0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kedvező eredményekkel zárul a KASZÓ-LIFE projekt

A program több mint 5 éves időtartama alatt a KASZÓ Zrt. azon dolgozott, hogy javítson a kaszói erdők állapotán. A beavatkozások hatásainak vizsgálatát a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet végezte el.

A vizsgálatokat 2013. szeptember 1-jén kezdték, és a 2018. december 31-i projektzárás után még 5 évig folytatják. A monitoringrendszer által szolgáltatott adatok alapján– a nagyfokú időjárási heterogenitás és a rövid monitoring időszak ellenére is – az eltelt 5 év alatt kimutatható a műszaki beavatkozások jótékony hatása a projektterületen.

A talajvízkutak heti rendszerességű leolvasásából kimutatták, hogy míg a területre hulló éves csapadékmennyiségben nem volt jelentős eltérés, addig a projekt- és kontroll területeken mért talajvízszintek különbsége statisztikailag szignifikánsan javult már 2017-ben. A beavatkozásokat megelőző és követő két-két vegetációs időszakot összehasonlítva látványosan jobb lett a vízellátás a Kűvölgyi- és Bükki tavakhoz közeli mintaterületeken. A Kűvölgyi-tavak környékén elhelyezkedő mintaterületeken végzett szivárgáshidraulikai vizsgálatok eredményei megmutatták, hogy a tározókapacitás megnövelése a tavaktól több mint 300 méterre is érezteti hatását, a talajvízpótlás a 200 méteres sávon belül kimondottan hatékony és tartós.

180 fán végeztek el évgyűrűelemézést, ami szintén alátámasztotta a pozitív eredményeket. Az éves átmérőnövedék (évgyűrű) a beavatkozás területén 2017-ben a kedvezőtlen vízellátottság hatására jóval kevésbé esett vissza, mint a kontroll esetében. A projekt keretében végrehajtott műszaki beavatkozásokat megelőzően a tendencia ezzel ellentétes volt.

Az egészségügyi állapot vizsgálata megállapította, hogy bár az égereseket és tölgyeket is éri kár, például lombrágás, gombakárosító, fagy stb., ezek intenzitása a projektterületen csökkent az elmúlt időszakban.

A lágyszárúszint változásának megfigyelése is része volt a projektnek, eközben 10 védett növényfajt azonosítottak a botanikai kvadrátokban.

Forrás: www.kaszo-life.hu