén szombati napra esik, fontos, hogy az átutalást minden érintett lehetőleg szeptember 13-án csütörtökön, de legkésőbb 14-én pénteken elindítsa pénzintézeténél, mert csak így teljesíthető a befizetési határidőre vonatkozó törvényi feltétel.

A fizetendő összegről a MÁK még július közepén határozatban tájékoztatta az érintett gazdákat, amit az egységes kérelemben bejelentett terület nagysága és a termesztett növénykultúra figyelembevételével állapítottak meg.

A határidőben befizetett összeg az egyik alapfeltétele annak, hogy baj esetén a kárenyhítő juttatást megkaphassák a termelők.

Tehát sokat veszíthet az, aki nem időben fizeti be a hozzájárulást. Azért sem érdemes kibújni a fizetési kötelezettség alól, mivel az összeg adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

Az agrárkárenyhítési rendszer ma – a mezőgazdasági biztosítások mellett – az egyetlen olyan struktúra, amely kompenzációt nyújt a termelőknek az időjárási károk okozta bevételkiesés esetén.

A kincstár az idén – az előző évben bejelentett károk után – összesen 7,14 milliárd forintot fizetett ki, ami 4268 gazdálkodó közt oszlott meg. Az időjárási kockázatok enyhítését célzó struktúra fejlesztésének eredményeként 2017-ben a programnak csaknem 75 ezer tagja volt. A rendszernek 64 400 termelő kötelezően a tagja volt, míg 10 500-an önként csatlakoztak a közösséghez.

A rendszer által lefedett terület így meghaladta a 3,7 millió hektárt. Az ez évi kárbejelentések alapján az idén elsősorban az aszály és a belvíz okozott jelentős károkat a termelőknek. Emellett jégesőre, téli fagyra és viharra is többen tettek kárbejelentést.

A termelőknek az aszálykárokat a károsodás növényen történő első észlelését követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 30-ig van lehetőségük bejelenteni.

Forrás: Magyar Idők