0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Rekordévet zár a Budakeszi Vadaspark

Kiemelkedő eredménnyel zárja az idei évet is a Budakeszi Vadaspark: 2018-ban mintegy 195 ezren látogattak el a vadasparkba, ahol ebben az évben több mint 33 tematikus ismeretterjesztő programot szerveztek a magyarországi erdők élővilágának bemutatására.

Az intézmény MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint bővült a szolgáltatások köre, új állatfajok érkeztek, január elején pedig elindul a megújult honlap is.

A közleményben Szabó Péter igazgatót idézik, aki elmondta: a Budakeszi Vadaspark iránt az elmúlt hat évben tanúsított folyamatosan növekvő érdeklődés egyaránt köszönhető a tudatos programtervezésnek, a számtalan látogatóbarát fejlesztésnek, az új jövevényeknek, az aktív közösségi média jelenlétnek, az ismeretterjesztő tematikus programoknak, a megújuló infrastruktúrának és a vadaspark által kínált komplex családi élményt nyújtó szolgáltatások egyre bővülő választékának. Kiemelte:

a Budakeszi Vadaspark 2018-ban elnyerte Az év családbarát ökoturisztikai élménye szakmai díjat is.

Mint írják, az idei év szolgáltatásbővítésében kiemelkedő jelentőségű a környezeti nevelés jegyében indított óvodapedagógia program, amelynek köszönhetően tavasz óta 80 óvodába látogattak el a szakemberek, hogy megismertessék a legkisebbekkel Magyarország természeti értékeit és az őshonos, valamint a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot.

A területbővítés és a megújulás jegyében zajlott idén a kifutók felújítása, amellyel együtt a faji sokszínűség is erősödött.

Ősszel érkezett a Bohóc névre hallgató uhu, így a hazai legnagyobb bagolyfajt is megcsodálhatják a látogatók, emellett decembertől a hiúzok egy másik aljfaja, az eurázsiai hiúz is megtekinthető. Szintén decemberben egy szikaszarvas bika is beköltözött a vadasparkba, így már mind a négy, hazánkban élő szarvasfélét egy helyen tekinthetik meg a látogatók.

Az idei év bővelkedett természetvédelmi- és környezetvédelmi szakmai programokban is, amelyek közül kiemelt jelentőségű az Örökerdő Alapítvánnyal, a Szelektálok programmal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködésben kialakított, a szelektív hulladékgazdálkodással foglalkozó előadássorozat, amelyet a vadasparkban, továbbá iskolákba és óvodákba kitelepülve tartottak. A foglalkozás során

több mint 1400 gyermekkel ismertették meg a szelektív hulladékgyűjtés mindennapi gyakorlatát és a fenntarthatóságban betöltött szerepét.

A Budakeszi Vadasparkban az idei évben megkezdődött a parasztudvar átalakítása és áthelyezése, ami várhatóan 2019-ben befejeződik. A Pici Tanyának keresztelt bemutatótér jelenlegi helyén pedig gazdasági udvar és takarmány-előkészítő konyha épül. Mindemellett folyamatban van a vadaspark területének növelése, ahol helyet kap egy lombkorona-tanösvény, egy kifutó az újonnan érkező európai bölényeknek, továbbá tervezik egy vidrakifutó építését és egy új, madárröpdék között vezető körút kialakítását is.

Forrás: MTI