Back to top

Örökzöldek ünneplőben

Karácsonykor sok lakás éke a feldíszített fenyő- fa: lehet kicsi, asztalra állítható vagy több méter magas óriás, mutatós tartóba illesztett vágott, földlabdás vagy konténeres. És vannak, akik ragaszkodnak a műfenyőhöz.

A fenyőfa évszázadok óta a karácsony egyik legfontosabb jelképe.

Az emberek otthonaikban a mestergerendákra eleinte borókát, fagyöngyöt, fenyőágat akasztottak, később azokat termékenységszimbólumokkal (tojás, alma, dió, mogyoró) is díszítették.

A fenyőfa örökzöld ágai emellett a téli napforduló ígéretét hirdették hajdanában is, de az állandóságot, az életigenlést, a fogyhatatlan energiát is jelölik.

A feldíszített karácsonyfa látványán kívül finom illatával is elvarázsol, és ezzel fölülmúlja még a legszebb műfenyőt is. Bár ez utóbbit sokan környezetvédelmi megfontolásból választják, számítások szerint olyan sok évig senki sem tartja meg a műfenyőt, hogy ezért kelljen lemondani az élő fákról, ráadásul az újrahasznosítása sem megoldott.

A karácsonyfának szánt fenyőket kifejezetten e célra termesztik, azaz az erdőkön sem esik csorba, ha azokat megbízható helyről, például dísznövényárudákban vásároljuk.

A nagyrészt Zala, Somogy, Vas és Győr-Moson-Sopron megye fenyőfatelepeihez közel lakók pedig akár személyesen kiválaszthatják, melyik egyedet vágják ki számukra.

Vízkereszt után a hulladékgazdálkodók a vágott fenyőfákat elégetés helyett többnyire fölaprítják, és talajtakaró készül belőlük.

A földlabdás vagy konténeres fák pedig kertünkben élhetnek tovább, vagy ha arra lehetőség van, visszavihetjük az árudába.

Sok fajtájú és méretű fenyőből válogathatunk kedvünk, igényünk és pénztárcánk szerint. Ékesíthetjük ünnepi otthonunkat egyebek közt szerb luccal, közönséges luccal, cukorsüveg, ezüst-, Nordmann-, törpe-, erdei- és feketefenyővel. És már azt is eldönthetjük, hogy vágott, konténeres vagy földlabdás fát szeretnénk.

A fenyőfa frissességéről könnyen meggyőződhetünk: ha meghajlítjuk egyik levelét és az görbe marad, akkor már rég kivágták, válasszunk helyette inkább másikat. A földlabdás karácsonyfát érdemes nagy kaspóba vagy edénybe állítani, hogy megvédjük a gyökérzetet a sérülésektől, így nagyobb eséllyel marad életben. A gyökeres fenyőt több lépésben szoktassuk a szoba melegéhez, és rendszeresen öntözzük, majd az ünnepek után, amint lehet - fagymentes időben - ültessük ki.

Krisztus Urunknak földön jártában bujdosnia kellett a gonosz emberek elől. Ellenségei már a sarkában voltak, amikor egy fenyőfához ért. Alig volt lombja, de azért az ágai elrejtették, és így megmenekült üldözői elől. Jézus ekkor megáldotta a fenyőfát: „Soha ne hullasd el a leveleidet. Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt. Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.”

(A fenyőfa eredete Bálint Sándor népmondája nyomán)

Makra Zsuzsanna
KEFAG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

Ma az erdőket ünnepli a világ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Körtvélyesi kilátó

Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni – Tatabánya várostól is karnyújtásnyira – a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Szarvasgombászok figyelem: fontos határidő közeleg

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát gyűjteni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet. A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.