0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.

A szakértő a Sokszínű Vidéknek nyilatkozva arról beszélt, a 2018-as termés gyenge közepesnek mondható, és lehet, hogy a hosszú, hat hónapig tartó nyár nem a kedvence a gombának.

Ulrich Józseftől ugyanakkor jó hírekkel is szolgált: a szarvasgomba erdő telepítésének támogatásáról szóló, 100 százalékos támogatásintenzitású pályázat határidejét egy évvel meghosszabbították, így 2019. június 30-ig lehet beadni a szükséges papírokat.

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák: annak akár 10–20-szorosát.

A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges. Az első e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát.

A SZOE elnöke közölte, a látókörébe tartozó szarvasgomba erdő telepítések területe jelenleg körülbelül 50 hektár, amely úgy 30 fő termesztőt takar. Becslések és gyűjtési naplók összegzése szerint Magyarországon megközelítőleg 20-25 tonna szarvasgomba kerül a kosarakba évente.

2014 nyarán Jászivány térségében került elő eddig Magyarországon a legnagyobb nyári szarvasgomba: a súlya megtalálásakor 1280 grammot nyomott, és így 2 dekagrammal maradt el akkor a világrekordtól.

Forrás: Sokszínű Vidék