Back to top

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Élelmiszeripari koordinátor-hálózatot alakított ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A testület ezzel a lépéssel az élelmiszer előállító vállalkozások iparágon belüli fejlődését kívánja elősegíteni - írja a hirado.hu. A kamara szerint ugyanis a magyar élelmiszeriparnak alapvetően két fő feladata van:

az egyik, hogy a hazai mezőgazdasági termelésből származó élelmiszer alapanyagok minél nagyobb részét képes legyen felhasználni, másrészt hogy abból jó minőségű terméket állítson elő a magyar lakosság számára

– hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Felvetették, vajon tudunk-e megfelelő hozzáadott értékkel élelmiszeripari terméket előállítani úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

A NAK öt éve alakult meg, amivel egy nemzetközi szinten is szokatlan helyzet alakult ki. Míg korábban az Agrárkamara egy önkéntes tagságon alapuló köztestület volt, illetve csak a mezőgazdasági termelőket foglalta magába, az újjáalakulás keretei között a törvény betűje okán kötelező tagság jött létre és az élelmiszeripari feldolgozók is bekerültek a kamarába – tájékoztatott Éder Tamás a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.

Elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy vélték, hogy a tagokat napi szinten megtalálni képes hálózatot kell kiépíteni. Ezért is jött létre az élelmiszeripari koordinátor-hálózat. Az ebben dolgozók feladata, hogy a tagokhoz ellátogassanak, az ő véleményüket, álláspontjukat összegyűjtsék, ezzel szeretnék az élelmiszeripari előállítók és a döntéshozók közötti információáramlást felélénkíteni – hangsúlyozta Éder Tamás. Elmondta:

a koordinátorok szeptember elején álltak munkába, néhány hetes felkészítés után. Az eddigi tapasztalatok szerint meglehetősen pozitív visszhangja van a látogatásoknak.
Veszteség vagy pazarlás?

A műsorban felvetődött az, hogy az élelmiszerpazarlást legtöbbször a fogyasztókhoz szoktuk kapcsolni, de vajon mennyiben kötődik ez az élelmiszeripari előállítókhoz. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban elmondta, a téma kapcsán tisztázni kell két fogalmat. Az egyik az élelmiszerveszteség a másik pedig az élelmiszerpazarlás. A gazdálkodó többnyire törekszik arra, hogy ne pazarolja az élelmiszert, de egyes mezőgazdasági és termelési helyzetben veszteség érheti őt – fogalmazott. Elmondta:

Fotó: nak.hu
az élelmiszerbanknál azon dolgoznak, hogy amennyiben adott esetben az élelmiszerveszteség nem csökkenthető, de

fogyasztható élelmiszerről van még szó, akkor ezeket a megsemmisítés helyett inkább rászoruló családokhoz jussanak el.

Cseh Balázs elmondta, napi rendszerességgel keletkeznek olyan élelmiszerveszteségek, amelyek átadhatóak lehetnek a rászoruló családok részére, ezzel csökkentve az élelmiszerpazarlást Magyarországon.

Anyagi és élelmiszeri veszteség

Éder Balázs egyetértett azzal, hogy fontos különválasztani az élelmiszerfelesleg és élelmiszerpazarlás fogalmait, amiket egyébként nehéz szétválasztani. Tájékoztatott: amíg egy mezőgazdasági termékből feldolgozott élelmiszer lesz, veszteség keletkezik, aminek két formája van. Az egyik a természetes technológiai feldolgozási veszteség. A másik pedig a nem természetes, amikor a gyártás során technológiai problémákból kifolyólag nem megfelelő termék keletkezik.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Belendültek az édességgyártók

Növekszik az édességgyártók forgalma, a vásárlók a minőségi termékeket keresik, és a tendencia várhatóan folytatódik. Ám a szektor tart a népegészségügyi termékadó jövő évi emelésének hatásától, és sújtja a munkaerőhiány is.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.