Back to top

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár köszöntőjében felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetvédelemben

az állam mellett a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a polgármestereknek és a helyben élőknek is együtt kell működniük.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A rendezvényen a környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, 1958-ban döntött úgy az Országos Természetvédelmi Tanács, hogy védett területet hoz létre a Velencei-tó mentén 420 hektár kiterjedéssel. Rácz András elmondta, hogy ezen a területen rendkívül gazdag és színes az élővilág, a számos madárfaj mellett, 200 hektár úszóláp és a hagymaburok orchidea is megtalálható itt.

Beszédében az államtitkár kitér arra is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a térségben az előző uniós költségvetési ciklusban félmilliárd forint értékben hajtott végre fejlesztést, a mostani uniós pénzügyi időszakban pedig szintén 500 millió forintért valósulnak meg beruházások. 2010 óta 81 darab országos jelentőségű természetvédelmi területet jelöltek ki 4000 hektár kiterjedésben, illetve a korábbi területek 1100 hektárral bővültek, így jelenleg az ország területének több mint 9 százaléka védett. A természeti értékek kezelését a magyarországi 10 Nemzeti Parki Igazgatóság területén 1400 munkatárs látja el – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az ünnepségen Füri András, a DINPI igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terület védetté nyilvánítása annak idején a vadászatok és a tojásgyűjtések miatt vált szükségessé. Az igazgató a terület zoológiai értékeit sorolva a réti szöcskerákra, a fészkelő kanalas gémekre, vörös gémekre és nagy kócsagokra hívta fel a figyelmet. Füri András kiemelte, a Nemzeti Park olyan programokat szervez a természetvédelmi területen, amelyekkel gyerekeknek és felnőtteknek igyekszenek közvetlenül is bemutatni a környezeti értékeket. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy

szeretnék bővíteni a 420 hektárnyi természetvédelmi területet, és egy szabadtéri természetismeretei parkot is kialakítanának a már meglévő és korábban felújított kutatóház mellett.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

A mérgezett méhek antiszociálisak lesznek

A méhek szociális viselkedése nagyon fontos az életmódjuk szempontjából: akár táplálkoznak, élelmet gyűjtenek, az utódaikat nevelik vagy éppen a fészküket hűtik, fűtik, építik és javítják, a kolónia minden feladatot egy egységként végez.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

A mangalicának helye van a modern sertéstenyésztésben is

A magyar kormány célja, hogy a sertés és benne a manglica tenyésztés nyereséges tevékenység legyen, hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, az Agrárminisztériumban megrendezett Mangalica szakmai napon.