0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Európai Madármegfigyelő Napok

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Idén október 1–2. között tartják meg hazánkban a programot, amely idén ünnepli 30. évfordulóját. A kezdeményezés célja egyrészt információgyűjtés az őszi madárvonulásról, másodsorban az érdeklődők természetben való kikapcsolódása.

A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője. A megfigyelés egyébként az európai országok között zajlik: a versenyben a helyszínek és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. A magyar madárkedvelők megfigyelést tekintve igencsak kitesznek magukért, ugyanis az utóbbi években hazánk mindig az első három helyezett között szerepelt.

A Magyar Madártani Egyesület az Európai Madármegfigyelő Napok során begyűjtött adatokat 2017 óta online felületen várja. Az online felület felhasználóbarát, olyan adatokat kell kitölteni, mint a megfigyelés ideje, helyszíne, a leggyakrabban megfigyelt madárfaj, annak pontos példányszáma, de egyéb ritka faj jelentésére is van lehetőség.

A felület okos telefonon is tökéletesen működik, akár terepen is kitölthető, körülbelül egy percet vesz igénybe.

A beérkező adatokat az MME kollégái összesítik, majd továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek minden évben más, a programban szereplő ország ad otthont.

Az érdeklődőknek nem kötelező a madármegfigyelésre tervezett túrákon részt venniük, akár a saját kertjükben, sétájuk során egy parkban is eljuttathatják észlelési eredményeiket, így egyéni megfigyelésekkel is hozzájárulhatnak Magyarország sikeres részvételéhez.

Az országos megfigyelési túrák időpontja és helyszínei, valamint az észlelési online felület ide kattintva érhető el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu