0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fenyvespuszta: nem csak gyerekeket várunk

A Mátra nyugati kapujában, Tartól 5 kilométerre az erdő mélyén bújik meg a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola. Messze a város zajától és a hétköznapok rohanásától egész évben várja az iskolásokat, és a nyugodt, csendes környezetre vágyó érdeklődőket.

A Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskolát 2014-ben építette újjá az Egererdő Zrt., 2016-tól fogadja ismét az erdei iskolás csoportokat és a szállóvendégeket egyaránt. Az erdei iskola mind a kilenc szobájához – az egyik akadálymentes – külön fürdőszoba tartozik. Az épületben egy időben harminc főt tudunk elszállásolni.

Az erdei iskola által kínált programok arra irányulnak, hogy a látogatók minél jobban megismerjék a természet működését, az erdő- és vadgazdálkodást, valamint rávilágítsanak a természet sokszínűségére.

A foglalkozások rugalmasak, és a gyerekek életkori sajátosságain kívül a csoportok hangulatát, érdeklődési körét is figyelembe veszik.

A gyerekek játszva tanulnak az erdei iskolában, és a tudást saját tapasztalatok, illetve egyéni felfedezések útján sajátítják el. A foglalkozások során a kreativitást is szabadjára engedjük, ezért fordulhat elő, hogy a feltett kérdésekre a legkülönbözőbb válaszok érkeznek, amik közül sokszor az elsőre legmeghökkentőbb megoldás a helyes.

Az erdei iskola épületétől szinte karnyújtásnyira, a Szalajka-patak partján található a Tuzson Arborétum. Alapítója, dr. Tuzson János főként tűlevelű egzóta fajokat telepített az 1928-ban létrehozott gyűjteménybe, és növények szaporításával is foglalkozott. Akkoriban gyógynövényeket is termesztettek a területen, ennek köszönhető, hogy a naposabb szegélyekben azóta is minden tavasszal virágzik Fenyvespuszta környékén a fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata). Az arborétum legidősebb fája a csaknem százéves atlaszcédrus (Cedrus atlantica). A Nógrád Megyei Értéktár Bizottság az arborétumot 2017-ben nógrádikummá nyilvánította.

Már hagyomány, hogy május végén a Tari Önkormányzat az Egererdő Zrt. támogatásával megrendezi a Tuzson napot Fenyvespusztán. Azon a napon az érdeklődők erdész szakvezetéssel túrázhatnak a Csevice-völgyön át Fenyves­pusz­tára. A túra során betekinthetnek az erdő- és vadgazdálkodás titkaiba, illetve lehetőségük van szakvezetéssel bejárni a Tuzson arborétumot is.

A gyerekeket erdészeti játszóház várja, ahol rácsodálkozhatnak, milyen összetett életközösség az erdő.

Az idei nyártól egy éjszakára a Fenyvespuszta mellett mintegy 200 méterre fekvő Cseresznyés-torok nyújt szállást az Erdei Vándortábor mátrai útvonalát teljesítő diákoknak és kísérőiknek. Ez a táborhely teljesen nomád, áramellátás és meleg víz nincsen, ami a gyermekeket nem is zavarja. Sőt, sokuk ezt élvezi a legjobban, meg persze azt, hogy azt csinálnak, amit szeretnének.

Senkit nem zavarnak, ha késő este a tábortűz körül hangosan énekelnek, vagy az elmúlt hét viccesebb pillanatain kacagnak.

A nomád táborhelyeken a gyerekek napelemes lámpákat használnak és lajtos kocsiból tisztálkodnak. Az élmények száma és a jókedv pedig határtalan. Fenyvespusztán, a Cseresznyés-torokban az erdei vándorok tudását is igyekszünk gyarapítani. A foglalkozásoktól és a játéktól az eső sem tántorít el minket, hiszen az érdekes feladatok egy részét éppen esős időre találtuk ki.

Idén újra a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola udvara adott otthont a Muzsikál az erdő rendezvény második napjának is, amikor kivételesen nem a madárcsicsergéstől, hanem kiváló zeneművészek előadásától zengett az erdő.

A fenyvespusztai programok között minden korosztály találhat kedvére valót! Érdemes (legalább) egyszer ellátogatni hozzánk!

Vajda-Bender Boglárka

Érdeklődés, jelentkezés:
Egererdő Zrt. Bátonyterenyei Erdészet
Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola
GPS-koordináta: 47.93936, 19.79633
Telefon: +36 (23) 535-281, Mobil: +36 (30) 221-4231
E-mail: bender.boglarka@egererdo.hu

Forrás: A Mi Erdőnk