Back to top

Stájer-házi foglalkozások

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben létesítette erdészeti erdei iskoláját a Kőszegi-hegységben, a Stájer-házak egyikében. Majd két év múlva az egykori istálló és raktár helyén elkészült az erdei szálló, s azóta fogadhatunk osztályokat, csoportokat többnapos programra is. A másik egykori erdészházban pedig már 1996-ban kialakították az Erdészeti Múzeumot.

Erdei iskola az Alpokalján
Erdei iskola az Alpokalján

12 állomásos tanösvény

A Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskolához tartozik a 2015-ben létesített Öreg bükk Tanösvény, amely a közeli erdőben halad 2,5 kilométer hosszan, 12 állomással. Ezek:

  1. Köszöntő
  2. Hegyi csermely állatai
  3. Az erdő sokfélesége (forgatható kockák kiegészítő táblával)
  4. Kétéltűek Hüllők
  5. Madarak I. – a darázsölyvtől a fehérhátú harkályig
  6. Madarak II. – énekesmadarak
  7. Kisemlősök
  8. Szőrmés ragadozók
  9. Vadfajok a Kőszegi-hegységben Virágos növények (forgatható kockák, ismertető szöveggel)
  10. A Kőszegi-hegység kutatói és gondozói

A szálló négy szobájában összesen 30 főt tudunk egy időben elhelyezni. Minden szobához vizesblokk csatlakozik, továbbá jól felszerelt konyha is rendelkezésre áll. Negyedik építményünk a lebontott munkásszálló alapján kialakított terasz, mely részben esőbeálló, és mellette kijelölt tűzrakó hely található.

A Stájer-házak a Kőszegi-hegység északi oldalán állnak, Kőszeg várostól 10 kilométerre aszfaltozott erdészeti úton érhetők el.

Bár az útnak az Okmányos/Kincs-pihenőtől induló szakasza elzárt a közforgalom elől, az erdei iskolába érkező vendégek természetesen kapnak úthasználati engedélyt. Velemből is megközelíthetők a Stájer-házak, a Szent Vid- és a Hörmann-forrás érintésével, hasonlóan, mint Kőszeg felől. A Stájer-házak mellett vezet az Országos Kéktúra nyomvonala, amelynek egyik végpontja az Írott-kő, s ahová az erdei iskolásokkal is felmegyünk közepes túránk keretében.

Honnan ered a Stájer-házak elnevezése?

A név eredetének magyarázata kiváló lehetőség az erdőgazdálkodás történetének felvázolására, mely egyben erdőpedagógiai programunk alapja is. Mindenekelőtt azonban meghatározzuk: mi is az erdő? A kérdésre aztán, hogy mi az erdő haszna az ember számára, a gyerekek szinte kivitel nélkül azt válaszolják: tisztítja a levegőt. Természetesen meg- erősítjük ezt, azonban rávezetjük őket, hogy

az erdő legfőbb haszna még napjainkban is a faanyag.

Megbeszéljük a mellékhaszonvételeket is: a vadgazdálkodást, az erdei melléktermékeket, és a közjó szempontjából történő haszonvételt, hisz az erdei iskolai szolgáltatás is az utóbbihoz tartozik. Nem mindegy viszont, hogyan végezzük az erdei haszonvételt. Elmagyarázzuk a tartamosság fogalmát, s hogy mióta szabályozzák hazánkban az erdei haszonvételt.

Mária Terézia erdőrendtartása, melyet „anyai kegyes gondviselésünk és szorgalmatosságunkból” eredően, „rendelés” a szabad királyi városok számára „parancs” értékű volt, ám akkortájt nem voltak még Magyarországon a „rendelés” előírásaihoz értő szakemberek, azaz erdészek.

Négy szobában helyezzük el a gyerekeket
Négy szobában helyezzük el a gyerekeket
Kőszeg Szabad Királyi Város ezért a szomszédos Stájerországból szerződtetett két erdészt, háromezer hektáros erdőbirtokára, így téve eleget a királyi rendelésnek. A családjukkal érkező erdészek számára épült házakat a kőszegiek róluk nevezték el Steyereknek, Stájeroknak, Stájer-házaknak. A stájer erdészek kiváló munkát végeztek, mely példát mutathatott a környező birtokok számára is, így talán nem meglepő, hogy az 1857. évi kataszteri térképen a Kőszegi-hegységben két Stájer-házat is találunk. A kőszegi mellett (Steyerhaeusel) a másik Velem területén (Steirer Häusel) látható. A velemi erdő akkor a rohonci Batthyány-birtokhoz tartozott, s föltehetően a jó példa alapján, ide is stájer erdészt telepítettek. Később az egykori erdészház romját Favágóház néven emlegették a helybeliek.

Az 1770-től felépült kőszegi Stájer-házakban 1965-ig lakhattak az egymást váltó erdészcsaládok. Kőszeg város erdeje a II. világháborút követően állami tulajdonba került, zöme a kárpótlást követően is az maradt, amelynek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A rendszerváltozás előtt a Stájer-házak a határsávba estek, ezért nem voltak látogathatók.

Csíkszeredai gyerekek Kőszegen az Ostromnapokon
Csíkszeredai gyerekek Kőszegen az Ostromnapokon

A Stájer-házak története tehát erdészettörténet, de bemutatása közben földrajzi, történelmi és földmérési ismereteket is igyekszünk átadni a gyermekeknek.

Néhány foglalkozásunk: Az erdő növényvilága; Az erdő állatvilága; Erdei fák és cserjék; Vadgazdálkodás; Szereti-e az erdész a kócsagot?; Madárgyűrűzés. A foglalkozásokat mindenekelőtt az erdőben, rövidebb-hosszabb túra keretében tartjuk, a tanteremben előadásokat vetítünk, s az állatvilág bemutatásához az iskola és a múzeum preparátumait is használjuk.

Keve Gyuri bácsival a Méhek Napján
Keve Gyuri bácsival a Méhek Napján
Erdei iskolánkban idén már ötödször láttuk vendégül a csíkszeredai József Attila Általános Iskola gyermekcsoportját. A velük töltött hét során bejártuk Vas megye legérdekesebb tájait, templomait, múzeumait, a szomszéd megyékbe is átlátogattunk, és kirándultunk már a Balatonhoz is.

Szombathelyi központunk parkjában, valamint a Sárvár környéki Farkas-erdőben is tartunk erdei iskolai foglalkozásokat, s központunkban rendezzük meg a Méhek Napját is az Országos Magyar Méhészeti Egyesület helyi szervezetével közösen.

Varga László
Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A faápolás a fa szeretetének a művészete

Favizsgálat és faápolás a kertészeti tervezésben címmel a Magyar Faápolók Egyesülete április 12-én első ízben szervezte meg szakmai továbbképzését kerttervezőknek, kivitelezőknek, művezetőknek, út- és közműtervezőknek.

Zöld egyenruhások és civilek összefogása két nemes ügy érdekében

Április 9-én zsúfolásig telt az EGERERDŐ Zrt. tárgyalója, beteg embertársaink segítése érdekében. Immáron negyedik évben rendezte meg az erdőgazdaság a tavaszi véradónapot, melyre a helyi Egri Erdészettől egészen a legtávolabb eső Bátonyterenyei Erdészetig, az összes egységünktől érkeztek segítő kezek.

Erdőt – erdészt az iskolába!

A NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból hirdette meg az „Erdőt – erdészt az iskolába!” elnevezésű programot, amelyben az erdei iskola munkatársai rendhagyó tanórákat tartanak az iskolákban az erdő élővilágáról.

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdei iskolai programjainak két helyszín ad otthont. A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásait a soponyai Ökocentrumban, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétumban és Vadasparkban tartjuk, ahol komoly múltra tekint vissza a környezeti nevelés.

Átfogó országfásítási terv készül

Ősszel folytatódik az állami erdőkben az idei faültetési program, a tavaszi és őszi szezonban így akár csaknem ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány. Az évtizedek óta tartó programoknak hála, Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek aránya - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Turizmus szakos hallgatók a Szalajka-völgyben

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatói látogattak el a szilvásváradi Szalajka-völgybe, hogy közelebbről megismerjék a völgy turista csalogató természeti értékeit és a turisztikai szolgáltatásait.

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje

A Nébih felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapjainak leadási határideje: 2019. július 8.

Szárazság és erdőtűz

A hosszú csapadékmentes időszak miatt az avar száraz, a talajban mély repedések húzódnak, a lankadozó növényzet vizet kíván. A nagy szárazság talán enyhül április első hétvégéjén, hiszen a meteorológusok előrejelzése szerint frissítő záporra számíthatunk.

Hétszáz zsáknyi szeméttől szabadultak meg a baranyai erdők

A Mecsekerdő Zrt. idén is csatlakozott a március 18-24. között zajló TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz. Erdészeteik idén hat helyszínen mozgósították munkatársaikat és a környékbelieket: a több mint hetven önkéntes összesen hétszáz zsák szemetet gyűjtött össze a területen.

Gyerekek és felnőttek együtt olthattak gyümölcsfát

Sikeres a Kisalföldi Erdőgazdaság (Kaeg) Zrt. ötödik éve tartó gyümölcsoltási programja, amelyen az előzetes jelentkezések szerint idén már több mint kétszázan vettek részt szombat délután a Győrhöz közeli Ravazdon - tájékoztatta a zrt. ravazdi erdei iskola vezetője az MTI-t.