Back to top

Berecz Zsombor: vitorlával a dobogó tetejére

Az alsóörsi kikötőben pihenő hajók felé sétálva egy molinó tűnik fel, rajta a nemzeti lobogót égnek emelő Berecz Zsombor fotója, s egy hatalmas „gratulálunk” felirat. Mindez nemcsak az ő, hanem egyszersmind a hazai vitorlássport történelmének eddigi legnagyobb sikere előtti tisztelgés is: a sportoló ugyanis az első magyar, aki olimpiai hajóosztályban – finn dingiben – nyert világbajnoki címet.

Fotó: Csatlós Norbert
Húsz esztendő munkája ért be augusztusban, melyet nemcsak a sport, hanem a vizek, a természet szeretete is alapjaiban meghatározott. Berecz Zsombor az észak-balatoni település partján mesélt a sikerhez vezető útjának főbb állomásairól.

A kora őszi találkozónkkor a Balatonnál nyaralók nyüzsgő tömegei távoli emléknek tűnnek csupán: a hangos szó helyét a csend veszi át, a pihenni vágyók már a partról csodálják a vizet, és a távolban úszó vitorlásokat.

A szakavatott szemek a különböző formájú és méretű hajók közt a dániai Aarhusban augusztusban világbajnokságot nyert Berecz Zsombor vitorlását is kiszúrhatják. A sportoló ugyanis a tó északi partján él, így ha éppen itthon van, gyakorta száll vízre klubja, a Balatoni Yacht Club otthonául szolgáló alsóörsi kikötőből indulva. Ilyen időszakból egyébként egyre kevesebb van, hiszen évente mintegy kétszázötven napot tölt külföldi vizeken.

„A sporton keresztül szinte az egész világot bejárhattam, miközben számos izgalmas élménnyel is gazdagodtam. A Dél-afrikai Köztársaság partjainál például egy fókát üldöző fehércápától nem messze vitorláztam” –

idézte fel a majd négyhónapos edzőtábor hosszúnak tűnő másodperceit a sportoló, miközben elkezdte felszerelni a VB-győzelem során használt hajóját. Mint megtudtuk, az olasz tervezésű modellt a versenyzők által legjobbnak ítélt lengyel cég gyártja, így a többség ezt a típust használja. A hajótest száztizenhat kilót nyom, a sportolók súlya között azonban akad eltérés: a mezőny tagjai kilencvenkettő és százkettő kilogramm közöttiek, s bizony sokszor nem mindegy, mennyi is az annyi.

„Kis szélben a könnyebb versenyzők gyorsabban tudnak haladni, nagyobb súllyal ugyanakkor eredményesebben lehet ellentartani az erősebb szélnek”

– magyarázta Berecz Zsombor, aki kilencvenöt kilóval középtermetűnek számít a versenyzők közt, így mindkét körülményhez tud alkalmazkodni.

Fotó: Csatlós Norbert

A világbajnoki címével a 2020-as nyári olimpiára első magyarként kvótát szerzett sportoló képességeire először egy nyári vitorlástábor szervezői figyeltek fel. „Tizenkét éves koromban beírattak a szüleim a kezdőknek szóló agárdi táborba, aminek a végén megnyertem a versenyt, így leigazolt az ottani klub” – emlékszik vissza pályafutásának első éveire a sportoló, aki különösen kötődik a Velencei-tóhoz és környékéhez. Mint elárulta, nagymamájáé volt egykoron a tó első vitorlása, egy horgászcsónakból alakította át, s leginkább a nádas menti pecázáshoz használta. Jó pár évvel később ugyanitt az ifjú Zsombor is gyakran kihajózott horgászni édesapjával a családi vitorlás fedélzetén.

„Azóta is horgászom, amikor csak tehetem. A balatoni süllőket legszívesebben pergető módszerrel veszem üldözőbe, ugyanakkor bárhová utazom a világban, a pecabotom mindig velem van. Egyik legemlékezetesebb fogásom Spanyolországban volt, egy barrakudát sikerült horogra csalni”

– mesélte.

A különböző típusú vizeket horgászként és vitorlásként is alaposan kiismerte Berecz Zsombor. Szerinte alapszinten megtanulni vitorlázni nem nehéz, olimpiai hajóosztályba kerülve azonban kőkemény pofonokra számíthat az ember. Ilyen kategória a finn dingi is, amely bár a legnépesebb hajóosztállyal rendelkezik Magyarországon, profi szinten jelenleg csak ő űzi. Pályafutása során eddig hét különböző osztályban versenyzett, s ez idő alatt huszonhét bajnoki címet szerzett. „Ahogy nőnek a fiatalok, úgy kerülnek át másik hajóosztályba, idővel pedig eldönthetik, hogy egy- vagy többszemélyes vitorlásban folytatják pályafutásukat; én az egyszemélyes mellett döntöttem” – mondta.

Ez utóbbi távolról sem jelenti azt, hogy magányos versengésről van szó, szakemberekből álló csapat segíti a sportolókat a megmérettetések közben, illetve előtt.

Fotó: Tóth Bogee
Az edző például a futamok előtt „beméri” a pályát: nézi a szél erősségét és irányát, és méri a tengerek áramlatát is. „Ezek alapján dolgozzuk ki a taktikát a verseny előtt” – magyarázta Berecz Zsombor, akit erőnléti edző, dietetikus és pszichológus is segít, a világbajnokságon pedig egy fizioterapeuta is csatlakozott hozzájuk. Mivel a jó technika a vetélytársak számára is adott, a vitorlázó szerint megfelelő edzésmunkával s a felkészítő csapat hathatós segítségével lehet a legtöbbet előre lépni. Ezt példázza a dániai világbajnokság előtti időszak is: Zsombor egy biciklibaleset következtében három és fél hónapig kényszerpihenőre került, ám a csüggedés helyett a lelki felkészülést választotta, ami a felépülését követő edzésekkel együtt meghozta gyümölcsét. Mint mondta,

a két év múlva esedékes tokiói olimpián is esélyes lehet az éremre; a három-négy legjobb versenyző akkori felkészültsége és mentális állapota lesz a döntő.

Ami azonban bizonyos: a világbajnok számára minden vízen, illetve természetben eltöltött idő jótékony hatással van. „A vitorlázásnál nagyobb szabadságot semmi nem adhat, hiszen a természet erőit fordítjuk arra, hogy legyőzzük a vetélytársakat. Emellett nagyon szeretek a szabadban, a zöldben járni, amit egyebek között édesapámnak is köszönhetek, aki gyakran vitt magával vadászatai alkalmával” – jegyezte meg a sportoló. Most sem áll tőle távol a kirándulás, feleségével, kisfiával és kislányával szívesen keresik föl a többi közt a Balatoni települések kilátóit, s mint beszélgetésünk végén megtudtuk,

minden tavasszal útra kelnek a Bakonyba – a „titkos” helyükre –, ahol évekkel ezelőtt egy hatalmas medvehagyma-lelőhelyet találtak.
Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Tízmilliárdok öntözésfejlesztésre

További nemzeti forrásokat különített el a Kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai jelentőségűnek tartja az öntözés fejlesztését, üdvözli az azt előrevivő kormányzati döntést.

Egyelőre még rejtély, hogy miért mélyül a Dráva

Egy jelenleg zajló projektben vizsgálják a vízügyi szakemberek a Dráva medermélyülését. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centit jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Tavasztól hatékonyabb lesz a Balatonon az iszapeltávolítás

Tavasszal munkába állhat a Balatonon az az új technológiával dolgozó, mobil lágyiszap-eltávolító és -víztelenítő berendezés, amelyet több mint két év alatt fejlesztett ki a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. az unió 180 millió forintos támogatásával, összesen mintegy 350 millió forint ráfordítással - közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel.

Kautzky Armand: az igénytelenség elkerül

Amikor a címe felől kérdeztem, biztos voltam benne, hogy nem a belvárosban kell majd keresnem Kautzky Armandot. A hegy lábánál az utolsó utcába kanyarodunk be, ott is az utolsó házat vásárolta meg évekkel ezelőtt a Kautzky család. Az erdő szinte összeér a kerttel, az udvaron még magasles is áll, a két kutyus, Csipke és Zsepi pedig türelmetlenül várja az erdei sétát, amit miattunk kellett elhalasztani.

Misztikumokkal övezett az idei év kétéltűje

Hűvös erdeink egzotikus küllemű kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének 2019-ben. A látványos színezetű állathoz kötődő számtalan mendemonda rengeteg példány vesztét okozta. De mi a valóság?

Már akár 20 évre is kaphatnak a gazdák vízjogi üzemeltetési engedélyt az öntözésre

Az év elején megváltozott vízügyi szabályozás szerint a korábbi 5 év helyett immár akár 20 évre is kaphat vízjogi engedélyt az öntözni kívánó gazdálkodó.