Back to top

Varga György: Hajnali köd

Varga György a Magyar Távirati Iroda fotóriportere, Vas, Somogy és Zala megyéből küldi a hírképeket. A fényképezés szeretetét lelkes amatőr fotós édesapjától örökölte. Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunkban egy sejtelmes drónfotóját mutatjuk be.

„Habár a fotózás számomra munka, megélhetés, egyúttal hobbi és sok esetben játék is. Valamikori természetfotósként még ma is lelkesít, hogy megörökítsem a reggeli ködöt. Olyan ez, mint a vadászat. Tudni kell, hogy mikor és milyen szögből lehet lecsapni rá. A köd napfelkeltekor a legszebb! Az alacsony szögben beeső napsugarak érdekes árnyékokat rajzolnak és színesre festik a tájat.

A fotózás reggelén várható volt a köd az előző napi eső és a szélcsend nyomán. Még sötétedéskor ébredtem, és a Nagykanizsa belvárosában lévő negyedik emeleti ablakon kinézve láttam, hogy aznap sikerülhet. Napfelkelte előtt kiértem Újudvarra. Úgy terveztem, hogy fölérve a TV- toronyhoz a völgyben húzódó ködöt fotózom. De a fehér köd a dombtetőn ült. Semmi gond, elő a drónt.

Hajnali köd
Hajnali köd
Fotó: Varga György

Ahogy a drón elérte az 50 métert, megláttam a nagybakónaki völgyet és a benne húzódó ködfoltokat. Az időzítés is tökéletes volt, éppen napfelkelte. Alul köd, surló fények és a nap. Szuper. Nem számoltam viszont a visszatérés kihívásával.

A túlbiztosított drónok a ködöt anyagnak érzékelhetik, és nem engedik lejjebb a „madárkát”. Félő volt, hogy lemerül az akkumulátor, és lepottyan a repülő. A hajnali hidegben egyből melegem lett. A természet viszont segített. A napsugarak melegítő hatásának és valami „szellemi szellőnek” köszönhetően kicsi rés nyílt a ködön, és ereszkedni kezdett a drón.”

Varga György harcművészettel foglalkozik, Kelemen Ryu Ju Jitsut oktat, és önvédelmet tanít egy rendészeti középiskolában. Nála a fotózás és a Ju Jitsu kiegészítik egymást: önfegyelem, kitartás és alázat nélkül egyik sem működik. Szereti a kihívásokat, az extrém nézőpontokat, vonzza a víz alatti, az ipari alpin, a légifotózás is. Az új szerelem pedig a drónfotózás.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Repülő ékszerek

Gyönyörű színezetű tollazata kétségkívül a természet egyik remekműve. Hátoldala csillogó smaragdzöld és kék színben ragyog, torka és tarkófoltja fehér, a feje és testének alsó része pedig sárgásbarna. A jégmadár fenséges megjelenése más fajokkal összetéveszthetetlen, így bár ritkán kerül szemünk elé, könnyen azonosítható.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

Mogyorós pele – nem mogyorón él

Hazánkban három pelefaj él, melyek közül a mogyorós pele 7-9 centiméteres testhosszával és 6-7 centiméteres farkhosszával a legkisebbnek számít. Elnevezése minden bizonnyal a német fajnévből ered. Ám az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen bebizonyították, hogy a nálunk élő példányok nem a mogyoróra alapozzák takarmánybázisukat.

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

A hétvégén már jár a szilvásváradi kisvasút

Ragyogóan napos hétvége elé nézhetünk. Éled a természet, itt-ott már madárcsicsergést is hallhatunk. Az időjárás előrejelzés szerint az éjszakai fagyok már elkerülnek minket, de persze a hideg völgyekben, északi oldalakon még erre is számíthatunk. Az erdei túrázáshoz tökéletes idő biztos sok embert kicsalogat az erdőbe, ahol jellemzően saras ösvényekre kell készülni.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Fenyőelegyes lomberdők hazája

A Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének területei a megye nyugati csücskében helyezkednek el, a szlovén határ szomszédságában. Az erdő- és vadgazdálkodás mellett tevékenységének harmadik fontos pillére az öt év híján százesztendős fűrészüzem. A dimbes-dombos zalai táj turisztikai szempontból is megkapó: népszerű az erdei vasút, és virágzik a bakancsos, a futó, valamint a kerékpáros turizmus.

Hektáronként tízezer csemetét ültetnek a Sóstói-erdőben

Tavaly ősszel kezdődött fakitermelés Nyíregyházán a Sóstói-erdőben, a Sóstói úti vasúti felüljáró melletti mintegy kéthektáros, főként akác és tölgy fafajból álló területen. A fakitermelés még az elmúlt évben befejeződött, a faanyagot elszállították, a vágástakarítás és a talajelőkészítés is véget ért.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Sünmentés a bécsi temetőkben

Néhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük.