Back to top

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár köszöntőjében felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetvédelemben

az állam mellett a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a polgármestereknek és a helyben élőknek is együtt kell működniük.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A rendezvényen a környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, 1958-ban döntött úgy az Országos Természetvédelmi Tanács, hogy védett területet hoz létre a Velencei-tó mentén 420 hektár kiterjedéssel. Rácz András elmondta, hogy ezen a területen rendkívül gazdag és színes az élővilág, a számos madárfaj mellett, 200 hektár úszóláp és a hagymaburok orchidea is megtalálható itt.

Beszédében az államtitkár kitér arra is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a térségben az előző uniós költségvetési ciklusban félmilliárd forint értékben hajtott végre fejlesztést, a mostani uniós pénzügyi időszakban pedig szintén 500 millió forintért valósulnak meg beruházások. 2010 óta 81 darab országos jelentőségű természetvédelmi területet jelöltek ki 4000 hektár kiterjedésben, illetve a korábbi területek 1100 hektárral bővültek, így jelenleg az ország területének több mint 9 százaléka védett. A természeti értékek kezelését a magyarországi 10 Nemzeti Parki Igazgatóság területén 1400 munkatárs látja el – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az ünnepségen Füri András, a DINPI igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terület védetté nyilvánítása annak idején a vadászatok és a tojásgyűjtések miatt vált szükségessé. Az igazgató a terület zoológiai értékeit sorolva a réti szöcskerákra, a fészkelő kanalas gémekre, vörös gémekre és nagy kócsagokra hívta fel a figyelmet. Füri András kiemelte, a Nemzeti Park olyan programokat szervez a természetvédelmi területen, amelyekkel gyerekeknek és felnőtteknek igyekszenek közvetlenül is bemutatni a környezeti értékeket. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy

szeretnék bővíteni a 420 hektárnyi természetvédelmi területet, és egy szabadtéri természetismeretei parkot is kialakítanának a már meglévő és korábban felújított kutatóház mellett.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.