Back to top

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Élelmiszeripari koordinátor-hálózatot alakított ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A testület ezzel a lépéssel az élelmiszer előállító vállalkozások iparágon belüli fejlődését kívánja elősegíteni - írja a hirado.hu. A kamara szerint ugyanis a magyar élelmiszeriparnak alapvetően két fő feladata van:

az egyik, hogy a hazai mezőgazdasági termelésből származó élelmiszer alapanyagok minél nagyobb részét képes legyen felhasználni, másrészt hogy abból jó minőségű terméket állítson elő a magyar lakosság számára

– hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Felvetették, vajon tudunk-e megfelelő hozzáadott értékkel élelmiszeripari terméket előállítani úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

A NAK öt éve alakult meg, amivel egy nemzetközi szinten is szokatlan helyzet alakult ki. Míg korábban az Agrárkamara egy önkéntes tagságon alapuló köztestület volt, illetve csak a mezőgazdasági termelőket foglalta magába, az újjáalakulás keretei között a törvény betűje okán kötelező tagság jött létre és az élelmiszeripari feldolgozók is bekerültek a kamarába – tájékoztatott Éder Tamás a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.

Elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy vélték, hogy a tagokat napi szinten megtalálni képes hálózatot kell kiépíteni. Ezért is jött létre az élelmiszeripari koordinátor-hálózat. Az ebben dolgozók feladata, hogy a tagokhoz ellátogassanak, az ő véleményüket, álláspontjukat összegyűjtsék, ezzel szeretnék az élelmiszeripari előállítók és a döntéshozók közötti információáramlást felélénkíteni – hangsúlyozta Éder Tamás. Elmondta:

a koordinátorok szeptember elején álltak munkába, néhány hetes felkészítés után. Az eddigi tapasztalatok szerint meglehetősen pozitív visszhangja van a látogatásoknak.
Veszteség vagy pazarlás?

A műsorban felvetődött az, hogy az élelmiszerpazarlást legtöbbször a fogyasztókhoz szoktuk kapcsolni, de vajon mennyiben kötődik ez az élelmiszeripari előállítókhoz. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban elmondta, a téma kapcsán tisztázni kell két fogalmat. Az egyik az élelmiszerveszteség a másik pedig az élelmiszerpazarlás. A gazdálkodó többnyire törekszik arra, hogy ne pazarolja az élelmiszert, de egyes mezőgazdasági és termelési helyzetben veszteség érheti őt – fogalmazott. Elmondta:

Fotó: nak.hu
az élelmiszerbanknál azon dolgoznak, hogy amennyiben adott esetben az élelmiszerveszteség nem csökkenthető, de

fogyasztható élelmiszerről van még szó, akkor ezeket a megsemmisítés helyett inkább rászoruló családokhoz jussanak el.

Cseh Balázs elmondta, napi rendszerességgel keletkeznek olyan élelmiszerveszteségek, amelyek átadhatóak lehetnek a rászoruló családok részére, ezzel csökkentve az élelmiszerpazarlást Magyarországon.

Anyagi és élelmiszeri veszteség

Éder Balázs egyetértett azzal, hogy fontos különválasztani az élelmiszerfelesleg és élelmiszerpazarlás fogalmait, amiket egyébként nehéz szétválasztani. Tájékoztatott: amíg egy mezőgazdasági termékből feldolgozott élelmiszer lesz, veszteség keletkezik, aminek két formája van. Az egyik a természetes technológiai feldolgozási veszteség. A másik pedig a nem természetes, amikor a gyártás során technológiai problémákból kifolyólag nem megfelelő termék keletkezik.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.