Back to top

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Élelmiszeripari koordinátor-hálózatot alakított ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A testület ezzel a lépéssel az élelmiszer előállító vállalkozások iparágon belüli fejlődését kívánja elősegíteni - írja a hirado.hu. A kamara szerint ugyanis a magyar élelmiszeriparnak alapvetően két fő feladata van:

az egyik, hogy a hazai mezőgazdasági termelésből származó élelmiszer alapanyagok minél nagyobb részét képes legyen felhasználni, másrészt hogy abból jó minőségű terméket állítson elő a magyar lakosság számára

– hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Felvetették, vajon tudunk-e megfelelő hozzáadott értékkel élelmiszeripari terméket előállítani úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

A NAK öt éve alakult meg, amivel egy nemzetközi szinten is szokatlan helyzet alakult ki. Míg korábban az Agrárkamara egy önkéntes tagságon alapuló köztestület volt, illetve csak a mezőgazdasági termelőket foglalta magába, az újjáalakulás keretei között a törvény betűje okán kötelező tagság jött létre és az élelmiszeripari feldolgozók is bekerültek a kamarába – tájékoztatott Éder Tamás a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.

Elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy vélték, hogy a tagokat napi szinten megtalálni képes hálózatot kell kiépíteni. Ezért is jött létre az élelmiszeripari koordinátor-hálózat. Az ebben dolgozók feladata, hogy a tagokhoz ellátogassanak, az ő véleményüket, álláspontjukat összegyűjtsék, ezzel szeretnék az élelmiszeripari előállítók és a döntéshozók közötti információáramlást felélénkíteni – hangsúlyozta Éder Tamás. Elmondta:

a koordinátorok szeptember elején álltak munkába, néhány hetes felkészítés után. Az eddigi tapasztalatok szerint meglehetősen pozitív visszhangja van a látogatásoknak.
Veszteség vagy pazarlás?

A műsorban felvetődött az, hogy az élelmiszerpazarlást legtöbbször a fogyasztókhoz szoktuk kapcsolni, de vajon mennyiben kötődik ez az élelmiszeripari előállítókhoz. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban elmondta, a téma kapcsán tisztázni kell két fogalmat. Az egyik az élelmiszerveszteség a másik pedig az élelmiszerpazarlás. A gazdálkodó többnyire törekszik arra, hogy ne pazarolja az élelmiszert, de egyes mezőgazdasági és termelési helyzetben veszteség érheti őt – fogalmazott. Elmondta:

Fotó: nak.hu
az élelmiszerbanknál azon dolgoznak, hogy amennyiben adott esetben az élelmiszerveszteség nem csökkenthető, de

fogyasztható élelmiszerről van még szó, akkor ezeket a megsemmisítés helyett inkább rászoruló családokhoz jussanak el.

Cseh Balázs elmondta, napi rendszerességgel keletkeznek olyan élelmiszerveszteségek, amelyek átadhatóak lehetnek a rászoruló családok részére, ezzel csökkentve az élelmiszerpazarlást Magyarországon.

Anyagi és élelmiszeri veszteség

Éder Balázs egyetértett azzal, hogy fontos különválasztani az élelmiszerfelesleg és élelmiszerpazarlás fogalmait, amiket egyébként nehéz szétválasztani. Tájékoztatott: amíg egy mezőgazdasági termékből feldolgozott élelmiszer lesz, veszteség keletkezik, aminek két formája van. Az egyik a természetes technológiai feldolgozási veszteség. A másik pedig a nem természetes, amikor a gyártás során technológiai problémákból kifolyólag nem megfelelő termék keletkezik.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.