Back to top

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár köszöntőjében felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetvédelemben

az állam mellett a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a polgármestereknek és a helyben élőknek is együtt kell működniük.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A rendezvényen a környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, 1958-ban döntött úgy az Országos Természetvédelmi Tanács, hogy védett területet hoz létre a Velencei-tó mentén 420 hektár kiterjedéssel. Rácz András elmondta, hogy ezen a területen rendkívül gazdag és színes az élővilág, a számos madárfaj mellett, 200 hektár úszóláp és a hagymaburok orchidea is megtalálható itt.

Beszédében az államtitkár kitér arra is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a térségben az előző uniós költségvetési ciklusban félmilliárd forint értékben hajtott végre fejlesztést, a mostani uniós pénzügyi időszakban pedig szintén 500 millió forintért valósulnak meg beruházások. 2010 óta 81 darab országos jelentőségű természetvédelmi területet jelöltek ki 4000 hektár kiterjedésben, illetve a korábbi területek 1100 hektárral bővültek, így jelenleg az ország területének több mint 9 százaléka védett. A természeti értékek kezelését a magyarországi 10 Nemzeti Parki Igazgatóság területén 1400 munkatárs látja el – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az ünnepségen Füri András, a DINPI igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terület védetté nyilvánítása annak idején a vadászatok és a tojásgyűjtések miatt vált szükségessé. Az igazgató a terület zoológiai értékeit sorolva a réti szöcskerákra, a fészkelő kanalas gémekre, vörös gémekre és nagy kócsagokra hívta fel a figyelmet. Füri András kiemelte, a Nemzeti Park olyan programokat szervez a természetvédelmi területen, amelyekkel gyerekeknek és felnőtteknek igyekszenek közvetlenül is bemutatni a környezeti értékeket. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy

szeretnék bővíteni a 420 hektárnyi természetvédelmi területet, és egy szabadtéri természetismeretei parkot is kialakítanának a már meglévő és korábban felújított kutatóház mellett.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csarna-völgyi kisvasút: az érem másik oldala

Tavaly év végén nagy hullámokat vetett a Börzsöny északi völgyében tervezett kisvasút-helyreállítási projekt, aminek a megakadályozása érdekében jelentős erőket mozgósított a természetvédelem, a legutolsó információk szerint sikeresen. A projekt tehát lefújva, marad a romhalmaz a Csarna-völgyben.

Január végétől lehet jelentkezni az idei vándortáborokra

Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban.

Hétmilliárd forint támogatás energiahatékonysági célokra

A Vidékfejlesztési Program energiahatékonyságot támogató pályázatának keretében első körben 128 kérelem támogatásáról és mintegy 7 milliárd forint megítéléséről határozott az Agrárminisztérium. A döntésnek köszönhetően mezőgazdasági üzemek, illetve élelmiszeripari kisvállalkozások juthatnak fejlesztési forráshoz.

Vidékfejlesztési támogatással újult meg két közösségi központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Egyelőre még rejtély, hogy miért mélyül a Dráva

Egy jelenleg zajló projektben vizsgálják a vízügyi szakemberek a Dráva medermélyülését. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centit jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

Egy okostelefon is elég a hétvégi bagolyszámláláshoz

A múlt hétvégi sas-szinkron után a mostanin a baglyokat számlálják az országban. Az évente ismétlődő erdei fülesbagoly telelőhely felmérésben bárki részt vehet. Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Párt találtak Rómeónak, a világ legmagányosabb békájának - videóval!

A tudósok versenyfutása az idővel úgy tűnik, véget ért. Egy expedíció során ugyanis öt Sehuencas-vízibékát (ejtsd: széjuenkássz) találtak, melyek jelenleg a Rómeónak is otthont adó természettudományi múzeumban, karanténban várják a nagy találkozást.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.

Indul az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM

Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakert kezdeményezéseik összehangolásaként országos iskolakert-fejlesztési programot indít januárban, melynek keretében tankertet hoznak létre a nagyvárosi iskolákban. A program legfontosabb célja a szemléletformálás.