0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

A tíznapos rendezvény idei partnerországa, hat régió, illetve több mint 80 vállalat termékei és szolgáltatásai bemutatásával a Zöld Héten 25. alkalommal részt vevő és – nem mellesleg – az Európai Unió soros elnökségét 2019 második felében betöltő Finnország lesz. A korábban a magyar kiállításnak is otthont adó 10. 2. csarnokban, 1.600 négyzetméter alapterületen bemutatásra kerülő termékek sorában várhatóan megkülönböztetett figyelem hárul majd azokra, melyek az északi ország „vad természetéből“ származnak, s

vélhetően nagy lesz az érdeklődés az északi ország gabonaipari termékei, különösen a finnek hagyományos exportcikkének számító zab, a többek között heringből, lazacból és csukából készült halkülönlegességek iránt is.

„Természetünk és élelmiszereink tisztasága, a felelősségteljes termelési eljárások és az innovatív, nagy értékű és ízletes élelmiszerek és italok a vad egzotikum fuvallatával kombinálva – ezek kelthetik a legnagyobb vonzerőt“, mondta Juha Marttila, a partnerországi bemutatót szervező finn mezőgazdasági termelők és erdőbirtokos szövetségének (MTK) elnöke a vásártársaság sajtószolgálatának adott interjúban.

A Zöld Hét első hétvégéjén a vásárterülettel szomszédos City Cube kongresszusi központban mintegy 70, a német fővárosba látogató agrár-miniszter és –államtitkár, s további kb. 2 ezer agrárszakember, a tudomány képviselői és közéleti személyiségek részvételével az idén is megtartják azt a nemzetközi mezőgazdasági és élelmezési fórumot, (angol rövidítéssel GFFA-t), melynek középpontjában ezúttal a mezőgazdaság digitalizálása, a jövő mezőgazdasága kihívásaira adandó intelligens megoldások állnak.

A földkerekség lélekszáma 2050-ben előreláthatóan eléri 9,5 milliárdot, már pedig így a jövő szempontjából legsürgetőbb globális kihívás a rendelkezésre álló szűkös természeti forrásokat felhasználva az emberek élelmiszerrel való ellátása lesz.

A digitalizáció jegyében kidolgozott innovációk és technológiák kulcsfontosságúak a világ lakossága biztonságos élelmiszerellátása szempontjából.

A digitális megoldások ma már lehetőséget kínálnak a gazdáknak arra, hogy forráskímélő és környezetbarát módon gazdálkodjanak, az értékteremtési láncon belül keletkező veszteségeket minimalizálják, a terméshozamokat növeljék, s könnyen elérjék mindazokat, akik mindebben tanácsokkal tudják őket ellátni. Ezzel egyidejűleg egy sor nyitott kérdés vár még tisztázásra mindezek hasznosítását és a környezetre, a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatását illetően.

A Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) tervei szerint a 2009 óta évi rendszerességgel megrendezett globális agrárfórumon alkalom nyílik majd olyan kérdések megvitatására, mint a digitális technológiák és innovációk által kínált lehetőségek, ezek elérhetősége a gazdák körében, az adatokkal való rendelkezés és az adatvédelmi elvárások és előírások teljesítése, valamint a digitális technológiák és innovációk iránti bizalom megteremtése.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu