0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ezúttal Magyarországon zavarta drón a vadakat

Valószínűleg sokan látták november elején az anyamedvéről és bocsáról készült tündérinek látszó videót, melyről később kiderült: azért menekültek fel a meredek hegyoldalra, mert egy drón zavarta meg őket. Ezen a hétvégén pedig egy Baranya megyében készült videón ámultunk, melyen egy hatalmas szarvas rudli kel át az úton. Sajnos itt is hasonló a helyzet.

Drónnal készült videofelvételt tett közzé a világhálón a napokban egy videós, amelyen több száz szarvasból álló csapat látható. Az állatok több mezőgazdasági táblán, utakon átvágva menekülnek. Mivel a fokozott balesetveszélyt is okozó jelenség kiváltó oka kizárólag a vadállomány zavarása – talán pontosan a drón – lehet, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület közös közleményben hívja fel a figyelmet a vad nyugalmának fontosságára, annak biztosítására.

A szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt az ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze. A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen – és az elmúlt években napvilágot látott, hasonló videókon is – a jelenség oka egyértelműn valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő.

Könnyen belátható, hogy egy ekkora, száz kilogramm feletti testtömegű egyedekből álló csapat komoly balesetveszélyt jelent, különösen a téli útviszonyok mellett. Ezért arra kérünk minden felelős természetjárót, természetfotóst, videóst, hogy tartsa szem előtt a vadállomány nyugalmát és az autósok biztonságát, ne zavarja a vadon élő állatokat sem drónnal, sem azzal, hogy megpróbálja megközelíteni azokat!

youtube://v/Q6U_8REcFL8

 

Forrás: OMVV/MTE