Back to top

Örökzöldek ünneplőben

Karácsonykor sok lakás éke a feldíszített fenyő- fa: lehet kicsi, asztalra állítható vagy több méter magas óriás, mutatós tartóba illesztett vágott, földlabdás vagy konténeres. És vannak, akik ragaszkodnak a műfenyőhöz.

A fenyőfa évszázadok óta a karácsony egyik legfontosabb jelképe.

Az emberek otthonaikban a mestergerendákra eleinte borókát, fagyöngyöt, fenyőágat akasztottak, később azokat termékenységszimbólumokkal (tojás, alma, dió, mogyoró) is díszítették.

A fenyőfa örökzöld ágai emellett a téli napforduló ígéretét hirdették hajdanában is, de az állandóságot, az életigenlést, a fogyhatatlan energiát is jelölik.

A feldíszített karácsonyfa látványán kívül finom illatával is elvarázsol, és ezzel fölülmúlja még a legszebb műfenyőt is. Bár ez utóbbit sokan környezetvédelmi megfontolásból választják, számítások szerint olyan sok évig senki sem tartja meg a műfenyőt, hogy ezért kelljen lemondani az élő fákról, ráadásul az újrahasznosítása sem megoldott.

A karácsonyfának szánt fenyőket kifejezetten e célra termesztik, azaz az erdőkön sem esik csorba, ha azokat megbízható helyről, például dísznövényárudákban vásároljuk.

A nagyrészt Zala, Somogy, Vas és Győr-Moson-Sopron megye fenyőfatelepeihez közel lakók pedig akár személyesen kiválaszthatják, melyik egyedet vágják ki számukra.

Vízkereszt után a hulladékgazdálkodók a vágott fenyőfákat elégetés helyett többnyire fölaprítják, és talajtakaró készül belőlük.

A földlabdás vagy konténeres fák pedig kertünkben élhetnek tovább, vagy ha arra lehetőség van, visszavihetjük az árudába.

Sok fajtájú és méretű fenyőből válogathatunk kedvünk, igényünk és pénztárcánk szerint. Ékesíthetjük ünnepi otthonunkat egyebek közt szerb luccal, közönséges luccal, cukorsüveg, ezüst-, Nordmann-, törpe-, erdei- és feketefenyővel. És már azt is eldönthetjük, hogy vágott, konténeres vagy földlabdás fát szeretnénk.

A fenyőfa frissességéről könnyen meggyőződhetünk: ha meghajlítjuk egyik levelét és az görbe marad, akkor már rég kivágták, válasszunk helyette inkább másikat. A földlabdás karácsonyfát érdemes nagy kaspóba vagy edénybe állítani, hogy megvédjük a gyökérzetet a sérülésektől, így nagyobb eséllyel marad életben. A gyökeres fenyőt több lépésben szoktassuk a szoba melegéhez, és rendszeresen öntözzük, majd az ünnepek után, amint lehet - fagymentes időben - ültessük ki.

Krisztus Urunknak földön jártában bujdosnia kellett a gonosz emberek elől. Ellenségei már a sarkában voltak, amikor egy fenyőfához ért. Alig volt lombja, de azért az ágai elrejtették, és így megmenekült üldözői elől. Jézus ekkor megáldotta a fenyőfát: „Soha ne hullasd el a leveleidet. Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt. Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.”

(A fenyőfa eredete Bálint Sándor népmondája nyomán)

Makra Zsuzsanna
KEFAG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csarna-völgyi kisvasút: az érem másik oldala

Tavaly év végén nagy hullámokat vetett a Börzsöny északi völgyében tervezett kisvasút-helyreállítási projekt, aminek a megakadályozása érdekében jelentős erőket mozgósított a természetvédelem, a legutolsó információk szerint sikeresen. A projekt tehát lefújva, marad a romhalmaz a Csarna-völgyben.

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Lapunkban rendszeresen tudósítunk a bő 2 millió hektár hazai erdő 56 százalékát kezelő állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásairól. Nagy István agrárminiszter szerint az erdőknek továbbra is közösségi célokat kell szolgálni, és ebbe az állami erdőgazdaságok gazdasági tevékenysége mellett szervesen beletartozik a közjóléti szolgáltatás is.

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Több mint hétezer gyerek a NYÍRERDŐ-nél

Egyre népszerűbb a NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, és a Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is eredményes évet zárt.

A túltartott vadállomány drasztikus csökkentése a cél

Felére csökkenté a túlszaporodott magyarországi nagyvadállományt a kormány – hangzott el többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara január 16-i, kecskeméti erdő- és vadgazdálkodási fórumán. De a vadgazdálkodási szabályozás újragondolása is felmerült.

Sok százezer utas az Északerdő kisvasútjain

Sok százezren utaztak az elmúlt évben az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. kisvasútjain, a lillafüredin (LÁEV) és a pálházin (PÁÉV), évtizedes rekordokat megdöntve ezáltal - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.

A termeszek, mint az esőerdő megmentői

Ugyan hazánkban nem élnek, de valószínűleg mindenki hallott már arról, mekkora kárt képesek okozni a termeszek a fából készült tárgyakban. Ebből arra következtethetnénk, hogy az erdőben a jelenlétük a fáknak inkább gond, sem mint segítség. Azonban úgy tűnik, mégiscsak hasznosak ezek a rovarok az erdőnek.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Téli erdei kalandok

A vízkereszt után beköszöntő farsangi időszak kemény fagyokkal, még több hóval érkezett, mely remek alkalmat teremhet egy téli erdei kalandra. Az erdő „láthatatlan” kapuját kitárva szeretettel várjuk a kirándulókat az állami erdőkbe, azonban felhívjuk a figyelmet a téli kirándulás legfontosabb íratlan szabályaira.

Misztikumokkal övezett az idei év kétéltűje

Hűvös erdeink egzotikus küllemű kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének 2019-ben. A látványos színezetű állathoz kötődő számtalan mendemonda rengeteg példány vesztét okozta. De mi a valóság?