0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több, mint egymillió hektár erdő lett a lángok martaléka

A megelőzést célzó fokozott intézkedésekre van szükség az erdőtüzek növekvő kockázatának visszaszorításához - jelentette ki az európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről szóló, 2017-es eseteket rögzítő jelentésében az Európai Bizottság csütörtökön.

A jelentés szerint tavaly Európában 1,2 millió hektárnyi erdőt és földet pusztított el erdőtűz. Az eseteknek 127 polgári és tűzoltó halálos áldozata volt, a gazdasági kár pedig 10 milliárd euróra becsülhető.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért, valamint a Közös Kutatóközpontért (JRC) felelős biztos elmondta, az elmúlt néhány év adatai azt mutatják, hogy a tűzesetek száma és súlyossága növekszik. A Közös Kutatóközpont tudósai az európai erdőtűz-információs rendszeren keresztül folyamatosan nyomon követik az erdőtüzeket Európában.

„Az adatok összegyűjtése és elemzése révén a JRC segít a változások jobb megértésében, valamit alapot biztosít a nemzeti hatóságok számára a megelőzés és a tűzvédelmi felkészültség javítására”

– fogalmazott.

A bizottsági jelentés azt mutatja, hogy a tüzek a száraz és meleg nyári hónapokon (július-szeptember) kívül is jelentkeznek. 2017-ben a legkritikusabb hónapok a június és az október voltak, amikor a tüzek Portugáliát és Észak-Spanyolországot fenyegették.

Mint írták, továbbra is a mediterrán térség marad a leginkább érintett terület. Ennek ellenére a közelmúltban a szokatlanul száraz nyarak Közép- és Észak-Európában nagy erdőtüzeket okoztak olyan országokban – például Svédországban, Németországban és Lengyelországban -, amelyek eddig nagyon kevés hasonlót tapasztaltak.

A szöveg megjegyzi, hogy a legtöbb tüzet emberek okozták, amelyet fenntarthatatlan erdőgazdálkodási módszerek, az ökoszisztémák állapotának romlása, valamint a nagyon tűzveszélyes erdei fafajok ültetése segít elő.

A megelőzéshez megfelelő erdőgazdálkodási és földhasználati tevékenység szükséges, amely csökkentheti a tűzveszélyt és ellenállóbbá tehetik az erdőket a tüzekkel szemben – húzták alá.

Forrás: MTI