0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fekete járdoványtól a kékfrankoson át a borsmentáig

Régi, újra felfedezett és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borokat is kóstolhattak a résztvevők az ismertebb nedűk mellett szombaton, Magyar Borok Mustráján Keszthelyen a Balaton Színházban.

Több mint hatvan magyar és Kárpát-medencei szőlőfajta több mint kétszáz fajta borából kóstolhattak a vendégek a Magyar Borok Mustráján – írja a zaol.hu.

Idén is megjelentek új fajták és termelők, például a pécsi kutatóintézet által nemesített Borsmenta nedűjét és a dr. Bakonyi Károly által nemesített, idén állami elismerést kapott Messiás is.

A régi, újra felfedezett magyar fajták közül pedig a poharakba kerülhetett például a csókaszőlő vagy a fekete járdovány. Mivel az idei esztendő a Kékfrankos éve, ezért e bor széles kínálatban volt jelen a rozétól a könnyebb vörösborokon át a legtestesebbekig.

-Több mint harminc tételből álló kékfrankos válogatással vártuk a kóstolókat. Ez a fajta majdnem az összes termőterületen megtalálható Magyarországon, de főként a szekszárdi, soproni borvidéken, villányi és egri borvidék adja a leghíresebb kékfrankosokat. De hoztunk szép számmal balatoniakat is, a déli és az északi parton is egyre többen foglalkoznak ezzel a fajtával. Ez egy nagyon fűszeres, gyümölcsösebb, ízvilágú bor, főként meggyes aromákat tartalmazó általában közepesen testes elegáns vörösbor – mondta el zaol.hu.-nak Pampetrics Milán, a borsor összeállítója. S mielőtt a közönség megízlelhette volna a nedűket,

Csengei Ágota, a Balaton Színház igazgatójának üdvözlő szavai után Ruzsics Ferenc polgármester mondott köszöntőt, majd dr. Szabó István, a Da Bibere Zalai Borlovagrend képviseletében nyitotta meg a rendezvényt, s mint az hagyomány, e rendezvényen tisztelegtek dr. Bakonyi Károly emléke és munkássága előtt. A bormustrán szőlészettel, borászattal és gasztronómiával kapcsolatos előadások, végezetül pedig a Vagabond Trió koncertje várta a résztvevőket.

Forrás: zaol.hu